ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας δεν άνοιξε μόνο το δρόμο της ελευθερίας στον Άρη Φλώρο της Energa. Άνοιξε το δρόμο και για την επιστροφή στα δημόσια ταμεία εκατομμυρίων ευρώ που, εδώ και 7 χρόνια, παρέμεναν δεσμευμένα (ως προϊόν υπεξαίρεσης) αλλά ανεκμετάλλευτα σε ελληνικές και ελβετικές τράπεζες.
Την ίδια μέρα που οι δικαστές (ενώπιον των οποίων δικάζονται σε δεύτερο βαθμό οι κατηγορούμενοι της υπόθεση) αποφάσισαν, βάσει των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, να αναστείλουν την εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής στον επικεφαλής της Energa (αφήνοντας τον ελεύθερο μέχρι την έκδοση της εφετειακής απόφασης), την ίδια μέρα, με άλλη παρεμπίπτουσα απόφαση τους, προχώρησαν στη διόρθωση των χρηματικών ποσών που βάσει της πρωτοβάθμιας απόφασης, έπρεπε από το 2017 (!) να έχουν αποδοθεί σε Δημόσιο και Δήμους.
Αυτή η διορθωτική απόφαση αποτελεί, κατά τους νομικούς παραστάτες των κατηγορουμένων, τη λύση του… γόρδιου δεσμού για την επιστροφή 88 εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Σε πρώτη φάση, όπως λένε οι δικηγόροι, θα ξεμπλοκάρει την αποδέσμευση 13 εκατομμυρίων ευρώ από ελβετική τράπεζα και σε δεύτερη, θα… ξεμπλοκάρει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο οποίο σήμερα έχουν κατατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες περί τα 83 εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν αποδίδονται σε Δημόσιο και Δήμους.
Ο λόγος; Δεν αποτελούν το σύνολο των απαιτήσεων και το Ταμείο δεν γνωρίζει πώς πρέπει να τα… μοιράσει!
Απίστευτο αλλά συμβαίνει και αυτό στο… Γολγοθά της επιστροφής των χρημάτων στους πραγματικούς δικαιούχους τους!
Ο ορισμός της γραφειοκρατίας
Η περίπτωση των δεκάδων δεσμευμένων εκατομμυρίων για την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa – Hellas Power, θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του παραλογισμού για τους μηχανισμούς κράτους – Δικαιοσύνης- ελεγκτικών- τραπεζικών μηχανισμών.
Από το 2012, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών προσέφεραν (και υπό την απειλή της ποινικής τους καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη) 96 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και τους Δήμους.
Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ωστόσο, βρισκόταν δεσμευμένο (από το ίδιο το Δημόσιο που απαιτούσε πίσω τα κλεμμένα) σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών σε Ελλάδα και Ελβετία. Κανένας, όμως, δεν τολμούσε να αποδεσμεύσει τα χρήματα για να αποδοθούν τους πραγματικούς δικαιούχους καθώς υπήρχε ασάφεια στο νόμο.
Έστω και με καθυστέρηση 5 ετών, η αποδέσμευση θα μπορούσε να γίνει το Μάρτιο του 2017. Οταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών (που δίκασε και καταδίκασε τους βασικούς κατηγορουμένους της υπόθεσης) αποφάσισε και διέταξε την απόδοση σε Δημόσιο και Δήμους 88 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστή! Δεν χρειαζόταν δηλαδή δευτεροβάθμια αμετάκλητη απόφαση.
Όμως, 7 χρόνια μετά, τα χρήματα ακόμα δεν έχουν αποδοθεί!
Οι επικαλούμενοι λόγοι πολλοί σε ένα πολυσύνθετο παζλ δυσκολιών και αρνήσεων, για το οποίο οι συνήγοροι υπεράσπισης των βασικών κατηγορουμένων προσπαθούν να συλλέξουν όλα τα κομμάτια- κάμψης των αντιρρήσεων.
Η επιστροφή των χρημάτων από τις Τράπεζες
Τα υπεξαιρεθέντα ποσά από τις Energa-Hellas Power από το ελληνικό Δημόσιο και 260 Δήμους είναι περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς τους τόκους).
Με την προ διετίας απόφαση του, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διέταξε να αποδεσμευτούν και να κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα:
52, 2 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο. Τα χρήματα αποτελούν στο σύνολό τους το ποσό από το πρώτο χαράτσι στα ακίνητα (ΕΤΗΔΕ), το οποίο εισέπραξαν οι δύο εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά ουδέποτε απέδωσαν τον ειδικό φόρο στο Δημόσιο.
5,9 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο. Το ποσό αποτελεί τη ζημία και τα πολλαπλά τέλη από τη λαθρεμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
29,8 εκατομμύρια ευρώ σε 260 Δήμους (ανάλογα με τις απαιτήσεις τους) για δημοτικά τέλη που εισπράχθηκαν από τους πληρωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά υπεξαιρέθηκαν από τις δύο εταιρείες.
Από αυτά τα χρήματα, τα 83 εκατ. βρίσκονταν ήδη δεσμευμένα σε ελληνικές τράπεζες και άλλα 13 εκατ. δεσμευμένα στην Credit Suisse. Συνολικά 96 εκατ. ευρώ, τα οποία οι επικεφαλής των εταιρειών με ρητές δηλώσεις τους ζητούσαν να επιστραφούν στο Δημόσιο και τους Δήμους. Τα μόνα ποσά που οι εταιρείες αμφισβητούν είναι αυτά που διεκδικούν ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ, για τα οποία άλλωστε δεν υπήρξε και πρωτόδικη απόφαση απόδοσης.
Μετά την καθαρογραφή της απόφασης και μετά από αλλεπάλληλα εισαγγελικά αιτήματα για συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση, η Alpha Bank ήταν εκείνη που πρώτη κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα δεσμευμένα ποσά των εταιρικών λογαριασμών (Νοέμβριος 2017). Μόλις τον Ιανουάριο του 2019 αποδέσμευσε τα χρήματα η Εθνική Τράπεζα και τον Απρίλιο η Eurobank. Tελευταία η Τράπεζα Πειραιώς. Ακριβώς πριν από ένα μήνα (26 Ιουνίου) αποδέσμευσε περίπου 40 εκατ. και τα μετέφερε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Καθυστέρησε διότι ανέμενε υπουργική απόφαση που θα ερμήνευε το νόμο 4312/2014, σύμφωνα με τον οποίο εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που κατηγορούνται ότι έχουν υπεξαιρέσει.
Δεν ξέρει πώς να… μοιράσει τα λεφτά το Ταμείο Παρακαταθηκών
Εκεί, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, βρίσκονται πλέον τα 83 εκατ. ευρώ. Κι εκεί, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να “ξεκουράζονται” καθώς το Ταμείο δεν γνωρίζει πώς πρέπει να τα μοιράσει στους δικαιούχους!
Η νέα εμπλοκή προέκυψε όταν το Ταμείο διαπίστωσε ότι έχει να μοιράσει μικρότερο ποσό από το συνολικό απαιτητό ποσό των 88 εκατ. ευρώ). «Δεν φτάνουν τα λεφτά για να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεις», λένε οι αρμόδιοι, δηλώνοντας αδυναμία εκταμίευσης στους συνηγόρους όλων των εμπλεκομένων πλευρών που ζητούν την απόδοση των ποσών σε Δημόσιο και Δήμους.
Για να ξεπεράσουν και αυτό το εμπόδιο, οι συνήγοροι ζήτησαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τη διόρθωση στα ποσά που έπρεπε να αποδεσμευτούν και είχαν εκ παραδρομής γραφτεί λάθος στην πρωτόδικη απόφαση.
Αυτή η διορθωμένη απόφαση βρίσκεται ήδη στο Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών και άμεσα αναμένεται να αποσταλεί στις αρχές της Ελβετίας. Θα ζητείται η άμεση αποδέσμευση των 13 δεσμευμένων εκατομμυρίων στην Credit Suisse. Όταν κι αυτά αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τότε το απαιτούμενο ποσό θα υπερκαλύπτεται και πιθανόν, να μην υπάρχει άλλο κώλυμα για την απόδοση τους σε Δημόσιο και Δήμους.
Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, η δίκη σε δεύτερο βαθμό των κατηγορουμένων συνεχίζεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί οι 11 από τους 19 κατηγορουμένους για –κατά περίπτωση- υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπορία καυσίμων.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, από τη δράση των κατηγορουμένων το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 256 εκατομμύρια ευρώ.
Οι Άρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης κατηγορούνται ότι ως εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, αλλά δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Καμμένος: Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθω στην ελληνική πολιτική σκηνή
- Απώλεια έφερε στον Α . Λοβέρδο η στήριξη της υποψηφιότητας Τασούλα για την Προεδρία – Ο Παπαθεοδώρου αποχώρησε από τους «Δημοκράτες»
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεπέρασε τα 1,3 εκατομμύρια επιβατών τον Δεκέμβριο, μέσα σε ένα μήνα λειτουργίας
- Πώς να γλιτώσετε τους φόρους από ανείσπρακτα ενοίκια