ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με κύρια προτεραιότητα τη νέα ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα ονόματα που θα κρατήσουν το τιμόνι των ΕΛΠΕ και θα οδηγήσουν την εταιρεία στην νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.
Πλέον, η πλευρά Λάτση θα εκπροσωπείται στο μάνατζμεντ και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Σιάμισιης, από αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Διευθύνοντα Σύμβουλο, με τον πρόεδρο να επιλέγεται από το Δημόσιο αλλά να μην είναι εκτελεστικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση του Προέδρου των ΕΛΠΕ φαίνεται πως αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας των κυβερνήσεων Καραμανλή, που είχε διατελέσει ξανά πρόεδρος στο ΔΣ των ΕΛΠΕ από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι το 2015.
Τα ΕΛΠΕ εποπτεύονται από το υπουργείο Ενέργειας, ενώ ο ιδιώτης μέτοχος (Paneuropean-όμιλος Λάτση) κατέχει το 35% και οι δύο πλευρές που θα εκπροσωπούνται στη νέα διοίκηση θα πρέπει από κοινού να σχεδιάσουν πώς και πότε θα προχωρήσει η δεύτερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Τα διλήμματα της ιδιωτικοποίησης: Ο τρόπος, οι όροι, το χρονοδιάγραμμα
Με την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι δύο επικεφαλής της εταιρείας θα πρέπει να προσδιορίσουν με βάση τη συμφωνία των βασικών μετόχων (Δημόσιο-όμιλος Λάτση) πώς θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.
Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: Είτε θα πουλήσει το Δημόσιο στην Paneuropean είτε από κοινού οι δύο μέτοχοι θα πουλήσουν το 51% σε τρίτους. Επίσης ιδιαίτερης σημασίας είναι οι διευκρίνιση των όρων μιας επερχόμενης ιδιωτικοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία προσπάθεια πώλησης ποσοστού 51% των ΕΛΠΕ απέβη άκαρπη, λόγω των όρων που είχαν τεθεί (η παραμονή της έδρας στην Ελλάδα, η διατήρηση της δημόσιας διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συνέχιση της τήρησης των υποχρεώσεων για τα στρατηγικά αποθέματα ασφάλειας της χώρας, η ικανοποίηση των απαιτήσεων του δημοσίου για αυξημένη μετοχική παρουσία στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η υποχρεωτική συνέχιση της διατήρησης της δραστηριότητας της διύλισης, εχέγγυα ανάπτυξης κλπ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον στη νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης θα υπάρξει νέα προσέγγιση των όρων, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους.
Ένα άλλο σημαντικό δίλημμα είναι το χρονοδιάγραμμα. Αν η πώληση των ΕΛΠΕ θα προηγηθεί ή θα ακολουθήσει της πώλησης της ΔΕΠΑ.
Πρέπει να αποφασιστεί αν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προηγηθεί των ΕΛΠΕ ώστε να έχει ξακαθαριστεί αν τελικά τα ΕΛΠΕ θα αποκτήσουν την πλειοψηφία της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και όπως είχε σημειώσει πρόσφατα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος «η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσθέτει αξία στα ΕΛΠΕ με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Με μειοψηφικό ποσοστό δεν έχει νόημα να μείνουμε. Θα φύγουμε και θα πωλήσουμε».
Όπως εξήγησε «τα ΕΛΠΕ έχουν διαμηνύσει στην αγορά πως θέλουν μία καθαρή συναλλαγή και αυτό που έχουμε να πούμε στους μετόχους και την αγορά είναι πως θέλουμε τον πλειοψηφικό έλεγχο».
Για κάποιους είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρα τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΛΠΕ πριν προχωρήσει εκ νέου μια απόπειρα πώλησής τους, ενώ για άλλους δεν αλλάζει σημαντικά τα ούτως ή άλλως μεγάλα μεγέθη των ΕΛΠΕ το ποσοστό που θα κατέχουν τελικά στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Τα παραπάνω διλήμματα, ενδεχομένως, έχουν ήδη απαντηθεί με συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων, ωστόσο θα ξεκαθαριστούν μετά την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας.