ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγους μήνες μετά όμως, στις αρχές του 2020, με την έλευση της πανδημίας, όλα άλλαξαν. Το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν πια εξωφρενικό, καθώς η καραντίνα, λόγω της πανδημίας, πάγωσε την κατανάλωση πετρελαίου, βύθισε τις αποτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών και επηρέασε κάθε πετρελαϊκή δραστηριότητα στερεύοντας τη ρευστότητα του κλάδου.
Όμως το καθεστώς αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε, έφερε τόσες αλυσιδωτές αντιδράσεις ώστε η ελληνική εταιρεία, που πραγματοποίησε τη μεγάλη αυτή συμφωνία λίγο πριν την πιο δύσκολη χρονιά για την οικονομία και το πετρέλαιο, την ολοκλήρωσε τελικά, εξασφαλίζοντας μεγάλες υπεραξίες. Κι αυτό γιατί λόγω της πανδημίας πέτυχε την καλύτερη δυνατή αποτίμηση.
Πώς η χειρότερη χρονιά «χαμογέλασε» στην Energean
H εξαγορά της Edison E&P ξεκίνησε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, και με άλλους όρους, και σε όλη τη διάρκεια του 2020, πέρασε από σαράντα κύματα, για να ολοκληρωθεί με διαφορετικό τρόπο, πιο επικερδή για την Energean.
Το αρχικό τίμημα το καλοκαίρι του 2019, όταν είχε γίνει η αρχική συμφωνία, για την απόκτηση της Edison E&P ήταν 750 εκατ. δολάρια.
Και μετά ήρθε το 2020 που έφερε τα πάνω κάτω μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν, και οι συνέπειες στη ρευστότητα των πετρελαϊκών εταιρειών ήταν άμεσες. Το fund Neptune παρότι είχε συμφωνήσει, αρχικά, να αγοράσει τις δραστηριότητες της Edison σε Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο, από την Energean, δεν μπορούσε πια να το κάνει.
Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν επιπλοκές, πολιτικής φύσης στην Αλγερία και δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει η απόκτηση της δραστηριότητας εκεί από την Energean.
Τα νέα δεδομένα ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων της πτώσης των τιμών του αργού, ανάγκασαν την Edison να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση ώστε να αλλάξει η συνολική συμφωνία. Μετά από ολιγόμηνες διαπραγματεύσεις το αποτέλεσμα είχε πια σημαντικές διαφορές.
Με τα νέα δεδομένα το τίμημα των 750 εκατ. δολαρίων που είχε συμφωνηθεί, μειώθηκε στα 284 εκατ. δολάρια, ενώ στα περιουσιακά στοιχεία που αποκτά η Energean περιλαμβάνοντα κοιτάσματα στη Β. Θάλασσα αλλά εξαιρείται το χαρτοφυλάκιο της Edison στην Αλγερία και στη Νορβηγία.
Επίσης, το τίμημα που θα καταβληθεί στην Edison μετά την ανάπτυξη του κοιτάσματος Cassiopea στην Ιταλία, το οποίο αρχικά είχε προσδιορισθεί σε 100 εκατ. δολάρια, θα επανυπολογισθεί με βάση τις τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά και θα κυμανθεί μεταξύ μηδέν και 100 εκατ. δολαρίων.
Ουσιαστικά, η Energean με τη νέα συμφωνία απέκτησε αποθέματα 230 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου με 282 εκατ. ευρώ, όταν η αρχική συμφωνία προέβλεπε για 280 εκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τίμημα στα 750 εκατ. ευρώ.
Έτσι, πέτυχε μια συμφωνία πολύ κοντά στην αρχική της, με πολύ μικρότερο κόστος και με όλη τα σημαντικά οφέλη που εξασφαλίζει.
Η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη συμφωνία, η Energean αποκτά πλέον παρουσία σε εννέα χώρες και επεκτείνεται και στην Βόρεια Θάλασσα. Έτσι η Energean εξασφαλίζει κυρίαρχη θέση στη Μεσόγειο και αυξάνει στα 850 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τα αποθέματα του ομίλου, με το 70% αυτών να είναι σε φυσικό αέριο.
Ειδικότερα, με τη συμφωνία των δύο πλευρών:
-Η Energean αποκτά το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P σε Αίγυπτο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Ελλάδα και Μάλτα. Ο ενιαίος όμιλος διαθέτει πλέον πάνω από 800 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου αποθέματα, εκ των οποίων το 72% είναι σε αέριο, ενώ η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τις 130.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα.
-Το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P που αποκτά η Energean στη Βόρεια Θάλασσα και το οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική συμφωνία, αφορά τη συμμετοχή 25% στο κοίτασμα Glencorm και 10% στο κοίτασμα Isabella.
Για την χρηματοδότηση της συμφωνίας, η Energean υπέγραψε Δανειακή Σύμβαση ύψους 220 εκατ. δολαρίων με τις τράπεζες ING, Natixis και Deutsche Bank.O κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε μεταξύ άλλων:
“Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P, περίπου το 70% της παραγωγής μας θα διατεθεί με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου, τα οποία προστατεύουν τα μελλοντικά μας έσοδα από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ιδιοκτήτες και Operators του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου μας και, βεβαίως, έχουμε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για όλα τα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή μας θέση διασφαλίζει ότι θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε αλλά και ότι θα απαντούμε άμεσα και εύστοχα στις αλλαγές του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ώστε να προστατεύσουμε, αν χρειαστεί, τον όμιλο και τους μετόχους της Energean”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παγκράτι – φωτιά σε μπάρ: Για εμπρησμό από αμέλεια ο σερβιτόρος
- Χρήση Ιστιοπλοϊκών Σκαφών σε Δραστηριότητες Διακίνησης Μεταναστών μέσω της Τουρκίας προς την Ιταλία
- Συστήθηκε η νέα ανώνυμη εταιρία Yalco Trading
- Στεγαστικό επίδομα: «Άνοιξαν» οι αιτήσεις για τη χορήγησή του σε σπουδαστές των ΣΑΕΚ – Όλες οι πληροφορίες