ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μείζον θέμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη αναδεικνύεται το επόμενο διάστημα η στήριξη νοικοκυριών για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών ενέργειας.
Καθώς γίνεται πλέον συνείδηση ότι η ενεργειακή κρίση θα κλιμακωθεί πολιτική προτεραιότητα είναι να δεσμευθούν όσο δυνατόν μεγαλύτερα κεφάλαια για το Ταμείο Μετάβασης , αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την υιοθέτηση κεντρικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, η αύξηση των δικαιωμάτων ρύπων και της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας αυξάνει τα έσοδα που προορίζονται για τη στήριξη νοικοκυριών στα 3 δισ. συνολικά για το 2022.
Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η συγκέντρωση εσόδων για το Ταμείο Μετάβασης, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, που θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει έσοδα από παντού για να το ενισχύσει. Η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να παρέμβει στοχευμένα για να ανακουφίσει ανθρώπους που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από την ανατίμηση στην ενέργεια και με τη συνδορμή κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού. Γι αυτό και έχει δοθεί σήμα στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία να αναζητήσουν και να βρουν ποιες δαπάνες μπορούν να περικοπούν από άλλους τομείς.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στο πρόβλημα των τιμών ενέργειας και τόνισε ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόκειται να θέσει το θέμα για αυξημένη στήριξη νοικοκυριών το οποίο και είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: “Βραχυπρόθεσμα είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.
Επείγον το θέμα λόγω Ουκρανίας – Η αύξηση των τιμών αυξάνει τα διαθέσιμα κεφάλαια
Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία πυροδότησε από χθες νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου αυξάνοντας τους φόβους για μεγάλες επικείμενες αυξήσεις των τιμών ενέργειας το επόμενο διάστημα. Γι αυτό και το ζήτημα των τιμών και ο τρόπος που θα προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ήταν στο επίκεντρο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση, του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνου Ξιφαρά και του προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα. Οι επικεφαλής ΔΕΗ και ΔΕΠΑ ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την πορεία των τιμών και τις δυνατότητες για περαιτέρω συνδρομή στην κυβερνητική προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκρέκας προκύπτει ότι όσο αυξάνονται οι τιμές των ρύπων και η τιμή της χονδρεμπορικής αυξάνονται και τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των νοικοκυριών.
Γι αυτό και οι ρύποι και οι ΑΠΕ αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης των κοινωνικών μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα υπολογίζεται ότι για το 2022 τα συνολικά έσοδα που μπορούν να διατεθούν για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τις δημοπρασίες ρύπων φτάνουν το 1,5 δις. ευρώ ενώ ακόμη 1,5 δισ. ευρώ μπορεί να εξασφαλιστεί από τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ ο οποίος αναμένεται στο τέλος του έτους να κλείσει με πλεόνασμα 2 δις. ευρώ,λόγω των υψηλών τμών ενέργειας.
Βρυξέλλες: Οι ΑΠΕ και τα πυρηνικά να χρηματοδοτήσουν τα νοικοκυριά
Η χρηματοδότηση των νοικοκυριών από τα κέρδη που απολαμβάνουν μονάδες παραγωγής χαμηλού λειτουργικού κόστους, όπως οι ΑΠΕ και οι πυρηνικές, είναι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης που διεξάγεται με άξονα το μετριασμό των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών ενέργειας. Τα μέτρα που επέβαλε η Γαλλία και η Ισπανία που αφορούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις αναμένεται να αποτελέσουν το πρότυπο και να θεσμοθετηθοπύν οι διαδικασίες για να μπορούν να εφαρμοστούν και από άλλες χώρες. Επίσης, μελετώνται και νέα εργαλεία που αναμένεται να γνωστοποιηθούν στις 2 Μαρτίου με την ανακοίνωση της Έκθεσης της Κομισιόν για την αξιολόγηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά και με πρόσθετα μέτρα δράσης για την αναχαίτιση της ακρίβειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ