Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν και πάλι, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε εντολή για την αποστολή “ειρηνευτικών δυνάμεων” στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας που αναγνώρισε επίσημα τη Δευτέρα.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε άλμα έως και 13%. Το πετρέλαιο Brent πλησίαζε στα 100 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα αυξήθηκαν.

1

Η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί μία δραματική κλιμάκωση της αντιπαράθεσής της με τη Δύση για την Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να λένε ότι σχεδιάζουν να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις το συντομότερο.

Δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για το πόσα στρατεύματα μπορεί να εισέλθουν ή πότε, αλλά μια σύγκρουση θα μπορούσε να απειλήσει τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, περίπου το ένα τρίτο του οποίου συνήθως ταξιδεύει μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία, και σημαντικός εξαγωγέας όλων, από αργό πετρέλαιο έως διυλισμένα προϊόντα.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν επίσης να διαταράξουν τις ροές ενέργειας, ενώ τυχόν περιορισμοί στην ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε ξένο νόμισμα μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στις αγορές εμπορευμάτων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα μέταλλα και τη γεωργία.

«Αυτό σημαίνει ακόμη υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η αγορά είναι ήδη πολύ νευρική εδώ και μήνες», δήλωσε η Katja Yafimava, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Είναι πιθανό να ακολουθήσουν ορισμένες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και ΕΕ».

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, ήταν 5,9% υψηλότερα στα 76,85 ευρώ την μεγαβατώρα νωρίτερα.

Το Brent εκτινάχθηκε στο υψηλό των 99,50 δολαρίων το βαρέλι. Η γερμανική ισχύς για το επόμενο έτος αυξήθηκε έως και 3,8% και ο ευρωπαϊκός άνθρακας αυξήθηκε κατά 4,4%.

Ενεργειακή Κρίση

Η αγορά ενέργειας βρίσκεται σε άνοδο εδώ και εβδομάδες, παρουσιάζοντας διακυμάνσεις με βάση τις εξελίξεις στην αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη αντιμετώπιζε μια κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου που οδήγησε στον τετραπλασιασμό των τιμών το περασμένο έτος. Οι εντάσεις ώθησαν περαιτέρω και το εκρηκτικό ράλι του πετρελαίου που πυροδότησε η αδυναμία της παραγωγής να συμβαδίσει με τη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση.

«Η τρέχουσα άνοδος είναι μια φυσική αντίδραση στα πολύ υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας», δήλωσε ο Paul Horsnell, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Standard Chartered.

«Το βασικό σενάριο είναι ίσως ακόμη μια απότομη άνοδος και μετά μια σημαντική διόρθωση, χαμηλότερη εάν οι ενεργειακές κυρώσεις αποδειχθούν περιορισμένες ή οι χώρες απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για να κάμψουν τις τιμές».

Η Ρωσία έχει διατηρήσει περιορισμένες τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το καλοκαίρι, έχοντας μειώσει τις πωλήσεις στην αγορά spot και δεν κατάφερε να γεμίσει τις αποθήκες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το χειμώνα.

Η Ευρώπη έχει αποφύγει τις χειρότερες προβλέψεις για την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των κυλιόμενων μπλακ άουτ, αλλά η περιοχή εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Ρωσία για το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Νικολάι Σουλγκίνοφ δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα στοχεύει να διατηρήσει αδιάκοπες τις ροές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών LNG.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να στοχεύουν στην αναστολή του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και παρακάμπτει την Ουκρανία.

Η διαδικασία έγκρισης του αγωγού έχει ανασταλεί από τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς ο φορέας εκμετάλλευσης προσπαθεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ζητήθηκε από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Nord Stream 2 θα αποτελεί μέρος ενός πακέτου κυρώσεων, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι συνθήκες

Οι συνθήκες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας που υπέγραψε ο Πούτιν με τις “λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ” επιτρέπουν στη Ρωσία να στείλει στρατεύματα και να χτίσει στρατιωτικές βάσεις στις αυτονομιστικές ζώνες, σύμφωνα με κείμενα που υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο για επικύρωση.

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται την Τρίτη για να συζητήσουν ένα σχέδιο κυρώσεων ως απάντηση στο διάταγμα του Πούτιν. Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε ένα Tweet ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο αυτονομιστικών εδαφών αποτελεί «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ.

«Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία», είπε.

Russia Dependency
Περίπου το 1/3 του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία

Κλειδί οι κυρώσεις

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία, και οι κυρώσεις που θα επιλέξει να επιβάλει η Δύση θα είναι το κλειδί για τις αγορές εμπορευμάτων.

Το Σαββατοκύριακο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις ρωσικές εταιρείες να διαπραγματεύονται σε λίρες και δολάρια, εάν η Μόσχα προχωρήσει στην επίθεση.

Όμως η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο τώρα από ό,τι στο τέλος του περασμένου έτους. Ο ήπιος καιρός και ένας στόλος μεταφοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου επιβράδυναν την μείωση των αποθεμάτων που είχαν υποχωρήσει σε επίπεδα ρεκόρ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει επαρκές απόθεμα ασφαλείας για να συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού καλοκαιριού», ανέφερε σε έκθεσή της η JPMorgan Chase & Co.

Διαβάστε ακόμη:

Ενεργειακή κρίση: 7+2 αιτίες για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας – Πόσο θα διατηρηθούν

Βλαντίμιρ Πούτιν: Δεν θα σταματήσουμε να εξάγουμε φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές