ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εξέλιξη θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα λάβουν το κουπόνι με το πέναλτι, όπως πιστεύει επί του παρόντος η αγορά, αναφέρει η AFII, μια ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί τις αγορές ομολόγων.
Τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα συνήθως απαιτούν από τους εκδότες να πληρώσουν το λεγόμενο κουπόνι-πέναλτι αν δεν έχουν προκαθορισμένους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς στόχους ή στόχους διακυβέρνησης. Η ανάπτυξη της ΔΕΗ θα σηματοδοτήσει μια ανάκαμψη για την κρατική εταιρεία.
Η αποτυχία του να επιτύχει έναν στόχο εκπομπών στο τέλος του 2022, που συνδέεται με ένα ομόλογο λήξης του 2026, πυροδότησε εικασίες ότι επίσης δεν θα ήταν σε θέση να επιτύχει και τον επόμενο στόχο στο τέλος του έτους, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το ομόλογο λήξης του 2028.
Σε περίπτωση που το ομόλογο λήξης του 2028 αποφύγει την αύξηση του κουπονιού, πιθανότατα θα έχει χαμηλότερη απόδοση από αυτή του πράσινου ομολόγου λήξης του 2026 , το οποίο διαπραγματεύεται με υψηλότερο κουπόνι μετά την αποτυχία του στόχου, δήλωσε στο Bloomberg ο Jo Richardson , επικεφαλής της έρευνας του AFII. «Αυτές οι νέες πληροφορίες φαίνεται να μην έχουν ακόμη αφομοιωθεί από την αγορά», είπε.
Η αγορά για τα πράσινα ομόλογα είναι σχετικά νέα και οι επενδυτές εξακολουθούν να εξετάζουν πώς συμπεριφέρονται τέτοια προϊόντα υπό πίεση. Οι προβλέψεις ότι ένας εκδότης πρόκειται να χάσει έναν στόχο από τους παρατηρητές της αγοράς, όπως η AFII, μπορεί να εκτινάξουν τις τιμές των ομολόγων, όπως συνέβη για τα πράσινα ομόλογα της Enel SpA.
Το πράσινο ομόλογο ΔΕΗ λήξης 2028 στοχεύει σε μείωση 57% των εκπομπών του πεδίου 1 έως το 2024, με έτος βάσης το 2019. Η AFII είπε ότι μια παρουσίαση της εταιρείας τον περασμένο μήνα, η οποία περιελάμβανε λεπτομέρειες για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών άνθρακα της εταιρείας, της δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι έχει επιτύχει τον στόχο.
Η παρουσίαση υπογραμμίζει «μια θετική δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών, για την οποία η ύπαρξη ενός πράσινου ομολόγου μπορεί να έχει παράσχει κίνητρα», είπε ο Richardson.
Διαβάστε επίσης
Νέοι ενεργειακοί διάδρομοι στα Βαλκάνια με επίκεντρο την Ελλάδα
Η ΔΕΗ υλοποιεί την «πράσινη» μετάβασή της με δύο νέα έργα ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία