ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χωρίς διάθεση να αγγίξουν τις καυτές πατάτες του υπουργείου Ενέργειας, αλλά με έμφαση στις αλλαγές και τις προοπτικές που δημιουργεί η πράσινη οικονομία, και το σχέδιο που κατατέθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, βγήκαν χθες από την πρώτη τους συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Η εθιμοτυπική και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΠΕΝ ήταν ένα καλωσόρισμα στο νέο υπουργό, αλλά έδωσε και το στίγμα της οπτικής που επιλέγεται σήμερα για τα ενεργειακά θέματα: Οι νέες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις αλλαγές που θα φέρει στην καθημερινότητά μας με προγράμματα όπως το Εξοικονομώ και την επέκταση της ηλεκτροκίνησης.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «λίγο παραπάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζονται με δράσεις που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον. Το σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί, έχει τύχει πολύ θετικής ανταπόκρισης από τις Βρυξέλλες και απομένει τώρα να υλοποιηθεί με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα.
Aπό την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μίλησε για τις δράσεις που προωθούνται για την ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της χώρας, την ενεργειακή ανεξαρτησία, την απανθρακοποίηση της παραγωγικής μας βάσης.
Τα κεφάλαια που προορίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης στον τομέα της ενέργεια, δίνουν τη δυνατότητα να ακολουθήσει η χώρα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την προσέλκυση νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με τη στρατηγική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ηλεκτροκίνηση, καινοτόμες ΑΠΕ, απολιγνιτοποίηση με δίκαιη μετάβαση, εκσυγχρονισμός του δικτύου, έξυπνοι μετρητές αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση και διαχείριση αποβλήτων αποτελούν τους τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις, αλλά και χρειάζονται θεσμικές και ρυθμιστικές αλλαγές και πολύ δουλειά από το υπουργείο για να μη χαθεί η ευκαιρία.
Ωστόσο τα φλέγοντα θέματα του υπουργείου Ενέργειας δεν είναι μόνο αυτά.
Οι καυτές πατάτες
Η προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, παρότι αποτελεί δέσμευση του υπουργείου και του Πρωθυπουργού, αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια.
Μεγαλύτερο εμπόδιο οι αυξήσεις που έφερε το target model, με τον τρόπο που λειτούργησε από την έναρξή του την 1η Νοεμβρίου με αποτέλεσμα άνοδο στις τιμές χονδρεμπορικής και στις τιμές της Μέσης Τάσης με αποτέλεσμα να μπορεί να δικαιολογεί η ΔΕΗ το αίτημα αυξήσεων. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει αυξήσεις άνω του 20% από τη βιομηχανία υψηλής τάσης και έχει δώσει προθεσμία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με τη βιομηχανία να απειλεί με λουκέτα και να ελπίζει σε πολιτική λύση. Φαίνεται, όμως ότι η πολιτική ηγεσία δεν θέλει άμεσα να πάρει θέση στην κόντρα ΔΕΗ-Βιομηχανίας, και το πιθανότερο σενάριο, είναι να πιεστεί η ΔΕΗ να ….δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να μην οδηγηθεί η κόντρα στα άκρα.
Το ΥΠΕΝ καλείται επίσης με ταχύτητα να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση που αφορά στην απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ κυρίως στο περιβαλλοντικό σκέλος, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή τα offshore αιολικά, την αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο, κάτι που το περιμένει όλη η αγορά και συνδέεται και με τις επενδύσεις που σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την ίδια στιγμή η ατζέντα ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων δεν φαίνεται να προχωρά εύκολα, καθώς τόσο η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ φαίνεται να σκαλώνει στο περιβάλλον αύξησης του ενεργειακού κόστους που έχει πλέον δημιουργηθεί και της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη δικαστική διαμάχη με την ELFE.
Η ομαλοποίηση της λειτουργίας του target model, του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι επίσης, μια προτεραιότητα, για να μην επαναληφθεί, αυτό που έγινε στο πρώτο δίμηνο εφαρμογής του, δημιούργησε προβλήματα και έφερε κάποιες πρώτες αυξήσεις στην αγορά. Η ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές αγορές, ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας είναι μια από τις λύσεις που προωθείται.