ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Tο θέμα της μείωσης κόστους ενέργειας είναι επείγον
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τη βιομηχανία και του υπουργείο Ενέργειας να λειτουργήσει η αγορά ενέργειας ανταγωνιστικά και η πίεση της βιομηχανίας να παρθούν άμεσα μέτρα, ήταν το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας μεταξύ του υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη και της αντιπροσωπείας του ΣΕΒ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον κ. Μιχάλη Στασινόπουλο. Στη συνάντηση, που ως αντικείμενο είχε το κόστος της ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.
Η βιομηχανία ωστόσο, ακούγοντας τις… αγαθές προθέσεις, δείχνει επιφυλακτικότητα, καθώς δεν τέθηκε χρονοδιάγραμμα αλλά “δρομολογούνται” μέτρα ενώ όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, πρέπει ο υπουργός να αναλάβει πρωτοβουλίες σημειώνοντας ότι το θέμα της μείωσης κόστους ενέργειας είναι επείγον. Την ίδια στιγμή, πρέπει να σημειωθεί, ότι το θέμα που “καίει” τη βιομηχανία είναι οι συμβάσεις με τη ΔΕΗ, θέμα που ακόμη κι αν συζητήθηκε, από τη μια δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού Ενέργειας να τις καθορίσει, αλλά από την άλλη αφορά άμεσα τη βιομηχανία και το ενεργειακό κόστος. Και σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ ζητά αύξηση των συμβάσεων και οι βιομηχανίες μείωση.
Μείωση χρεώσεων
Σύμφωνα με τον υπουργό για να επιτευχθεί η μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, που είναι ξεκάθαρα ο στόχος, χρειάζεται δράσεις σε δύο επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο εξαρτάται άμεσα από την Πολιτεία και αφορά τις ρυθμιστικές χρεώσεις που ήδη ο υπουργός τόνισε ότι θα μειωθούν και το δεύτερο άμεσα από την αγορά και σχετίζεται με την επιτυχή λειτουργεία του target model ώστε μεσοπρόθεσμα να μειωθεί η τιμή της ενέργειας στη χονδρική που σήμερα στην Ελλάδα είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Ο κ. Χατζηδάκης προέβη στην επίσημη δήλωσή του με το πέρας της συνάντησης τόνισε ότι “δρομολογείται και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση. Αυτό το μοντέλο θα στηρίξει η κυβέρνηση και αυτό είναι η απάντησή μας τόσο προς τον ΣΕΒ όσο και προς κάθε καταναλωτή ενέργειας”, δείχνοντας την ξεκάθαρη πολιτική βούληση να ανταποκριθεί σε όσα ζητά η βιομηχανία.
Άρση στρεβλώσεων
Όσον αφορά το δεύτερο, που αφορά τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας τόνισε ότι “Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ότι θα εργαστεί παράλληλα και για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε ένα πλαίσιο που όχι μόνο είναι πολύπλοκο, αλλά και επιβλαβές για τη βιομηχανία, την οικονομία και τους καταναλωτές”.
Βασικός πυλώνας της νέας δομής της αγοράς ρεύματος είναι το λεγόμενο target model που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας από την 1η Νοεμβρίου. Το νέο μοντέλο θα περιορίσει τις χρεώσεις που επιβάλλονται εκτός αγοράς ενώ θα επιτρέψει τη σύζευξη της ελληνικής με τις γειτονικές αγορές ενέργειας, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό δεδομένου ότι οι χονδρικές τιμές του ρεύματος στη χώρα μας είναι – με στοιχεία α’ εξαμήνου 2020 – οι υψηλότερες στην ΕΕ. Ταυτόχρονα η κατάργηση του pool, αναμένεται επίσης να
Όπως εξάλλου έχει σημειώσει ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν «ασυγχώρητο λάθος» το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει υιοθετήσει το target model ενώ τόνισε πως αν είχε εφαρμοστεί το σύστημα αυτό, «θα τερματίζονταν διάφορα ειδικά καθεστώτα και δώρα των κυβερνήσεων στον έναν και στον άλλον που στρεβλώνουν την αγορά και προξενούν αδικίες. Και κυρίως θα έπεφταν οι τιμές για τη βιομηχανία και τους απλούς καταναλωτές».
Παπαλεξόπουλος: Σημαντικό και επείγον θέμα του κόστους ενέργειας για την βιομηχανία
Όπως είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο ΣΕΒ ζήτησε από τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τόνισε ότι το θέμα είναι επείγον. Η δήλωσή του μεταφράστηκε από κύκλους της αγοράς, σε μια διάθεση πίεσης για άμεσες κινήσεις και όχι για έκφραση γενικόλογων προθέσεων.
Σημείωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να συζητήσουμε το σημαντικό και επείγον θέμα του κόστους ενέργειας για την βιομηχανία. Με δεδομένο τον πολύ έντονο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ζητήσαμε από τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Στις γενικότερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Trastor: Ενέκρινε την έκδοση ομολογιακού δανείου έως €92,5 εκατ. με κάλυψη από την Τράπεζα Πειραιώς
- Η Γλυπτική της Αγγέλικας Κοροβέση σε μια πολυτελή έκδοση με τη στήριξη της ΓΣΕΒΕΕ
- FIFA: Aπό το Netflix η μετάδοση των Μουντιάλ γυναικών του 2027 και του 2031
- Orilina: Συμφωνητικό προκαταβολής για την πώληση κατοικίας στο «Marina Residences by Kengo Kuma»