Ολοκληρώνονται και ξεκινούν άμεσα δύο σημαντικές ενεργειακές υποδομές, ο IGB και η νέα μονάδα της Mytilineos,  που θα συνεισφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα συμβάλουν ώστε η χώρα να αναβαθμίσει το ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα επόμενα βήματα. οι διασυνδετήριοι αγωγοί αερίου, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τα FSRU που έχουν προγραμματιστεί δύο στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στη Νότιο Ελλάδα και ο διπλασιασμός της χωρητικότητας του TAP είναι έργα που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της χώρας στην περιοχή αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

“Η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο της Mytilineos 826 MW στον Άγιο Νικόλαο, ξεκίνησε τις δοκιμές, και θα μπει σε λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 συνεισφέροντας στην ενεργειακή ασφάλεια και τη θωράκιση του ενεργειακού συστήματος της χώρας”, σημείωσε η κ. Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Mytilineos, μιλώντας  χθες στο συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC2022.

“Όταν έγινε η θεμελίωση του έργου τον Οκτώβριο του 2019 δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τις αντιξοότητες που θα αντιμετωπίζαμε”, είπε η κυρία Μπουζάλη, κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και τα λοκντάουνς αλλά και η αύξηση του κόστους των υλικών που συνεχίζεται αλλά και ένας πόλεμος. Ωστόσο, τηρήθηκε το αρχικό χρονοδιάγραμμα και τέθηκε η μονάδα σε δοκιμαστική λειτουργία, χάρη στις συνέργειες που έχει ο όμιλος από τις διαφορετικές δραστηριότητές του. Η νέα μονάδα, επένδυση 300 εκατ. ευρώ, θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο παραγωγής ενέργειας της Mytilineos, στην Protergia και θα είναι η μεγαλύτερη, η αποδοτικότερη και η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αποδίδοντας 826 MW στο δίκτυο με 63% θερμική απόδοση, την υψηλότερη στην Ευρώπη. Με τη νέα μονάδα η παραγωγική δυναμικότητα της Mytilineos θα υπερβεί τα 2GW χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έργα ΑΠΕ. Η μονάδα αναμένεται να εγκαινιαστεί το φθινόπωρο.

Κώστας Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Ο IGB θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Ιούλιο

Έχουν τελειώσει οι υδραυλικές δοκιμές του IGB χωρίς προβλήματα και θα μπει αέριο στον αγωγό μέσα στον Ιούνιο, είπε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς, στο ίδιο συνέδριο, σημειώνοντας ότι η εμπορική λειτουργία του έργου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η Βουλγαρία θα μπορεί να πάρει 1 bcm το έτος από το Αζερμπαιτζάν και να εξασφαλίσει τις ανάγκες της, σημείωσε, τονίζοντας ότι οι υποδομές της Ελλάδας είναι πλέον υποδομές της Ευρώπης και δίνουν τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία να πάρουν αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος, είτε LNG είτε από αγωγούς.

“Η χώρα μας έχει περάσει ξανά κρίσεις και τα παθήματα έχουν γίνει μαθήματα” είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ. “Οι εταιρείες μας έχουν πάρει γενναίες αποφάσεις να επενδύσουν στις υποδομές» προσέθεσε, παρότι κάποιες από αυτές τις επενδύσεις αντιμετωπίστηκαν με επιφυλάξεις. Τέτοια παραδείγματα είναι η τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο επιπλέον σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός IGB. «Ήδη, ο κατασκευαστής, η εταιρεία ΑΒΑΞ μας ενημέρωσε ότι ήρθε η ώρα της μηχανολογικής ολοκλήρωσης του έργου, άρα η διοίκηση θα πρέπει την επόμενη εβδομάδα να αποδεχθεί τη δήλωση. Οι υδραυλικές δοκιμές του αγωγού έχουν τελειώσει, είμαστε σε φάση να βάλουμε αέριο μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο αναμένεται η εμπορική χρήση του αγωγού. Για έκτακτες ανάγκες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τα μέσα Ιουνίου. Η Βουλγαρία μπορεί έτσι να πάρει την πλειονότητα του αζέρικου αερίου για το οποίο έχει συμβόλαιο.»

“Η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας ακόμη και όταν μας κοστίζει ακριβά στην εταιρεία”.

Μαρία Ρίτα Γκάλλι (ΔΕΣΦΑ): Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα για να μην είμαστε ευάλωτοι στο μέλλον

Ο τομέας των ενεργειακών υποδομών γίνεται ακόμη πιο σημαντικός σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον σημείωσε η Μαρία Ρίτα Γκάλλι, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, μιλώντας στο συνέδριο ITC 2022, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στον τομέα αυτό είναι μακροχρόνιες και πρέπει να έχουν σχεδιαστεί εγκαίρως καθώς δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εν μία νυκτί, αφορούν το μέλλον και όχι μαι άμεση επείγουσα κατάσταση. Σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση καθώς μεγάλα έργα όπως η διασύνδεση με τον ΤΑΡ ολοκληρώθηκε πριν από τρία χρόνια, ενώ με τη μονάδα της Ρεβυθούσας και τον IGB που ολοκληρώνεται έχουμε μια σειρά έργων που αυξάνουν τις πηγές εφοδιασμού που κάνουν τη χώρα ικανή να αντέξει τις σημερινές συνθήκες πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Τόνισε τη σημασία έργων που συνδέουν τις υποδομές με την κατανάλωση αλλά και των έργων αποθήκευσης.

Όπως είπε το σύστημα φυσικού αερίου έχει φτάσει πολύ κοντά στη μέγιστη  δυναμικότητα όσον αφορά τις συνδέσεις των σημείων σύνδεσης με την κατανάλωση, και δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, που ακόμη κι αν δεν δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας. Πολλά όμως από τα νέα έργα που συζητάμε απαιτούν οδούς σύνδεσης με την κατανάλωση και το σύστημα και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απουσία δυνατότητας αποθήκευσης. Χρειάζεται βραχυπρόθεσμη αποθήκευση  για το φυσικό αέριο, σημείωσε αλλά και υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου. Η απόφαση που έχουμε να πάρουμε είναι πολύ σημαντική γιατί αν δεν γίνει η υπόγεια αποθήκη στη χώρα μας θα γίνει αλλού. “Έχουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις να πάρουμε για να ενισχύσουμε την αγορά   όχι μόνο για να εξυπηρετήσουμε τις δικές μας ανάγκες αλλά για να εξυπηρετήσουμε και τις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσουμε ένα πολύ ισχυρό ανθεκτικό σύστημα να οικοδομήσομε ορατότητα και να αποφύγουμε την τελμάτωση γατί αν δεν πάρουμε τώρα αποφάσεις θα είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι στο μέλλον σε πιθανές αναταράξεις και μελλοντικές κρίσεις” σημείωσε η κ. Γκάλλι.

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: «Μετριάζουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για όλους τους πολίτες»