ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη σφοδρότητα των αντιδράσεων, όμως, να είναι σε άμεση συνάρτηση με το μέγεθος του προβλήματος της κάθε ξενοδοχειακής επιχείρησης, ειδικά για κάποιους επιχειρηματίες –και μεγάλους- που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα προβλήματα με τα «κατακόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων τους. Διότι κάποιοι –ανάμεσα τους και «μεγαλοξενοδόχοι»- πιστεύουν πως είναι ευκαιρία να ανοίξει η ομπρέλα της κρατικής στήριξης και να μπουν μέσα και δάνεια που έχουν να εξυπηρετηθούν χρόνια.
Ξέσπασε πόλεμος λοιπόν.
Στην δημόσια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έγραψε πως το «κράτος- πατερούλης» δεν υφίσταται πλέον. Και ζήτησε «ταχύτητα και ρεαλισμό». Ταχύτητα από την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων, ρεαλισμό από τους ξενοδόχους….
Ο ίδιος δήλωσε στο mononews.gr πριν από λίγο πως «η υποχρέωσή μου, ως προέδρου του ΣΕΤΕ, είναι να κοιτάω μπροστά να θωρακίζω τον κλάδο και να παρακινώ την κυβέρνηση σε άμεσες δράσεις για καίρια ζητήματα, όπως είναι η εργασία, η ανταγωνιστικότητα, η ρευστότητα των επιχειρήσεων».
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Ρέτσος όλες αυτές τις 50 μέρες της κρίσης της πανδημίας είναι συνομιλητής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνομιλητής ως κοινωνικός εταίρος, καθώς κάτω από την ομπρέλα του έχει ενώσεις και ομοσπονδίες με περισσότερα από 49.000 μέλη.
Αυτή η τακτική επαφή έχει δημιουργήσει προκαλέσει –τρόπω τινά- μία δυσφορία σε πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου… Που ίσως θεωρούν ότι ο Ρέτσος θα «μπλοκάρει» ένα γενικότερο σχέδιο για να καθαρίσουν από «κόκκινα» δάνεια δεκαετιών…
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «ο Ρέτσος είναι τακτικός συνομιλητής του Πρωθυπουργού γιατί αποδείχθηκε αξιόπιστος. Έδειξε το πρόβλημα του κλάδου από την πρώτη στιγμή, εισηγήθηκε έγκαιρα ρεαλιστικούς τρόπους αντιμετώπισης του».
Η τοποθέτηση του λοιπόν, ότι το κράτος «πατερούλης» πέθανε, άναψε φωτιά και ήταν αυτή που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στις τάξεις των ξενοδόχων. Αντιδράσεις, άλλες σφοδρές και άλλες λιγότερο, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε επιχείρησης, την έκθεσή της σε δανεισμό, το μερίδιό της στην αγορά, αλλά και από το ποιες χώρες προέρχονται οι πελάτες….
Οι ψύχραιμοι του ξενοδοχειακού κλάδου, αυτοί που μπορούν να δουν κάπως πιο αποστασιοποιημένα τα γεγονότα, λένε στο mononews.gr πως:
–Είναι λογικό να υπάρχει αγωνία στον κλάδο. Διακυβεύεται το μέλλον πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
–Ο ΣΕΤΕ θα πρέπει να ενημερώσει την κυβέρνηση για αυτήν την αγωνία των μελών του. Και να εισηγηθεί να ληφθούν ρεαλιστικά και δίκαια μέτρα. Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα. Όμως είναι προφανές ότι πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος.
Βέβαια, στην συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι είναι άτοπο «να γίνονται αναφορές σε κράτος –πατερούλη», διότι όπως λένε, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν Αρμαγεδδώνα. Παραδέχονται ωστόσο, ότι η γραμμή Ρέτσου δεν έχει αλλάξει. Από την αρχή της κρίσης έχει κάνει λόγο για ρεαλιστικά μέτρα, όμως η συγκεκριμένη τοποθέτηση του ήταν «άκομψη» την ώρα που κάποιοι βουλιάζουν.
Πρέπει να αποφύγουμε τη διάσπαση του κλάδου εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που έχει κτυπήσει όχι τον ελληνικό, αλλά τον παγκόσμιο τουρισμό, λένε ξενοδοχειακοί φορείς.
Και χαρακτηρίζουν ως «φιάλη» οξυγόνου τα μέτρα που ζητάνε να λάβει η κυβέρνηση.
«Το κλειδί», λέει στο mononews.gr ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες ξενοδόχους με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, «είναι τα standard των μέτρων στήριξης να είναι τέτοια που να περιλαμβάνουν πολλούς από τους επιχειρηματίες που πλήττονται. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποκλεισθούν οι μπαταχτσήδες».
Το ζητούμενο για τον κλάδο ξενοδοχείας σήμερα είναι η ενισχυθεί η ρευστότητα του κλάδου, η μείωση του ΦΠΑ, η επιδότηση της εργασίας. Και κυρίως εγκαίρως να υπάρξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα επιτρέψουν στον ελληνικό τουρισμό να λειτουργήσει, με περιορισμένη μεν πελατεία, αλλά να λειτουργήσει και αυτό το καλοκαίρι.
Σε κάθε περίπτωση οι ξενοδόχοι παραδέχονται πως το εύκολο ήταν να ληφθούν μέτρα όπως το κλείσιμο των ξενοδοχείων, όμως, όπως λένε, το δυσκολότερο είναι το άνοιγμα των ξενοδοχείων.
Οι μονάδες θα μείνουν κλειστές και τον Μάιο. Όμως ο Ιούνιος είναι μπροστά και τα θέματα που θα ανακύψουν τεράστια. Χρειάζονται λοιπόν στοχευμένα και ρεαλιστικά μέτρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει τον εκλεκτό του Μασκ, Μπρένταν Καρ, επικεφαλής του ρυθμιστικού φορέα των τηλεπικοινωνιών
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
- Καιρός: Πρόσκαιρη βελτίωση σήμερα – Ξανά βροχές από αύριο
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS