Παρατείνεται η περίοδος των οικονομικοτεχνικών ελέγχων για τα ΕΛΠΕ με την είσοδο και νέων μνηστήρων, δηλαδή των ομίλων Carlyle και Sonatrach, στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα διεκδικήσουν την εταιρεία, και ανάλογα εκτιμάται ότι θα παραταθεί και η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών από τις 31 Ιανουαρίου για τον Μάρτιο. Αν και ήταν πολύ σημαντικό να ενισχυθούν τα δύο επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν την εταιρεία, από την άλλη αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεται εκ νέου χρόνος για να μελετήσουν τα στοιχεία και να διαβάσουν τις συμβάσεις.
Ειδικότερα, μετά τη χθεσινή οριστικοποίηση των δύο επενδυτικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν το 50,1% της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται και η παράταση στην προθεσμία των προσφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, η παράταση ήταν κάτι που αναμενόταν, αφού είχε γίνει φανερό ότι οι υποψήφιοι επενδυτές χρειάζονταν ενίσχυση από άλλους ομίλους για να μπορέσουν να καταθέσουν προσφορές.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η ενίσχυση των κοινοπραξιών είναι θετικός οιωνός για την ευόδωση του διαγωνισμού ακόμη κι αν φέρει μια δίμηνη καθυστέρηση.
Ποιοι είναι οι μνηστήρες
Τα δύο σχήματα είναι α) σύμπραξη της εταιρείας Vitol Holding BV με την εταιρεία “Société Nationale pour la Recherche, la Production, le Transport, la Transformation et la Commercialisation des Hydrocarbures” (“Sonatrach”) και β) σύμπραξη της εταιρείας Glencore Energy UK LTD με την εταιρεία “CIEP Participations S.a r.l. SICAR” του ομίλου Carlyle.
Η Vitol είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου και ο σύμμαχός της, η Sonatrach, είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Αλγερίας.
Η Sonatrach δραστηριοποιείται στη μεταφορά και εμπορία υδρογονανθράκων με μοναδικό μέτοχο (κατά ποσοστό 100%) τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963 με σκοπό την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων της χώρας. Οι δραστηριότητές της καλύπτουν όλες τις πτυχές της αλυσίδας της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου: Upstram (E&P), Midstream (Μεταφορές) και Downstream (Μάρκετινγκ, Διύλιση και Petchems).
Από την άλλη πλευρά η Glencore συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εμπόρους αργού και ορυκτών, ενώ ο όμιλος Carlyle έχει πληθώρα συμφερόντων σε πολλά πεδία και χώρες.
Η “CIEP Participations S.a r.l. SICAR” που μπαίνει στην κοινοπραξία της Glencore ελέγχεται από την The Carlyle Group L.P., η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq και αποτελεί επενδυτική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, με πάνω από 212 δισ. δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία μέσα από 339 επενδυτικά οχήματα. Το Carlyle Group L.P. είναι εισηγμένη στον Nasdaq και αποτελεί επενδυτική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, με πάνω από 212 δισ. δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία μέσα από 339 επενδυτικά οχήματα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Ουάσιγκτον.
Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ, το 45,5% ανήκει στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (11%) και ιδιώτες (8%) επενδυτές.
Ο όμιλος ΕΛΠΕ
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ διαθέτει τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα και κατέχει μερίδιο περίπου 65% της ελληνικής αγοράς στον τομέα του χονδρικού εμπορίου πετρελαιοειδών. Είναι επίσης ο μόνος παραγωγός πετροχημικών στην Ελλάδα με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 60% των πωλήσεων και το μερίδιο της εγχώριας αγοράς να υπερβαίνει το 50%.
Ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια εμπορία, με δραστηριότητα στη λιανική εμπορία μέσω δικτύου περίπου 1.700 πρατηρίων, καθώς και στις πωλήσεις υγραερίου, βιομηχανικών, αεροπορικών, ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών.
Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διαθέτει δίκτυο 300 πρατηρίων σε Π.Γ.Δ.Μ., Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο.
Συμμετέχει κατά 35% στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), που αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα και πάροχο φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Ο Όμιλος κατέχει δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μέσω της ELPEDISON, κοινοπραξία με την EDISON, λειτουργεί δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, συνολικής ισχύος 810 MW. Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 17 MW σε λειτουργία και άνω των 200 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι νέες business του Carlyle με τα ΕΛΠΕ και τι γίνεται με τον αναπληρωτή CEO της Εθνικής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι επενδυτικές συμπράξεις που διεκδικούν το 50,1% των ΕΛΠΕ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρασκήνιο: Γιατί δεν κατέθεσε προσφορά η Onex για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί 1 εκατ. για την Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ
- Ανατροπή: Γιατί οι επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
- Ο Τραμπ δεν ντρέπεται, διπλή όμως, η ντροπή του Νταβός
- Τιμολόγια ρεύματος: Τα ανταγωνιστικά μπλε κανιβαλίζουν την αγορά- Χαμηλά ο πήχης για τα Διζωνικά