• Business

    ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα στη δύσκολη συγκυρία – Αύξηση μεριδίων, μείωση δανεισμού

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


    Σταθερότητα σε μια δύσκολη συγκυρία επέδειξε η ElvalHalcor, που κατάφερε στο πρώτο εννεάμηνο του 2023 να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε σύγκριση με το 2021, μετά από τη χρονιά του ρεκόρ επιδόσεων που ήταν το 2022.

    Με τη ζήτηση στην Ευρώπη να είναι πτωτική, το χρηματοοικονομικό κόστος και ο πληθωρισμός να μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και τις περισσότερες εταιρείες να αναβάλουν ή να περιορίζουν τις αγορές τους, ο ελληνικός εξαγωγικός όμιλος μεταποίησης χαλκού και αλουμινίου, διατήρησε τα μερίδιά του στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιείται και τα αύξησε σε άλλες.

    «Το 2023 είναι μια χρονιά με την ανάπτυξη στην Ευρώπη στο 0,1%, αποτέλεσμα του περιορισμού της κατανάλωσης και των επενδύσεων λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού και του πληθωρισμού. Παράλληλα είχαμε και πτώση στις τιμές των μετάλλων.

    Ωστόσο, η ElvalHalcor πέτυχε λειτουργική κερδοφορία στο εννεάμηνο υψηλότερη από το σύνολο του 2021, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε μια μακροπρόθεσμα ανοδική πορεία», σημειώνουν πηγές της εταιρείας.

    Την περίοδο αυτή η εταιρεία μείωσε τον δανεισμό της κατά 225 εκ. ευρώ, ενώ έχοντας ολοκληρώσει σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας δίνει έμφαση φέτος στη βελτίωση της κοστολογικής τους αποδοτικότητας, συνεχίζοντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

    Εξαιρετικό παράδειγμα ανταγωνιστικής λειτουργίας είναι η Sofia Med, η θυγατρική της εταιρείας στη Βουλγαρίας, που σε μια αγορά πτωτική συνεχίζει να αυξάνει τα μερίδιά της, έχοντας χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης στη βάση της ποιότητας των προϊόντων της και της αξιοπιστίας της.

    Εκτιμήσεις για το 2024

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, το 2023 διαφαίνεται ότι θα παραμείνει υποτονικό σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης και με σημαντικές αναταράξεις για τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

    Όπως αναφέρει, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κινηθεί με μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης.

    Η σταθεροποίηση των επιτοκίων αναφοράς σε υψηλά επίπεδα, τα οποία δεν αναμένεται να μειωθούν βραχυπρόθεσμα, συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.

    Παρά τη γεωπολιτική κρίση, η ElvalHalcor κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το ευρύ και διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η υψηλή τεχνολογία και ο διεθνής προσανατολισμός χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές, παράγοντες  που της δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία.

    Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις, αυξάνοντας περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα της Εταιρείας σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) της  κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης, της τεχνολογικής εξέλιξης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Το γεγονός αυτό δίνει στην ElvalHalcor τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην δυναμική αυτή και να διατηρήσει μακροχρόνια την ανοδική της πορεία, παρά τις όποιες πιθανές βραχυχρόνιες επιπτώσεις από περισσότερο κυκλικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται.

    Το εννεάμηνο

    • Ισχυρή οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) στα 189,7 εκ. ευρώ.
    • Υψηλές καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στα 186,0 εκ. ευρώ.
    • Μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 225,7 εκ. ευρώ από την 30.09.2022 και κατά 93,1 εκ. ευρώ από την 31.12.2022. 

    Ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 αλλά διατηρήθηκε σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ο Κλάδος Αλουμινίου, εξαιρώντας την επίπτωση της από-ενοποίησης της ΕΤΕΜ από το 2ο τρίμηνο του έτους, είχε ελαφριά μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 1% (-2,8% συμπεριλαμβάνοντας την επίπτωση της ΕΤΕΜ). Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2.554,9 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2023, μειωμένος κατά 11,2%, συγκριτικά με 2.877,5 εκ. ευρώ το 9Μ’22.

    Οι τιμές των μετάλλων για την περίοδο ήταν μειωμένες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

    Η μέση τιμή του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.096 ευρώ ανά τόνο το 9Μ’23 έναντι 2.649 ευρώ ανά τόνο το 9Μ’22, δηλαδή μείωση 21,0%.

    Η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε στα 7.919 ευρώ ανά τόνο έναντι 8.495 ευρώ ανά τόνο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήτοι μείωση 6,8%, ενώ η μέση τιμή του ψευδάργυρου διαμορφώθηκε στα 2.486 ευρώ ανά τόνο το 9Μ’23 έναντι 3.414 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, δηλαδή μείωση 27,8%.

    Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της Εταιρείας, μειώθηκαν κατά 17,8% και διαμορφώθηκαν στα 189,7 εκ. ευρώ το 9Μ’23 έναντι 230,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, οδηγούμενα κυρίως από τα περιορισμένα περιθώρια στην ανακύκλωση και τις πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το a-EBITDA παρέμεινε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα επίπεδα του 9Μ’21 (130,4 εκ. ευρώ).

    Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 165,2 εκ. ευρώ το 9Μ’23, έναντι 308,0 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 144,8 εκ. ευρώ έναντι 294,7 εκ. ευρώ το 9Μ’22.

    Αρνητική επίδραση στα παραπάνω μεγέθη είχαν κυρίως τα λογιστικά αποτελέσματα μετάλλων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημίες 43,1 εκ. ευρώ για το 9Μ’23, έναντι κερδών 64,5 εκ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2022.

    Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα (κόστος) διαμορφώθηκε στα 40,9 εκ. ευρώ για το 9Μ’23, αυξημένο κατά 37,0% συγκρινόμενο με τα 29,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Η αύξηση αυτή οφείλεται στα αυξημένα επιτόκια αναφοράς, και η οποία αντισταθμίστηκε, μερικώς, από τη μείωση του καθαρού δανεισμού και περιορίστηκε από τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που ανέρχονταν στο 55% του συνολικού δανεισμού στο τέλος της περιόδου.

    Διαβάστε επίσης:

    ElvalHalcor: Στα 189,7 εκατ. ευρώ τα a-EBITDA στο εννεάμηνο του 2023

    Μιχάλης Στασινόπουλος (Viohalco): Ζητάμε να μπορούμε να είμαστε αναταγωνιστικοί – Η Πολιτεία να άρει τα αντικίνητρα

    ElvalHalcor: Ανθεκτική στην αρνητική συγκυρία – Ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ