Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms
Ενεχυριασμένο στις πιστώτριες τράπεζες είναι το 19% της «Κρέτα Φαρμ» (Creta Farms) της οποίας τα Διοικητικά και μετοχικά ηνία βρίσκονται στα χέρια των αδελφών Κωνσταντίνου και Εμμανουήλ Δομαζάκη. Το γεγονός αυτό αναδεικνύεται μέσα από το Ενημερωτικό Δελτίο που συνοδεύει την Αύξηση Κεφαλαίου των 1,238 εκατ. ευρώ. Μια κεφαλαιακή αύξηση που είναι ήδη σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 25 Ιανουαρίου.
Το ενέχυρο εντάσσεται στο πλαίσιο των εξασφαλίσεων των τραπεζών, οι οποίες τον Μάρτιο της περσινής χρονιάς προχώρησαν σε μεγάλη αναδιάρθρωση δανείων ύψους 94,8εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 109,4 εκατ. ευρώ που βαρύνουν την Ρεθυμνιώτικη αλλαντοβιομηχανία. Τα δικαιώματα ψήφου των ενεχυριασμένων μετοχών παραμένουν στους αδελφούς Δομαζάκη, που ελέγχουν το 81,7% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας. Σε ότι αφορά το ποσοστό του ενεχύρου (19%) αυτό θα μείνει στα ίδια επίπεδα και μετά από την ΑΜΚ, καθώς θα εισφερθεί το αναλογούν τμήμα από τα νέα ‘’χαρτιά’’ που θα εκδοθούν. Δηλαδή 7 νέες μετοχές για κάθε 100 παλαιές, στην τιμή των 0,60 ευρώ η μία.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της «Κρέτα Φαρμ» αποτελεί συμβατική υποχρέωση της δανειακής αναδιάρθρωσης, που είναι η δεύτερη για την εταιρεία, μετά από εκείνη που έγινε το 2014 και προφανώς δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα. Πέραν της αναδιάρθρωσης δανείων, η ΑΜΚ συνιστά προϋπόθεση και για την εκταμίευση των υπόλοιπων 5 εκατ. ευρώ, εκ των συνολικά 15 εκατ. ευρώ της συμφωνίας χρηματοδότησης του 2016 ,από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Οι δεσμεύσεις των μεγαλομετόχων και το «φρέσκο χρήμα»
Η εν εξελίξει Αύξηση Κεφαλαίου είναι ουσιαστικά «κλειδωμένη» αφού οι μεγαλομέτοχοι της «Κρέτα» Κωνσταντίνος και Εμμανουήλ Δομαζάκης έχουν δεσμευτεί να τη στηρίξουν από κοινού με προσωπικά τους λεφτά . Σε μια περίοδο μάλιστα που η έρπουσα φημολογία της αγοράς, κάνει λόγο για δυσαρμονία στις σχέσεις τους…
Ήδη τα δύο αδέλφια τα οποία κατέχουν αντίστοιχα το 41% και το 40,7% έχουν καταθέσει το 1,011 εκατ. ευρώ που καλύπτει τα δικά τους δικαιώματα συμμετοχής στην ΑΜΚ. Με την κίνηση αυτή απελευθερώθηκε η χρηματοδότηση των 3,5 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ θα δοθεί στην «Κρέτα Φαρμ» μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Αύξησης Κεφαλαίου.
Οι αδελφοί Δομαζάκη έχουν επίσης δεσμευτεί να εγγραφούν για την απορρόφηση των τυχών αδιάθετων υπολοίπων της ΑΜΚ, αλλά και να διατηρήσουν τις νέες μετοχές που θα αποκτήσουν ,για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
Τα «ντεσού» με τα σκαμπανεβάσματα της μετοχής
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στις 2 του μηνός του περασμένου Αυγούστου γνωστοποιήθηκαν οι προθέσεις της «Κρέτα» να προχωρήσει σε κεφαλαιακή αύξηση, η τιμή της μετοχής ήταν στα 0,654 ευρώ. Έκτοτε η μετοχή μπήκε σε καθοδική τροχιά και στις 11 Δεκεμβρίου έφτασε να κλείσει στα 0,42%, υποχωρώντας σε ποσοστό…35,77%. Σε αυτό το πτωτικό διάστημα άλλαξαν χέρια 289.675 μετοχές (περίπου το 1%) συναλλακτικής αξίας 145.882 ευρώ. Στις αμέσως επόμενες 5 συνεδριάσεις, οι οποίες έγιναν από τις 12 έως και τις 18 Δεκεμβρίου (τελευταία μέρα ισχύος του δικαιώματος στην Αύξηση Κεφαλαίου) η μετοχή έκανε ανοδικό άλμα της τάξεως του…42,86% φτάνοντας στα 0,60 ευρώ. Εκεί δηλαδή όπου είναι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών. Στο «θερμό» αυτό διάστημα ο συναλλακτικός όγκος έφτασε στις 627.801 μετοχές (το 2,1% της εταιρείας) με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 369.064 ευρώ… Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα από τις 17 έως και τις 20 του μηνός του περασμένου Δεκεμβρίου οι αδελφοί Δομαζάκη διέθεσαν 331.189 ευρώ για να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας τους. Η οποία με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής (στα 0,684 ευρώ) αποτιμάται στα 21,57 εκατ. ευρώ, με συνυπολογιζόμενα και τα νέα «χαρτιά» της ΑΜΚ που θα μπούν στην αγορά στις 5 Φεβρουαρίου.
Το αγκάθι των μεγάλων δανείων και οι νέες προκλήσεις
Αναμφίβολα ο μεγάλος δανεισμός που φτάνει να ισοδυναμεί με τις ετήσιες πωλήσεις, συνιστά αιχμηρό αγκάθι για την «Κρέτα Φαρμ» που απασχολεί 842 άτομα στην εταιρεία και 871 σε επίπεδο ομίλου. Κομβικό σημείο για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια είναι τα έτη 2021 και 2023, οπότε και θα πρέπει να αποπληρωθούν 38,188 και 21,341 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Πρόκειται καταφανώς για ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα, με συνέπεια να μένει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για ακόμη μία παρέμβαση από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών.
Από την άλλη πλευρά στα θετικά για την «Κρέτα Φαρμ» εγγράφεται το γεγονός του αναπτυξιακού βηματισμού της, καθώς οι πωλήσεις του 2017 ενισχύθηκαν κατά 10,2%, ενώ στο πρώτο 6μηνο του 2018 ανέβηκαν κατά 10,9%. Η εταιρεία έχει κεκτημένη την πρωτοκαθεδρία στην αγορά των αλλαντικών που αποτιμάται σε ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πλέον εισέρχεται δυναμικά στην αγορά ,φρέσκου χοιρινού κρέατος ειδικής διατροφής ( με ετήσιο τζίρο περί το ένα δις ευρώ) ενώ παράλληλα μπαίνει και στον γύρο για τα ψητοπωλεία, που απορροφά ετήσιο τζίρο ,επίσης περί το ένα δις ευρώ.
Σε ότι αφορά την ΑΜΚ, τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν σχεδόν από μισά, για δύο σκοπούς: Στην βελτίωση του εξοπλισμού και την αγορά μηχανημάτων για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων, όπως επίσης και στη χρηματοδότηση προωθητικών προγραμμάτων για το νέο προιόν του ψημένου γύρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Creta Farms: Οι αδελφοί Δομαζάκη, οι δεσμεύσεις για να βάλουν λεφτά στην ΑΜΚ και το δανειακό βουνό των 107 εκατ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Δομαζάκης στο mononews.gr: «Έτοιμη για μεγάλα πράγματα η Creta Farms»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Creta Farms: Το χρονοδιάγραμμα για την ΑΜΚ