Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Elon Musk: Στα δικαστήρια για πωλήσεις μετοχών ύψους 7,5 δισ. δολαρίων – Κατηγορείται πως είχε εσωτερική πληροφόρηση

Elon Musk

Elon Musk

Ο Έλον Μασκ κατηγορείται πως είχε εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με μια σειρά απωλειών στους αριθμούς παραγωγής και παράδοσης αυτοκινήτων της Tesla, την περίοδο που πούλησε περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές το 2022, όπως ισχυρίζεται  ένας μέτοχος της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων σε μήνυσηπου κατέθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla φέρεται να είχε μη δημόσιες πληροφορίες ότι η Tesla θα έχανε τους στόχους του τέταρτου τριμήνου εκείνο το έτος όταν πούλησε τις μετοχές, ισχυρίστηκε ο επενδυτής της Tesla, Michael Perry, στη μήνυση που κατατέθηκε την Πέμπτη στο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ.

Σύμφωνα με τον Perry, o Μασκ βασιζόμενος σε αυτές τις πληροφορίες όταν πούλησε μέρος του μερίδιού του στην Tesla, αναζητώντας κεφάλαια για να ενισχύσει την εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, τότε γνωστή ως Twitter, «εκμεταλλεύτηκε τη θέση του στην Tesla και παραβίασε τα καθήκοντά του» προς την εταιρεία και τους μετόχους.

«Ο Μασκ επωφελήθηκε από την ανάρμοστη συμπεριφορά του και την εκμετάλλευση υλικού και δυσμενών εσωτερικών πληροφοριών», αναφέρει η μήνυση.

Στην αγωγή του, ο Perry κατονομάζει επίσης ως εναγόμενους τους διευθυντές της Tesla για τη φερόμενη αποτυχία να διασφαλίσει ότι ο Μασκ συμμορφώθηκε με τις νομικές του υποχρεώσεις στις πωλήσεις μετοχών και τις δηλώσεις σχετικά με την απόδοση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Μασκ είχε διαφημίσει τις τριμηνιαίες επιδόσεις νωρίτερα το 2022, λέγοντας ότι η εταιρεία είχε «εξαιρετική ζήτηση» και περίμενε «να πουλήσει κάθε αυτοκίνητο που κατασκευάζουμε όσο πιο μακριά μπορούμε να δούμε στο μέλλον», σύμφωνα με τη μήνυση.

Όμως έμαθε τον Νοέμβριο του 2022 – περίπου στα μέσα του τριμήνου – ότι η Tesla δεν θα πετύχαινε τους στόχους της για την περίοδο, ισχυρίζεται ο Perry. Πριν ανακοινωθεί δημόσια αυτή η εξέλιξη τον Ιανουάριο του 2023, ο Μασκ προχώρησε στην πώληση μετοχών  ύψους 7,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέει ο Perry.

Στις 3 Ιανουαρίου 2023, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πωλήσεων στις 2 Ιανουαρίου, οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν κατά 12%, από τα 123,18 στα 108,10 δολάρια, σύμφωνα με την καταγγελία.

Ο Alex Spiro, δικηγόρος του Μασκ, δεν απάντησε σε ερώτημα του Bloomberg.

Η μήνυση έρχεται την ίδια εβδομάδα που ο 52χρονος δισεκατομμυριούχος συμφώνησε να συμμετάσχει σε εναν τρίτο γύρο ανάκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στην έρευνά της για την εξαγορά του Twitter.

Νωρίτερα, μετά από μια σύγκρουση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μια ανάρτησή του στο Χ, στην οποία αστειευόταν πως θα έβγαζε την Tesla από το χρηματιστήριο, του είχε επιβληθεί πρόστιμο και αναγκάστηκε να δεχτεί έναν δικηγόρο της Tesla προκειμένου να ελέγχει τις αναρτήσεις του στο X.

Διαβάστε επίσης

Δίκη McMahon(WWE)-Grant: Το υπουργειο Δικαιοσύνης ζητάει διακοπή για έρευνα- Πώς φτάσαμε ως εδώ

Premia: H ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €0,03/μετοχή

Lamda: Νέος COO o Χρήστος Νικολόπουλος