ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τελειώνουμε με τα blackout στην Ελλάδα.
Η εποχή που κατέρρεε το δίκτυο και ολόκληρες περιοχές της χώρας βυθίζονταν στο σκοτάδι περνάει οριστικά στο παρελθόν, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης καμερών για αρχή σε δώδεκα σημεία ανά την επικράτεια και ταυτόχρονα ολόκληρο το δίκτυο θα διαπερνούν drones που θα πετούν συνεχώς.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα αρχικού «μπάτζετ» 650 χιλιάδων ευρώ και θα προβλέπει την τοποθέτηση θερμικών καμερών, αλλά και την επιστράτευση ειδικών drones που θα καλύπτουν το δίκτυο μεταφοράς πετώντας σε ύψος 10-15 χιλιομέτρων.
Ταυτόχρονα θα μεταφέρουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, κρίσιμες πληροφορίες είτε για ζημιές είτε για βλάβες, οι οποίες θα μεταφέρονται σε αίθουσα επιχειρήσεων, η οποία θα δίνει εντολή στα συνεργεία του Διαχειριστή να παρέμβουν.
Παλαιότερα… κατέρρεε το σύστημα και μετά παρενέβαιναν τα τεχνικά συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και οι περίφημοι εναερίτες του.
Και όχι μόνο. Σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους, όπως το καλοκαίρι που «σκάνε» πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας ή σε σημεία που διαπερνούν οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, θα παρέχονται πληροφορίες μέσω των drones και στην Πολιτική Προστασία για να στέλνει τα δικά της σήματα επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Δηλαδή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί μία πυρκαγιά πριν πάρει έκταση.
Ήδη, ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, θα τρέξει διαγωνισμό για την κάλυψη ολόκληρου του δικτύου του το ύψος του οποίου θα πρέπει να υπολογίζεται μεταξύ 750 – 800 χιλιάδων ευρώ.
Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να «τρέχει’ το πιλοτικό πρόγραμμα κάλυψης του δικτύου, τόσο με τις κάμερες, όσο και με τα drones.
Tην ίδια ώρα, σε εκδήλωση για τον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που πραγματοποίησε η Ambrosia Capital του Τάσου Αστυφίδη, προέκυψαν τα σημαντικά οφέλη για τον Διαχειριστή από την ένταξη της Κρήτης στο σύστημα με την ηλεκτρική διασύνδεση της Μεγαλονήσου με την Αττική και την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ θα λογιστούν στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ, με οφέλη προφανή για τους μετόχους του.
Το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, γνωστό και ως «Αριάδνη», αποτελεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επένδυση για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα με στόχο τον τερματισμό της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού.
Επίσης, σημαντικό παζάρι μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ (της ρυθμιστικής αρχής) πρόκειται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, με τον Διαχειριστή, κατά τις πληροφορίες, να ζητεί τοι ρυθμιζόμενο έσοδο να καθοριστεί στο 8% (γνωστό και ως WACC).
Το WACC θα αφορά στην περίοδο 2025 – 2028.
Τέλος, η μετοχή με το ξεκίνημα του 2025 εμφανίζει διαφορετικό πρόσημο με κέρδη έως 13% και υψηλό μέχρι στιγμής για φέτος στα 2,86 ευρώ, ενώ σημαντική θέση φέρονται να έχουν χτίσει, μεταξύ άλλων, Norges Bank και Ηelikon (Εurobank, ΔΕΗ, ΟΛΠ), ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δραστήριος CEO του εισηγμένου ΑΔΜΗΕ, κ. Γιάννης Καράμπελας, έχει προγραμματισμένες επαφές με funds τον επόμενο μήνα στην Γενεύη.
Διαβάστε επίσης
Alpha Finance: Ξεκινά κάλυψη για Aegean Airlines με σύσταση Αγοράς και τιμή στόχο τα €14.60
ΤτΕ: Σε καθεστώς εκκαθάρισης η FWU Life Insurance – Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας
Η METLEN στηρίζει Εμπράκτως το Σωματείο «Φάρος Τυφλών της Ελλάδος»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα σούπερ μάρκετ «τρώνε» τους μικρούς της αγοράς
- Εξοπλιστικά: Τα αμαρτωλά offsets, τα δώρα των «οπλάδων» και η… συνοικία στην Εκάλη
- Μπάμπης Βωβός και Γιάννης Μαρούλης: Από την κορυφή των κατασκευών στους πλειστηριασμούς
- Τα «ψιλά γράμματα» για τις δηλώσεις ΦΠΑ με το μήνα – Τι προβλέπει η νέα απόφαση Πιτσιλή
