ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχέδια για επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα, όταν ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες τα ΕΛΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του ομίλου ήδη πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση στο ΥΠΕΝ.
Στρατηγική των ΕΛΠΕ είναι να αναπτύξει τον τομέα των ΑΠΕ με στόχο τα 2 GW ως το 2030. Μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια εξαγορά αιολικού πάρκου και θα έχει σε λειτουργία 300 MW ενώ το συνολικό του χαρτοφυλάκιο θα έχει άδειες 1,7 GW. Από αυτά τα 204 MW είναι σε φάση κατασκευής, 670 MW βρίσκονται στο στάδιο προχωρημένης αδειοδότησης, ενώ 1 GW βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αδειοδότησης. Επίσης, ο όμιλος έχει κάνει αιτήσεις για αποθήκευση ενέργειας για 300 MW.
Το Φ/Β πάρκο ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των μηχανολογικών εργασιών, με τα 14 από τα 18 πάρκα -που αντιστοιχούν σε 166 MW- να έχουν ήδη περατωθεί, ενώ αναμένεται και η σύνδεση με το σύστημα υψηλής τάσης, που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του Α’ Τριμήνου 2022.
Ωστόσο, η επένδυση σε πλωτά αιολικά που είναι μεγάλης ισχύος, θα επιταχύνει την ανάπτυξη του ομίλου στις ΑΠΕ.
Στόχος τα 2 GW από θαλάσσια αιολικά ως το 2030
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κρίνει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να βοηθήσει να αυξηθεί πιο γρήγορα το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, καθώς η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θάλασσα δεν θα αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των χερσαίων πάρκων. Ο στόχος που θέτει ο κ. Μητσοτάκης είναι να παράγονται 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας, μέχρι το 2030.
Στο παρελθόν, από μια διαδικασία προκαταρκτικής χωροθέτησης θαλάσσιων αιολικών, βάσει μελέτης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, είχαν επιλεγεί 12 περιοχές, μεταξύ των οποίων εκείνες των Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Κω, Κάσου, Κέρκυρας, Εύβοιας και Αττικής. Μια πρόσφατη προμελέτη της Navigant για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στο Αιγαίο θα είναι 76 ευρώ/MWh το 2030 και θα μειωθεί στα 46 ευρώ/MWh το 2050. Η ίδια μελέτη υπολογίζει το διαθέσιμο θαλάσσιο δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας στα 263 GW, χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται οι διάφοροι περιορισμοί που μειώνουν το τελικά αξιοποιήσιμο δυναμικό.
Το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται θα ορίζει τις διαδικασίες είναι στην τελική ευθεία για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Θα ορίζει τόσο θέματα σχετικά με την αδειοδότηση και χωροθέτηση,τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον τρόπο αποζημίωσης των επενδύσεων.
Κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών θα έχει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές θα είναι ο φορέας που θα συντονίζει και θα έχει την ευθύνη της διαδικασίας αδειδότησης. Η ΕΔΕΥ που συστάθηκε για να εξυπηρετήσει τον εθνικό στόχο της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και με το νέο της ρόλο εξασφαλίζει τη συνέχεια της δραστηριότητάς της την εποχή της ενεργειακής μετάβασης.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Σημειώνεται, ότι ήδη έχουν δοθεί ήδη άδειες από τη ΡΑΕ για τα off shore αιολικά. Ο Όμιλος Κοπελούζου κατέχει ήδη άδεια για πάρκο 216 MW στο Θρακικό Πέλαγος, όπως και η ΤΕΡΝΑ για πάρκο 585 MW στην ίδια περιοχή. Στο Βόρειο Αιγαίο, στη Λήμνο, είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου η RF Energy.
Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις για πλωτά αιολικά ανέρχονται από 600 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ για ένα έργο ισχύος μόλις 200 MW και γι αυτό αποτελούν δραστηριότητα που ενδείκνυται για συνεργασίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο αυτό ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, Ocean Winds (OW) συνεργάζονται για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων. Oι δύο εταιρείες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσδιορίσουν τις καταλληλότερες περιοχές και στη συνέχεια θα αναπτύξουν ένα πλήρες πλάνο έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας. Η Ocean Winds διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως του 1,5 GW υπό κατασκευήν και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.
Επίσης, η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia, έχει υπογράψει συμφωνία με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), με έδρα τη Δανία, εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος «CI New Markets Fund I» για την από κοινού συνεργασία (CIP 60% / MYTILINEOS 40%) για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.
Οι δύο εταιρείες θα συνεισφέρουν εξίσου σε αυτή την κοινή προσπάθεια, προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες εκείνες περιοχές όπου θα αναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία. Η CIP είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές και στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης. Διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στόχος τα 300 GW στην Ευρώπη ως το 2050
Ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει επιδείξει και η κρατική νορβηγική Εquinor, η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, η ισπανική Iberdrola, και η αμερικανική Principal Power οι οποίοι και αναμένεται να ενεργοποιηθούν μόλις ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Τονίζεται, ότι αυτή την περίοδο, στην Ευρώπη λειτουργούν ή είναι υπό κατασκευή περίπου 16 GW offshore πάρκα. Από αυτά μόνο τα 233 MW είναι πλωτά (δένονται με άγκυρα στον βυθό) και τα υπόλοιπα είναι σταθερής θεμελίωσης.
Οι χώρες που παρουσιάζουν αυξημένη παρουσία στα πλωτά αιολικά λόγω γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Σε αυτές τις χώρες, εκτός από τα 233 MW, βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης επιπλέον 10,6 GW και αναμένονται να κατασκευαστούν μέχρι το 2030.
Σημειώνεται ότι στη Βρετανία ήδη σε λειτουργία 40 πάρκα, ενώ στη Γερμανία 28, στη Δανία 14, στο Βέλγιο 8, στην Ολλανδία 6, τη Σουηδία 5. Σύμφωνα με τη στρατηγική για τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται αύξηση της θαλάσσιας αιολικής ισχύος στην Ευρώπη από 12 GW σήμερα σε 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050.
Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη το 2040.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση