ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διαστάσεις έχει λάβει το ζήτημα που έχει προκύψει κυρίως στο Νότιο Αιγαίο έπειτα από την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, με πολίτες να πρέπει να ανατρέξουν σε τίτλους πριν το 1946 και σε κάποιες περιπτώσεις πριν το 1885 για να αποδείξουν δικαιώματά τους σε ακίνητα.
Το τεράστιο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, όπως έχει παραδεχθεί και η αρμόδια πολιτική ηγεσία, οφείλεται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ΠΔ 32/2016 και στις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3208/2003, όπως τροποποιήθηκε το 2011, που επέκτειναν την έννοια της δασικής έκτασης και του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου και προς χορτολιβαδικές φρυγανώδους βλάστησης εκτάσεις.
Όπως σημειώνει στο mononews ο Ευάγγελος Παλκογιάννης, επικεφαλής της εταιρείας Mykonos Estates η οποία εξειδικεύεται στις πολυτελείς κατοικίες στη Μύκονο «το φαινόμενο του δυσάρεστου αιφνιδιασμού των ιδιοκτητών έπειτα από την ανάρτηση δασικών χαρτών στη Μύκονο είναι αρκετά εκτεταμένο.
Αρκετές εκτάσεις χορτολιβαδικές που ανήκουν σε ιδιώτες ή στον Δήμο Μυκόνου, εμφανίζονται να εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία και αυτό σημαίνει ότι αρκετοί Μυκονιάτες θα πρέπει να προβούν σε ενστάσεις.
Πρόκειται για έναν κυκεώνα ο οποίος θα είναι αρκετά χρονοβόρος καθότι θα κληθούν νομικοί να αναλάβουν το θέμα των ενστάσεων καταθέτοντας τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν το σφάλμα της πολιτείας η ο οποία έχει μεγάλο μέρος ευθύνης για το συγκεκριμένο θέμα και επιρρίπτει τις ευθύνες στον Δήμο Μυκόνου».
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία προσπαθεί να βαπτίσει «δημόσια» περιουσία που ανήκει στον Δήμο Μυκόνου και στους Μυκονιάτες. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Σαντορίνη και άλλα νησιά. Μείζον ζήτημα αντιμετωπίζουν όσοι είχαν ξεκινήσει κάποια αγοραπωλησία την οποία αναγκαστικά έχουν παγώσει».
Και όλα αυτά ενώ «το νησί ζει μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα όσο αφορά τις αγοραπωλησίες και την οικοδομική δραστηριότητα. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο μποτιλιάρισμα στην περιφερειακή οδό, Φλεβάρη μήνα, με τα περισσότερα οχήματα να σχετίζονται με την οικοδομή. Φανταστείτε τι θα συμβεί το καλοκαίρι…» προσθέτει ο κ. Παλκογιάννης.
Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική παρέμβαση του προέδρου του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) Γιώργου Στασινού «οι προαναφερόμενες διατάξεις έδωσαν τη δυνατότητα στα δασαρχεία να αμφισβητούν πατρογονικές ιδιοκτησίες ιδιωτών και πλέον απαιτείται πολύχρονη και πολυδάπανη δικαστική διαδικασία με αμφίβολα αποτελέσματα για να αποδειχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι πρέπει να ανατρέχουν πριν το 1946 και σε κάποιες περιπτώσεις πριν το 1885.
Έτσι πολίτες που έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά σε παράβολα, έγγραφα, μελέτες, φόρους δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τις εν λόγω εκτάσεις στα παιδιά τους, δεν μπορούν να τις πουλήσουν, δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν και εντέλει κινδυνεύουν να τις χάσουν. Πρόκειται για περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, οι οποίες μέχρι την έκδοση των σχετικών διατάξεων δεν είχαν κανένα ζήτημα αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας των πολιτών.
Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει πάνω από το 70% των εκτάσεων της πλειοψηφίας των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και πάνω από το 90% της έκτασης της Πάτμου».
Σημειώνεται ότι καθώς το πρόβλημα διογκώνεται έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έπειτα από συναντήσεις που είχε με μηχανικούς και συμβολαιογράφους των νησιών, να συμμετέχει η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου σε επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) που επεξεργάζεται ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, που θα τη βελτιώσουν περαιτέρω και θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών στα νησιά.
Ο κ. Φάμελλος έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν αφορά ρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όταν έχει γίνει ήδη ανάρτηση στο 52% της χώρας. Στην κατάρτιση των δασικών χαρτών δεν θα παραβιαστεί ο κανόνας της ισοτιμίας για όλους τους πολίτες της χώρας.
Αλλά όσο προχωρά το έργο των χαρτών, θα επιλύονται όλο και περισσότερα προβλήματα, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Και αυτό αποτελεί δέσμευση του ΥΠΕΝ και για τη συνέχεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε ότι οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το ΥΠΕΝ αυτή την περίοδο αφορούν την υπέρβαση ατελειών του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μη ισχύ του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες, τη δυνατότητα μεταβιβάσεων σε μεικτές εκτάσεις που έχουν αγροτική, χορτολιβαδική ή δασική χρήση, όπου εκκρεμούν πράξεις μεταβίβασης, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων περί φρυγανικής βλάστησης σε εκτάσεις των νησιών του Αιγαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σήμερα «τσικνίζει» τους Κουτσολιούτσους με νέα πρόστιμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλειοδότρια για την πώληση δύο ακινήτων ανακηρύχθηκε η Trastor
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως από τους Έλληνες εφοπλιστές στα δημόσια ταμεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Πτώση αυτοκινήτου σε επισκέπτες στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου – Αναφορές για νεκρούς
- Ιταλία: Αθωώθηκε ο Ματέο Σαλβίνι για την εμπλοκή του στην παρεμπόδιση του ελλιμενισμού πλοίου μετανάστες
- ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
- Καναδάς: Η κυβέρνηση Τριντό κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς ο πρώην σύμμαχος αποσύρει τη στήριξή του