Με την ελπίδα η νέα Κομισιόν να αλλάξει στάση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και να είναι ανοιχτή σε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τα δεδομένα για το ενεργειακό κόστος στις βιομηχανίες της Ν.Α Ευρώπης,  οι βιομηχανικές ενώσεις Ελλάδας (EBIKEN) , Βουλγαρίας (BFIEC) και Ρουμανίας (ACCER) έστειλαν   χθες επιστολή προς τους νέους Επιτρόπους τόσο της DG Comp (Mrs Ribera), όσο και στην DG Ener (Dan Jorgensen)  με αίτημα την έγκριση της παράτασης του TCTF, καθώς οι τιμές στις αγορές ειδικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες  έχουν αυξηθεί σημαντικά ως προς το 2023 και σίγουρα είναι πολύ υψηλότερες με εκείνες πριν την κρίση.

Οι τιμές ενέργειας και το 2025 είναι τριπλάσιες από το 2021, όμως το TCTF,το πλαίσιο προστασίας από την  ενεργειακή κρίσης, που προέβλεπε κάποιες αποζημιώσεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας έληξε τον Ιούνιο του 2024. Οι βιομηχανίες ζητούν από την Κομισιόν να αποφασίσει άμεσα την παράταση του πλαισίου για ένα χρόνο, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στις συνθήκες υψηλού ενεργειακού κόστους στη ΝΑ. Ευρώπη.

1

Σχετικά με το ενεργειακό κόστος σημειώνουν, ότι σχετίζεται με την  κατακερματισμένη αγορά ενέργειας ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς διασύνδεσης. Και τονίζεται ότι αν και η έκθεση του Ντράγκι επεσήμανε όλους τους κώδωνα κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, οι θεμελιώδεις λόγοι για την απώλειά της δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Στην Επιστολή οι επικεφαλής ενώσεων βιομηχανιών Wolfgang Indenhuck, Πρόεδρος, ACCER Konstantin Stamenov, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, BFIEC Αντώνιος Κοντολέων, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΒΙΚΕΝ, κάνουν αναφορά  και στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού και του απερχόμενου Γερμανού πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι ανάλογη έκκληση έχουν απευθύνει και στο παρελθόν οι Ενώσεις Βιομηχανιών και η τελευταία απάντηση της προηγούμενης Κομισιόν, ήταν να δώσουν έμφαση στην πράσινη μετάβαση, ώστε να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα με το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Πλέον όμως η Κομισιόν έχει αλλάξει, και προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της ανταγωνιστικότητας, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της νέας Επιτρόπου.

Η επιστολή αναφέρει:

“Το περασμένο έτος ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω των μονίμως υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι προκλήσεις παρουσιάζονται συστηματικά στη ΓΔ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και στη ΓΔ COMP από τις ενώσεις μας σε μια σειρά επιστολών.

Η νέα χρονιά  ξεκινά με τον ίδιο τρόπο που τελείωσε το παρελθόν – με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να είναι διπλάσιες από αυτές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της περιοχής εν μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και των βιομηχανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ήδη αποδυναμωμένη κατάσταση. Στη Βουλγαρία έχουν ήδη παρατηρηθεί προσωρινές και μόνιμες διακοπές λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής αυτοκινήτων, χαρτιού και σιδηρούχων μετάλλων, που είχαν σημαντική σημασία για τις γεωγραφικές τους περιοχές.

Μερικά από αυτά βρίσκονταν στην πιο φτωχή περιοχή της Βορειοδυτικής Βουλγαρίας. Πολλές άλλες μεγάλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας ολοκλήρωσαν το 2024 με απώλειες και φθίνουσες παραγγελίες παραγωγής.

Αν και η έκθεση του Ντράγκι σημείωσε  όλους τους  κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, οι θεμελιώδεις λόγοι για την απώλειά της δεν έχουν αντιμετωπιστεί: κατακερματισμένη αγορά ενέργειας ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς διασύνδεσης· σπάνιο μακροπρόθεσμο τροφοδοτικό για ηλεκτροεντατικές βιομηχανίες. αυξημένος κίνδυνος διαρροής άνθρακα λόγω του ότι η περιοχή βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΕΕ κ.λπ. Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν αναλυθεί σε προηγούμενες επιστολές μας. Πρόσφατα, αρχηγοί κυβερνήσεων απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας τη λήψη μέτρων για την απαλλαγή του κλάδου από το βάρος των υψηλών τιμών ενέργειας. Ο Καγκελάριος Scholz απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της ΕΚ επιμένοντας ότι τα μέσα αντιστάθμισης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας (έμμεση αντιστάθμιση κόστους και ελάφρυνση τελών δικτύου) πρέπει να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στην κα von der Leyen αναφέροντας τα προβλήματα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη για επείγουσες ενέργειες. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης να επεκταθεί προκειμένου να υποστηριχθεί η βιομηχανία της Ανατολικής Ευρώπης και η βιομηχανία της ΕΕ συνολικά, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025 με δυνατότητα παράτασης αν χρειαστεί”.