• Ημέρα Περιβάλλοντος 2024

    ELVIAL: Πρωταγωνιστικός ρόλος στη διεθνή αγορά διέλασης αλουμινίου

    • NewsRoom

    Η βορειοελλαδική βιομηχανία ELVIAL, επενδύοντας διαρκώς σε καινοτόμες και πρωτοποριακές τεχνολογίες σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή αγορά διέλασης αλουμινίου.

    Το αλουμίνιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης βιώσιμων προϊόντων καθώς αποτελεί μια λύση φιλική στο περιβάλλον και 100% ανακυκλώσιμη.

    Η ELVIAL προωθεί τη χρήση αλουμινίου και ταυτόχρονα μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατεργασίας του δίνοντας έμφαση στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

    Στο επίκεντρο της επενδυτικής της δραστηριότητας βρίσκονται οι πολιτικές πράσινης μετάβασης, η υιοθέτηση πρωτοποριακών τεχνολογιών, η συνεχής εξειδίκευση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και η ενίσχυση της εξωστρέφειάς της με τη σταδιακή είσοδο σε νέες αγορές, που χαρακτηρίζονται από απαιτήσεις υψηλών προδιαγραφών.

    Για την ELVIAL η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα και η μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος στην κορυφή της ατζέντας της.

    Η περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείρισή του αλουμινίου, παρουσιάζει πολλές προκλήσεις: κατανάλωση φυσικών πόρων, πρώτων υλών και βοηθητικών υλικών, εκπομπές αερίων, στερεά και υγρά απόβλητα, ηχορύπανση και διαχείριση όλων αυτών.

    Η εταιρεία έχει εντάξει περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές σε όλη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας της και έχει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αυξήσει τη βιωσιμότητα των προϊόντων της.

    Η χρήση ανανεώσιμων πηγών σε μέρος της ενέργειας που δαπανείται, οι ανακυκλώσεις σκραπ αλουμινίου, υλικών συσκευασίας, πουδρών και καυστικής σόδας, η ορθή διαχείριση αποβλήτων, η μέριμνα για τη μείωση των εκπομπών αερίου των θερμοκηπίων, η δημιουργία σταθμών φόρτισης οχημάτων στις εγκαταστάσεις της και η μεγάλη επένδυση σε νέα 100% ηλεκτρικά οχήματα πιστοποιούν την έμφαση που προσδίδει στη βιωσιμότητα και στην αειφορία.

    Αλουμίνιο με χαμηλό αποτύπωμα

    Η εταιρεία, διαρκώς βελτιστοποιεί τις διαδικασίες της ώστε να μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επικεντρώνεται στη χρήση αλουμινίου με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δηλαδή του αλουμινίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παράγεται με βιώσιμο τρόπο.

    Συμβάλλει έτσι και στη μείωση το περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πελατών της. Η χρήση του ανακυκλωμένου αλουμινίου βοηθά τις εταιρείες που το επιλέγουν να χαράξουν και να εφαρμόσον μια σαφή στρατηγική αειφορίας, σύμφωνα με τις διεθνείς πολιτικές που έχουν περιγραφεί στη διεθνή Σύμβαση – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή κλίματος.

    Όλα τα θερμομονωτικά αρχιτεκτονικά συστήματα της ELVIAL εναρμονίζονται με τους όρους της «πράσινης» δόμησης και παρέχουν ιδανικές λύσεις στον κατασκευαστικό τομέα με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό υπολογίζεται με την ανάλυση κύκλου ζωής (LCA) των συστημάτων της και αποτυπώνεται στα EPD (Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων).

    Η ELVIAL πραγματοποιεί συστηματικές επενδύσεις και ακολουθεί πρακτικές που αποσκοπούν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μέσα από high-end τεχνολογίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της.
    Στρατηγική σε τρεις άξονες

    Η ELVIAL προωθεί τη βιωσιμότητα, με βάση την αρχή 4R (Reduce, Reuse, Recycle και Recover).

    Προτεραιότητα για την εταιρεία είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών γραμμών παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας.

    Ανακυκλώνει το 100% του σκραπ και λαμβάνει μέτρα για την αποδοτική ανακύκλωσή του, συμπιέζοντας τα ρινίσματα αλουμινίου σε μπρικέτες. Το αλουμίνιο που προέρχεται από ανακύκλωση απαιτεί μόλις το 5% της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία πρωτόχυτου αλουμινίου υψηλής ποιότητας, διατηρώντας όλες τις φυσικές ιδιότητες του αλουμινίου. Στόχος της εταιρείας η αύξηση του ποσοστού του ανακυκλωμένου αλουμινίου.

    Επίσης, ανακυκλώνει τα υλικά συσκευασίας, τις ανοιχτόχρωμες πούδρες βαφής, και όλα τα στερεά απόβλητα που παράγονται από τις κύριες ή τις υποστηρικτικές λειτουργίες της εταιρείας. Επενδύει σε νέο εξοπλισμό και αναβαθμίζει τον υπάρχοντα, ώστε να αυξήσει την αποδοτικότητα των πόρων της. Καινούριες πρέσες διέλασης, συστήματα inverter, ρομποτικές αποθήκες, εξοπλισμός για την ανάκτηση και ανακύκλωση, ελαχιστοποιούν τη χρήση ενέργειας και υλικών.

    Η ELVIAL επενδύει σε ένα αποδοτικό σύστημα ανάκτησης καυστικής σόδας και στην εφαρμογή ορθολογικών πρακτικών διαχείρισης α’ υλών και αποβλήτων. Καταφέρνει έτσι να δαπανά την ελάχιστη δυνατή καυστική σόδα για τον καθαρισμό των μητρών και να ελαχιστοποιεί τα απόβλητα που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία.

    Η διαδικασία ανάκτησης της καυστικής σόδας διεξάγεται σε κλειστό κύκλωμα χωρίς την παραγωγή ρυπογόνων ουσιών, που απαιτούν ειδική διαδικασία απόρριψης. Αυτή είναι ακόμη μία σημαντική συνεισφορά στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

    Πιστοποίηση EPD όλων των θερμομονωτικών αρχιτεκτονικών συστημάτων

    Με έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, η ELVIAL προχώρησε στην πιστοποίηση όλων των θερμομονωτικών αρχιτεκτονικών συστημάτων της με Environmental Product Declarations (EPD).

    Με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα και τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων αλουμινίου και αρχιτεκτονικών συστημάτων, παρακολουθώντας με ακρίβεια τον κύκλο ζωής τους σε κάθε στάδιο και παρέχοντας παράλληλα όλες τις πληροφορίες σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων της. Μέσω αυτής της καινοτομίας, η ELVIAL στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας της και της δραστηριοποίησής της σε νέους δρόμους, όσον αφορά τη συμμετοχή της σε έργα υψηλών προδιαγραφών, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και το χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

    Και έτσι, αποτελεί την απόλυτη επιλογή για έργα με έμφαση στη βιωσιμότητα, εναρμονισμένη με το περιβάλλον και στοχεύοντας στην πιστοποίηση LEED Platinum, μία από τις κορυφαίες διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας, η οποία εστιάζει στην πράσινη δόμηση και τη διαμόρφωση ιδανικών συνθηκών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, εντός των κτιρίων.

    Συγκεκριμένα, τα αρχιτεκτονικά συστήματα ELVIAL που διαθέτουν πλέον Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων (EPD) είναι οι οικογένειες των αρχιτεκτονικών συστημάτων ICONIC, ESSENCE και ELVIAL και καλύπτουν ακόμη και τις υψηλότερες απαιτήσεις για ανοιγόμενα, συρόμενα συστήματα και πτυσσόμενες πόρτες, καθώς και λύσεις για πόρτες και προσόψεις.

    Εκπομπές άνθρακα

    Η εταιρεία καταγράφει συστηματικά και αξιολογεί μηνιαία τις εκπομπές άνθρακα θέτοντας εσωτερικούς στόχους για τη μείωσή τους. Στόχος της είναι να πετύχει το 2030 μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 40% σε σύγκριση με το 2019.
    Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία σχεδιάζει αναβάθμιση του εξοπλισμού της, βελτιστοποίηση στις διαδικασίες παραγωγής, ενοποίηση των τεχνολογιών αυτοματισμού και μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

    Πρόσφατα πρόσθεσε στο στόλο της τα πρώτα 20 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διαθέτοντας πλέον και ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης στις εγκαταστάσεις της ενώ προγραμματίζει και την περαιτέρω πράσινη και ηλεκτρική της μετάβαση.

    Η απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί σημαντική επένδυση για την εταιρεία, με οφέλη πολλαπλά για το περιβάλλον, ως μέρος συλλογικών ενεργειών της που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών CO2 και άλλων ρύπων. Η εταιρεία συνεχώς ενισχύει την πράσινη εικόνα της στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, διασφαλίζοντας βέλτιστες επιδόσεις στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

    Δράσεις

    Συνολικά, στον τομέα της βιωσιμότητας η ELVIAL μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει τις εξής δράσεις:

    1. ISO14001:2015 – Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης

    2. Επαλήθευση αποτυπώματος άνθρακα για προφίλ αλουμινίου για το έτος 2020

    3. Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (EDP) για τα προϊόντα της ELVIAL. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

    4. Παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεικτών (KPIs). Μέσω των Key Performance Indicators (KPIs) ή στα ελληνικά Βασικών Δεικτών Απόδοσης ή Αποδοτικότητας, οι ομάδες διαφορετικών εταιρικών τμημάτων μπορούν να θέσουν μετρήσιμους στόχους, να βάλουν ορόσημα προόδου και να παρέχουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν την επιχείρηση να λάβει τις βέλτιστες αποφάσεις

    5. Υπολογισμός scope 1,2,3 του πρωτοκόλλου GHG για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή τις εκπομπές άνθρακα από τη δραστηριότητα, από την κατανάλωση ενέργειας και την αλυσίδα εφοδιασμού.

    6. Ορθή διάθεση και διαχείριση αποβλήτων και προώθηση της μετάβασης προς το πιο βιώσιμο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας

    7. Αξιολόγηση πρώτων υλών και προμηθευτών

    8. Παρακολούθηση ποιότητας του εδάφους, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων

    9. Μετρήσεις εκπομπών καυσαερίων

    Προσήλωση στο όραμα με νέες δράσεις

    H εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στο όραμά της για ένα πράσινο μέλλον και καθαρότερο περιβάλλον.

    Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει το 2025 το Σύστημα Διαχείρισης Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου ISO 14064:2018.

    Το ISO 14064-1:2018 προϋποθέτει την ύπαρξη ενός Συστήματος Διαχείρισης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου και θέτει τις απαιτήσεις για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει η εταιρεία ώστε να αντιμετωπίσει τη διαμορφούμενη κλιματική αλλαγή και τον περιορισμό της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου.

    Η βασική αξία του προτύπου είναι η αναγνώριση και ο έλεγχος των περιβαλλοντικών πλευρών και επιπτώσεων.

    Στόχος της ELVIAL για το 2030 είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% από το 2019 που είναι το έτος αναφοράς. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο είναι μείωση 30%.

    Τέλος, η εταιρεία σχεδιάζει να λάβει πιστοποίηση Cradle to Cradle (C2C) για τα αρχιτεκτονικά συστήματα της ELVIAL το 2025.

    Πρόκειται για μια βιομιμητική προσέγγιση στο σχεδιασμό προϊόντων και συστημάτων που μοντελοποιεί τη βιομηχανία με βάση τις διαδικασίες της φύσης. Ο σχεδιασμός και η παραγωγή προϊόντων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος της ζωής τους να μπορούν πραγματικά να ανακυκλώνονται όπως στον κύκλο της φύσης.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Restoring the future of nature»