Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η συμφωνία για την απόκτηση της ελληνικής θυγατρικής της Enel,  Enel Green Power Hellas, από την αυστραλιανή Macquarie.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το κρίσιμο ραντεβού των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη πριν δέκα ημέρες, κλείνοντας μεγάλο μέρος εκκρεμοτήτων και κάνοντας την τελική ανακοίνωση, θέμα χρόνου.

Σημειώνεται ότι η Macquarie, όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr, βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με την Enel, εδώ και λίγες εβδομάδες και  πλέον οι τελική συμφωνία είναι στα σκαριά.

Με την κίνηση αυτή η Macquarie ενισχύει την παρουσία της στην αγορά ΑΠΕ της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί στρατηγικό της στόχο. Η Macquarie επενδύει στην πράσινη ενέργεια μέσω του Macquarie Green Investment Group στην οποία εντάσσεται η  Cero Generation, η οποία στοχεύει να αναπτύξει χαρτοφυλάκιο 3 GW στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Enel Green Power Hellas διαθέτει 60 διαφορετικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα ισχύος 551 MW, (μαζί με έργο που ολοκληρώνεται φέτος) και αποτιμάται, με όρους επιχειρησιακής αξίας (Enterprise Value), στο 1-1,2 δισ. ευρώ. Η Εnel αναπτύσσει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο 1.700 MW, το οποίο περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και έργα ΑΠΕ σε συνδυασμό με μπαταρίες, όπως επίσης και αυτόνομες μπαταρίες. H ιταλική εταιρεία έχει παρουσία στη χώρα μας από το 2008, λειτουργώντας ήδη 59 έργα, συνολικής ισχύος 481 ΜW, ενώ ως το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ που υλοποιεί στην Κοζάνη, με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 70 MW.

Από το σύνολο των έργων αιολικά είναι 368 MW, στα φωτοβολταϊκά  163 MW και οι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι 19,3 MW. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, η Enel Green Power είναι αυτή τη στιγμή ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στα ελληνικά αιολικά πάρκα όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ.

Σημειώνεται ότι πρόθεση της Enel είναι η πώληση του 50% της ελληνικής Enel Green power, όρος που δεν ήταν περιοριστικός για τις προσφορές των ενδιαφερομένων. Αν και η επίσημη γραμμή της Enel  είναι ότι «δεν σχολιάζουμε πληροφορίες της αγοράς», πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιπλέον ποσοστό άνω του 50%, αποτελεί αντικείμενο των συζητήσεων των δύο πλευρών.

Ποια fund αποχώρησαν

Η πώληση της Enel Green power είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διεθνών fund, που ήθελαν να επενδύσουν στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας και στην BNP Paribas, που είναι Σύμβουλος είχαν καταθέσει τις προσφορές τους τα fund τα KKR,   Blackrock και CVC. Αρχικό  ενδιαφέρον είχαν εκφράσει 20 υποψήφιες εταιρείες ενώ δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν 5 από αυτές.

Οι πράσινες επενδύσεις της Macquarie

Την εξαγορά της Enel Green Power Hellas, η Macquarie θα πραγματοποιήσει μέσω της Macquarie Green Investment Group στην οποία εντάσσεται η  Cero Generation, η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει χαρτοφυλάκιο 3 GW στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της Sunrider Μονοπρόσωπη Α.Ε κατασκευάζει μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 100 MW στην περιοχή Προσοτσάνης Δράμας, επένδυσης 82 εκατ. ευρώ, για το οποίο υπέγραψε  κοινοπρακτική  χρηματοδότηση  (Πειραιώς και Eurobank) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Ο αυστραλιανός επενδυτικός κολοσσός διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 795 δισ. δολαρίων, προσωπικό 19.500   άτομα και παρουσία σε 34 αγορές και θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Enel θέλει stewardship για την Ελλάδα

Στρατηγική της Enel είναι να αποεπενδύσει από κάποιες χώρες, όπως η Ρουμανία