• Business

    «Εμφύλιος» στον Όμιλο Σφακιανάκης: Απόφαση Πρωτοδικείου υποχρεώνει τον Σταύρο Τάκη σε λογοδοσία στην πρώην σύζυγο Μιράντα Σφακιανάκη για δάνειο 6,2 εκατ. ευρώ

    Σταύρος Τάκη - Μιράντα Σφακιανάκη

    Σταύρος Τάκη – Μιράντα Σφακιανάκη


    Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Ομίλου “Σφακιανάκης” Σταύρος Τάκη υποχρεώνεται από τη Δικαιοσύνη να παραδώσει κατάλογο με πλήρη στοιχεία για το πού κατέληξε δάνειο 6,2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Είχε από κοινού ληφθεί με την τότε σύζυγό του Μιράντα Σφακιανάκη, για την οικονομική ενίσχυση της καταχρεωμένης εταιρείας “Σφακιανάκης ΑΕΒΕ” αλλά μετά το χωρισμό και τον οικογενειακό-επιχειρηματικό εμφύλιο, η πρώην σύζυγος τον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε τα μισά χρήματα για να της “αρπάξει” με δόλια μέσα και στημένες γενικές συνελεύσεις το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στον Ομιλο.

    Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με μία πρώτη μη οριστική απόφαση του, δικαίωσε σε πρώτη φάση την Μιράντα Σφακιανάκη.

    Αναγκάζει τον πρώην σύζυγό της να την ενημερώσει, όπως εκείνη ζητούσε, για το πού, πότε και σε ποιον κατέληξαν τα 6,2 εκατομμύρια του δανείου, για το λόγο που δόθηκαν τα αντίστοιχα ποσά και τα παραστατικά που το αποδεικνύουν. Κι αυτή η δικαστική διαμάχη τους είναι μία από τις τουλάχιστον 4 που εκκρεμούν ενώπιον Αρείου Πάγου και Πρωτοδικείου Αθηνών, στην προσπάθεια της κόρης του αειμνήστου Νικολάου Σφακιανάκη να πάρει πίσω μετοχές και το “τιμόνι” της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας της, κάποτε από τις ισχυρότερες της χώρας στον τομέα του αυτοκινήτου.

    Την 1η Οκτωβρίου, η κυρία Σφακιανάκη κατέθεσε στον Αρειο Πάγο αίτημα αναίρεσης της εφετειακής απόφασης που δικαίωσε τον κ. Τάκη ως προς τη νομιμότητα της περίφημης Γενικής Συνέλευσης που είχε ως αποτέλεσμα η τότε σύζυγος του να καταστεί μικρομέτοχος από απόλυτη κυρίαρχος του μετοχικού κεφαλαίου.

    Στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν άλλες αγωγές της Μιράντας Σφακιανάκη που διεκδικεί την ακύρωση αποφάσεων σε άλλες άκυρες για εκείνην γενικές συνελεύσεις της εταιρείας.

    Επίσης το Δεκέμβριο, σε ποινικό επίπεδο, έχει προσδιοριστεί, μετά από αναβολή, η δίκη του Σταύρου Τάκη, κατηγορούμενου για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, μετά από έγκληση της πρώην συζύγου του.

    “Παραστατικά για το αν το δάνειο κατέληξε στην εταιρεία”

    Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθμόν 2108/2024 μη οριστική απόφαση του, έκανε δεκτή την αγωγή της Μιράντας Σφακιανάκη και υποχρεώνει τον πρώην σύζυγο της σε λογοδοσία για κοινό δάνειο 6,2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η προθεσμία που του δόθηκε εκπνέει, κατά πληροφορίες, στις 28 Νοεμβρίου. Αν ο Σταύρος Τάκης δεν παραδώσει μέχρι τότε γραπτό λογαριασμό και πλήρη δικαιολογητικά για το πού και το σκοπό που διατέθηκαν τα χρήματα του δανείου, τότε η απόφαση του δικαστηρίου θα καταστεί αυτόματα οριστική και ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας, πλην του χρηματικού ποσού που ενδεχομένως κληθεί να επιστρέψει στην ενάγουσα Μιράντα Σφακιανάκη, απειλείται με φυλάκιση 4 μηνών (1 χρόνο ζητούσε στην αγωγή της η πρώην σύζυγος) συν χρηματική ποινή 5.000 ευρώ (100.000 ευρώ διεκδικούσε η αντίδικος του).

    Οπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ο Σταύρος Τάκη:

    “Υποχρεώνεται σε λογοδοσία προς την ενάγουσα αναφορικά με το ποσό του τραπεζικού δανείου, συνολικού ύψους 6.200.000 ευρώ, που έλαβαν από κοινού από την τράπεζα «Berenberg Bank Schweiz AG», για το χρονικό διάστημα από τις 06.12.2017, οπότε κι εμβάσθηκε σε ατομικό λογαριασμό του στην Κύπρο το ποσό της τελευταίας δόσης του δανείου, ύψους 1.200.000 ευρώ, μέχρι τη συζήτηση της αγωγής και να καταθέσει στη Γραμματεία του Δικαστηρίου αυτού εντός προθεσμίας 2 μηνών από την επίδοση της απόφασης, λογαριασμό, που θα περιέχει παράθεση των ποσών του ως άνω δανείου, που πιστώθηκαν στον τηρούμενο στην κυπριακή τράπεζα ατομικό λογαριασμό του και των ποσών, που χρεώθηκαν στον ίδιο λογαριασμό μέχρι του ποσού των 6.200.000 ευρώ, αλλά και των προσώπων, στα οποία διοχετεύθηκαν τα 6.200.000 ευρώ του δανείου, καθώς και αιτιολογία εκάστης χρέωσης, με προσκομιδή των παραστατικών, που αποδεικνύουν ότι το συνολικό ποσό του δανείου, που μεταφέρθηκε στον ατομικό λογαριασμό του εναγομένου διατέθηκε για τη χρηματοδότηση της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ»”, στην οποία είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.”

    Οριστική θα γίνει η απόφαση του δικαστηρίου και εάν ο εναγόμενος Σταύρος Τάκη καταθέσει μεν κατάλογο με τη διαδρομή των χρημάτων, όχι όμως με τη λεπτομερή αναγραφή των στοιχείων που του ζητήθηκε.

    Το δάνειο των 6,2 εκατ. ευρώ ελήφθη από το τότε ανδρόγυνο το 2017, από την ελβετική τράπεζα «Berenberg Bank Schweiz AG» για τη χρηματοδότηση της εταιρείας «ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ». Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το σύνολο των χρημάτων εμβάστηκε σε ατομικό λογαριασμό του συζύγου, στη Λευκωσία, “επειδή, όπως ενημέρωσε ο εναγόμενος την ενάγουσα, ο κοινός λογαριασμός που τηρούσαν στην ίδια κυπριακή τράπεζα και στον οποίον θα έπρεπε να εμβαστεί το ποσό, είχε ήδη κλείσει”.

    Τα πρώτα 3.500.000 ευρώ εμβάστηκαν στις 15.05.2017 με εντολή των διαδίκων και στον ίδιο ατομικό λογαριασμό το υπόλοιπο ποσό σε 3 δόσεις το Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη του ίδιου έτους.

    Η κ. Σφακιανάκη υποστήριξε στο δικαστήριο ότι είχε συμφωνήσει με τον τότε σύζυγο της τα χρήματα να μεταφερθούν αμέσως μετά, σε κοινό λογαριασμό τους στην Ελλάδα για να ενισχυθεί ο όμιλος «ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ», αλλά ο κ. Τάκη, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της, “αρνείται πλέον να την ενημερώσει για το πού κατέληξαν τα χρήματα”.

    Ο εναγόμενος, από την πλευρά του, αρνήθηκε στο δικαστήριο τα όσα του αποδίδει η αντίδικος του, με βασικό ισχυρισμό ότι δεν υποχρεούται σε λογοδοσία (όπως εξωδίκως του είχε ζητήσει κατά το παρελθόν η αντίδικος), καθώς, όπως υποστηρίζει, ως προς τη λήψη του επίμαχου κοινού δανείου δεν μπορεί να γίνει λόγος για διαχείριση ξένης περιουσίας ή υπόθεσης, εν όλω ή εν μέρει.

    Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του, με το σκεπτικό ότι “είναι αβάσιμος καθώς η συνομολόγηση τραπεζικού δανείου από κοινού από τους διαδίκους, συμβαλλομένων των τελευταίων ως συνοφειλετών, με σκοπό τις ανάγκες χρηματοδότησης της επιχείρησής τους συνιστά διαχείριση ξένης υπόθεσης”.

    Επιπλέον, οι δικαστές απέρριψαν και τον ισχυρισμό του πως αν ο ένας από τους συζύγους ανέθεσε στον άλλο τη διαχείριση της ατομικής του περιουσίας, δεν υπάρχει υποχρέωση για λογοδοσία και για απόδοση των εισοδημάτων από τη διαχείριση, εφόσον δεν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά.

    “Η απαλλαγή προς λογοδοσία αφορά μόνο στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη διαχείριση, τα οποία, εφόσον δε συμφωνήθηκε το αντίθετο, δεν υποχρεούται να επιστρέφει ο διαχειριστής, ενώ αντίθετα, αναφορικά με το δοθέν προς διαχείριση κεφάλαιο, παραμένει ακέραιη η υποχρέωσή του για λογοδοσία και για απόδοση του κεφαλαίου”, έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Στην αγωγή της, η Μιράντα Σφακιανάκη αποδίδει ευθύνες στον Σταύρο Τάκη υπό τη διεύθυνση του οποίου, όπως ισχυρίζεται “ο Ομιλος είχε καταστεί κατάχρεως με οφειλές ύψους μεγαλύτερες των 282.000.000 ευρώ στις τράπεζες που απαιτούσαν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τής εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών “ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ” για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανείων”.

    Η ενάγουσα υποστηρίζει ότι διαφωνούσε με το δάνειο των 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ αντιρρήσεις είχε εκφράσει και ο πατέρας της, ο οποίος “είχε προσφερθεί να διαθέσει ο ίδιος το ποσό αυτό, ώστε να αποτραπεί ο πάντοτε επικίνδυνος τραπεζικός δανεισμός”.

    Αίτημα αναίρεσης στον Αρειο Πάγο

    Με αίτηση που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στον Αρειο Πάγο, η Μιράντα Σφακιανάκη ζητά την αναίρεση της απόφασης 3356/2024 του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση που ένα χρόνο νωρίτερα εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Το τελευταίο είχε δικαιώσει την κόρη του ιδρυτή του Ομίλου “Σφακιανάκης”, ακυρώνοντας τις αποφάσεις της “ανύπαρκτης” -κατά την κυρία Σφακιανάκη- Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 5 Φεβρουαρίου του 2019. Με την απόφαση του Πρωτοδικείου η Μιράντα Σφακιανάκη είχε και πάλι στα χέρια της το πλειοψηφικό 66,68% των μετοχών της “Σφακιανάκης Συμμετοχών”.

    Με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, η κ. Σφακιανάκη βρέθηκε με το μειοψηφικό ποσοστό 27,55% του μετοχικού κεφαλαίου και το πλειοψηφικό πέρασε ξανά στον πρώην σύζυγο της Στ.Τάκη. “Ανακατατάξεις” που προέκυψαν με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του 2019, τις οποίες εκείνη μάχεται δικαστικά για να κηρύξει άκυρες.

    Κατά πληροφορίες στην προσφυγή της στον Αρειο Πάγο η Μιράντα Σφακιανάκη επικαλείται 4 νομικούς λόγους για τους οποίους αφενός η αγωγή της δεν είναι αόριστη (ο λόγος της απόρριψης της από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο), αφετέρου καθιστούν, όπως λέει, αναιρετέα την εφετειακή απόφαση. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ” παρεγνώρισε τα αποδειχθέντα πραγματικά γεγονότα” και “δέχθηκε πραγματικά περιστατικά/γεγονότα προφανώς διαφορετικά από αυτά που αποτυπώνονται στα πρακτικά” της ανυπόστατης για εκείνην Γενικής Συνέλευσης.

    Η κυρία Σφακιανάκη κατηγορεί τον τότε σύζυγο της ότι χρησιμοποίησε τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ από τα 6,2 εκατ. που μαζί είχαν πάρει δάνειο για να “σώσουν” τη θυγατρική εταιρεία “Σφακιανάκης ΑΕΒΕ”, ώστε να της υφαρπάξει με δόλια μέσα το πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου.

    Στην αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο αναφέρεται στην πρώτη Γενική Συνέλευση του 2018, κατά την οποία, επίσης αρνείται ότι ήταν παρούσα:

    “Στις 23.05.2018 υποτίθεται, ότι συνεδρίασε καθολικώς, ήτοι και με τη δική μου παρουσία, αν και ήμουν απούσα, η Γενική Συνέλευση των δύο μετόχων της “Σφακιανάκης Συμμετοχών” και αποφάσισε «ομοφώνως» την έκδοση από τον Ομιλο ομολογιακού δανείου ύψους € 3.100.000, το οποίο θα χορηγούσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Σταύρος Τάκη και/ή ο έτερος μέτοχος Κρίστιαν-Όλιβερ Τάκη. Εγώ, βέβαια, ήμουν απούσα μη έχοντας ενημερωθεί καν για την εν λόγω συνεδρίαση και την ημερήσια διάταξή της, αλλά φέρομαι παρανόμως παρούσα. Εν τέλει το ομολογιακό δάνειο «χορήγησαν» την 31.05.2018 κατά ποσό € 3.098.000 ο Σταύρος Τάκη και κατά ποσό € 2.000 ο έτερος μέτοχος Κρίστιαν-Όλιβερ Τάκη, αλλ’ ακολούθως ο κ.Τάκη «κατέβαλε» € 2.000 στον Κρίστιαν-Όλιβερ Τάκη, ο οποίος του εκχώρησε την ισόποση κατά της αναιρεσιβλήτου απαίτησή του, και, έτσι, κατέστη ο Σταύρος Τάκη μοναδικός ομολογιούχος δανειστής του Ομίλου με χρήματα προερχόμενα αποκλειστικώς από τον κοινό τραπεζικό δανεισμό.”

    Ακολούθησε στις 5 Φεβρουαρίου 2019, η έκτακτη καθολική αυτόκλητη Γενική Συνέλευση των δύο μετόχων της εταιρείας, δηλαδή της Μιράντας Σφακιανάκη με ποσοστό 66,68 % και του γιου της Κρίστιαν Ολιβερ με ποσοστό 33,32%. Σε αυτή τη Συνέλευση ελήφθη η απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των € 3.000.449,10 δια συμψηφισμού ισόποσου ληξιπρόθεσμου χρέους της και έκδοση 10.001.497 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας € 0,30 εκάστης. Το χρέος προερχόταν από ομολογιακό δάνειο ύψους € 3.100.000 που είχε εκδώσει η εταιρεία το Μάιο του 2018 και είχε αναλάβει ο Σταύρος Τάκη. Επιπλέον αποφασίστηκε η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των ως άνω δύο μοναδικών μετόχων της εταιρείας, με αποτέλεσμα να καλύψει όλο το ποσό της αύξησης ο δανειστής αυτής Σταύρος Τάκη. Ετσι, μειώθηκε το ποσοστό τού μετοχικού κεφαλαίου της τότε συζύγου του στο 27,55%.

    “Εγώ δεν παρέστην στη «συνεδρίαση της 05.02.2019» είτε αυτοπροσώπως είτε δι’ αντιπροσώπου”, επαναλαμβάνει στον Αρειο Πάγο η Μιράντα Σφακιανάκη και υποστηρίζει ότι αφενός είχε περιγράψει επακριβώς και αφετέρου είχε προσκομίσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στο Εφετείο για να αποδείξει ότι ” ούτε καν είχα ειδοποιηθεί, για να παραστώ σε συνέλευση των μετόχων την 05.02.2019. Συνεπώς, τα πρακτικά αποτύπωσης των κατ’ αυτήν «ληφθεισών» αποφάσεων, τα οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Σταύρος Τάκη και ο Γραμματεύς τής Συνέλευσης Γεώργιος Ηλιάδης είναι εικονικά, οποιαδήποτε δε απόφαση φέρεται ότι ελήφθη κατ’ αυτήν είναι ανυπόστατη, άλλως άκυρη. Και φυσικά δεν είχα συμφωνήσει στην κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, πολύ δε περισσότερο, δεν είχα συμφωνήσει ποτέ με κανέναν, ούτε αποδεχθεί, να περιοριστεί το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που εκπροσωπώ στην αναιρεσίβλητο από το πλειοψηφικό 66,68 % στο μειοψηφικό 27,55%.”

    Η απόφαση για το εάν θα αναιρεθεί ή όχι η εφετειακή απόφαση αναμένεται από το αρμόδιο πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

    Οι τελευταίοι μήνες του χρόνου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμοί για το πρώην ζευγάρι. Εκτός από τη λογοδοσία προς την πρώην σύζυγο του, ο Κύπριος επιχειρηματίας αναμένεται να δικαστεί στις 10 Δεκμβρίου, στο ΣΤ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνώ για το αδίκημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

    Βρέθηκε σε θέση κατηγορουμένου μετά από μήνυση της κας Σφακιανάκη, η οποία υποστηρίζει ότι “τα πρακτικά αποτύπωσης των κατ’ αυτήν «ληφθεισών» αποφάσεων, της Γενικής Συνέλευσης της 5ης Φεβρουαρίου του 2019, τα οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Σταύρος Τάκη και ο Γραμματεύς τής Συνέλευσης, είναι εικονικά”.

    Συγκατηγορούμενος του κ. Τάκη θα είναι ο γραμματέας της συνέλευσης.

    Διαβάστε επίσης

    Σφακιανάκης ΑΕΒΕ: Οι όροι της Fortress για τα δάνεια των 305 εκατ. ευρώ και η δικαστική «μάχη» Μιράντας Σφακιανάκη-Σταύρου Τάκη

    Το τέλος ανοχής για τα δάνεια της Σφακιανάκης και τα μυστικά της επόμενης μέρας για την εταιρεία του Σταύρου Τάκη

    Τι ακριβώς συμβαίνει στη Σφακιανάκης και γιατί η ηγεσία της ΕΤΕ πάει Λονδίνο



    ΣΧΟΛΙΑ