ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα χέρια ψηλά έχουν σηκώσει, το υπουργείο Ενέργειας και η αγορά προμήθειας, καθώς βλέπουν κάθε μέρα τις τιμές ενέργειας να σπάνε νέα ρεκόρ. Η τιμή της επόμενης μέρας για την Πέμπτη 18/11 διαμορφώθηκε στα 276,47 ευρώ/MWh, στα υψηλότερα επίπεδα από όλη την Ευρώπη.
Την άνοδο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πυροδοτεί η τιμή του φυσικού αερίου που εκτοξεύεται κάθε μέρα, μετά το γερμανικό μπλόκο στον Nord Stream 2. Η τιμή αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε άλμα σχεδόν 8% χθες στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου.
Η τιμή του φυσικού αερίου για τις αρχές του επόμενου έτους επίσης αυξήθηκε, με την αγορά να μην αναμένει σημαντικές ροές μέσω του Nord Stream 2 μέχρι αργά την ερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, τη στιγμή που η ζήτηση μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί.
«Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του αγωγού εμφανίζεται πλέον μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά περιμέναμε», έγραψαν αναλυτές της Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν από Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο, ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, αποτέλεσμα του μειωμένου ανταγωνισμού. Τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας έχει η Πολωνία, καθώς εκεί η παραγωγή ενέργειας βασίζεται στο λιγνίτη και δεν επηρεάζεται από τις τιμές του φυσικού αερίου.
Μάλιστα, τα προγνωστικά για τον επόμενο μήνα δεν είναι αισιόδοξα. Με δεδομένο ότι οι θερμικές μονάδες του ελληνικού συστήματος αγοράζουν φυσικό αέριο στις τιμές του προηγούμενου μήνα, αν για τον υπόλοιπο μήνα το ολλανδικό συμβόλαιο διατηρηθεί στα αυξημένα επίπεδα των 100 ευρώ, τότε το αέριο για τον Δεκέμβριο θα κοστολογηθεί τόσο ψηλά, ώστε θα παρασύρει και τις τιμές χονδρεμπορικής Δεκεμβρίου, επιμηκύνοντας τις συνθήκες ενεργειακής κρίσης.
Σε ασφυξία η ελληνική αγορά
Πολλαπλές είναι η επιπτώσεις των ακραίων τιμών ενέργειας στην ελληνική αγορά.
Aπό τη μια το ΥΠΕΝ συνειδητοποιεί ότι ακόμη και η νέα αύξηση των επιδοτήσεων δεν είναι αρκετή. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι με δεδομένη την ανοδική πορεία των τιμών, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στο Δεκέμβριο να ανοίξει πάλι η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των τελικών στοιχείων για τον φετινό προϋπολογισμό. Όμως αν και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαμηνύεται ότι παρακολουθείται στενά η εξέλιξη των τιμών, “για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο”, είναι κοινό μυστικό ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και ο προβληματισμός για το πόσο θα κρατήσει αυτό έντονος.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε δύο αυξήσεις των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς το συνεχές ανοδικό ράλι των τιμών έχει ανατρέψει ισάριθμες φορές τους σχεδιασμούς.
Από την άλλη, πολλές από τις εταιρείες προμήθειας πιέζονται ασφυκτικά καθώς χρειάζονται όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια κίνησης για να μπορούν να αγοράζουν την ενέργεια που χρειάζονται για τους πελάτες τους, ενώ οι συνεχείς αυξήσεις εξαφανίζουν τα περιθώρια κέρδους και δημιουργούν ζημιές ειδικά στους μη καθετοποιημένους.
Οριακές οι εταιρείες προμήθειας- Ενεργοποιείται η ΡΑΕ
Πολλές από τις εταιρείες προμήθειας, στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, είναι στο όριο, και θα παρουσιάσουν μεγάλες ζημιές, από κάποιες για τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρουν στους πελάτες τους, δεν έχουν εξασφαλίσει ήδη τιμές ενέργειας και αγοράζοντας στις τρέχουσες τιμές, τιμολογούν με ζημιές. Καθώς η πίεση αυξάνεται, εντείνεται η συζήτηση για προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της ΔΕΗ, ενώ ήδη η ΡΑΕ προσπαθώντας να εξασφαλίσει τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μοίρασε πρόστιμα σε 5 εταιρείες προμήθειας που έχουν οφειλές σε Λειτουργούς της αγοράς.
Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου το ύψος των χρεών προς τους διαχειριστές ήταν 350 εκ. ευρώ.
Aν και τα πρόστιμα αφορούν το 2020 αναμένεται νέος κύκλος ακροάσεων από τον Ρυθμιστή προς τις εταιρείες που είχαν οφειλές στους διαχειριστές από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ από τον προηγούμενο μήνα έχουν ξεκινήσει οι διακανονισμοί και η καταβολή εγγυήσεων.
Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επέβαλε πρόστιμα στη ΔΕΗ, Volterra, Volton για χρέη προς τους διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και αφορούν την περίοδο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 και αφορούν διαπιστωμένες παραβάσεις από την προηγούμενη διοίκηση της Αρχής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα