Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΕΛΠΕ: Αυξημένη ρευστότητα και θετικές προοπτικές

Ευοίωνες διαφαίνονται οι προοπτικές για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος διαθέτει αυξημένη ρευστότητα, ενώ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν σχεδιάζει να βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους για αναχρηματοδότηση του χρέους του. Παράλληλα, αναμένει έσοδα και από την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην εταιρία SOCAR, καθώς η διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και η διαδικασία ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου στους αναλυτές, η διοίκηση τω ΕΛΠΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει βελτίωση των συνθηκών για την ελληνική αγορά, εξέλιξη που αναμένεται να βελτιώσει το χρηματοδοτικό κόστος για τον όμιλο με ανάλογα οφέλη και για τον ισολογισμό του.

Γρηγόρης Σεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ

Μάλιστα, στο πλαίσιο υλοποίησης της χρηματοοικονομικής του στρατηγικής και λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες συνθήκες στις αγορές ομολόγων, ο Όμιλος θα αποπληρώσει από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα το ομόλογο ύψους 400 εκ. Δολαρίων που λήγει τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, ενώ εξετάζει τις επιλογές για αναχρηματοδότηση μελλοντικών λήξεων και βελτίωση των όρων δανεισμού, αναλόγως με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος προχώρησε σε σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 240 εκατ. ευρώ με Ελληνικές τράπεζες, υπό τη μορφή Stand By Committed Facility.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, οι συνθήκες της αγοράς σε συνδυασμό με τη βελτίωση της λειτουργία του ομίλου και την καλύτερη επίδοση του σε σχέση με τα ανταγωνιστικά διυλιστήρια, δημιουργούν ελεύθερες ταμιακές ροές της τάξης των 200 – 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για την περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού της επιχείρησης, καθώς και για τις επιστροφές μέσω μερισμάτων προς τους μετόχους.

Ο ισολογισμός του Ομίλου είναι βελτιωμένος καθώς η υψηλή κερδοφορία των τελευταίων έξι τριμήνων, σε συνδυασμό με μειωμένες κεφαλαιακές δαπάνες, ενίσχυσε τις ταμειακές ροές, επιτρέποντας αυξημένες επιλογές και βελτιωμένους όρους προμήθειας αργού πετρελαίου.

Ως προς τα λειτουργικά η διοίκηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2016 θα συνεχιστεί η θετική πορεία ενίσχυσης των μεγεθών. Για την πιθανή αύξηση του ΕΦΚ, εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει τις καταναλώσεις, ωστόσο, η διοίκηση της εταιρίας επισημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα σε επίπεδο έτους θα είναι οι πωλήσεις καυσίμων να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Αισιοδοξία υπάρχει τέλος για τις αγορές του ηλεκτρισμού αλλά και του φυσικού αερίου, όπου τα μεγέθη εμφανίζονται ενισχυμένα και οι προοπτικές θετικές, ιδιαίτερα στο κομμάτι της λιανικής του ρεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/g-stergioulis-sta-32-ek-evro-ta-kathara-kerdi-ton-elpe-to-a-trimino-tou-2016/44603

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

http://www.mononews.gr/i-efodos-sta-grafia-stichimatikis-eterias-me-idioktiti-pou-emplekete-sta-panama-papers/44737