Χωρίς εμπόδιο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προχωρά η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, αφού η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) που συνεδρίασε σήμερα αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες,  ότι δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης από τον επενδυτή που θα αποκτήσει, μετά την αποκρατικοποίηση, το  50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, παρότι οι γνωμοδοτήσεις που συγκέντρωσαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚ, τόσο από τη νομική τους υπηρεσία όσο και από εξωτερικούς συνεργάτες περιελάμβαναν και τις δύο απόψεις, τελικώς επικράτησε η νομική ερμηνεία βάσει της οποίας δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση.

Αν η  δημόσια  πρόταση κρινόταν υποχρεωτική θα σήμαινε ότι όποιος εκ των Glencore και Vitol κέρδιζε  το διαγωνισμό, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά για να αποκτήσει στην ίδια τιμή, και τις μετοχές που θα του προσφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Σε αυτή τη περίπτωση θα του ζητηθεί να αγοράσει ένα αρκετά υψηλότερο ποσοστό από το 50,1%, που θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 70%, αφού σήμερα το 19% των ΕΛΠΕ ανήκει σε έλληνες και ξένους θεσμικούς καθώς και σε μικρομετόχους. Μια τέτοια υποχρέωση θα ανέβαζε το κόστος της επένδυσης και δεν ήταν επιθυμητή από την ελληνική πλευρά.

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης έχει εισέλθει σε κρίσιμη καμπή, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καλέσει γύρω στις 30 Νοεμβρίου τους υποψήφιους επενδυτές, Vitol και Glencore, να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Αλεξόπουλος (ΕΛΠΕ): Μείωση κόστους 20 εκ. ευρώ ετησίως από εξοικονόμηση ενέργειας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: IBG: Στο 26,5% η άνοδος που προβλέπει για τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο εννεάμηνο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Νέα «καμπάνα» 20.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς