• Business

    Elon Musk: Πούλησε για τέταρτη φορά μετοχές της Tesla – Εισέπραξε 3,58 δισ. δολάρια

    • Bloomberg
    Elon Musk

    Elon Musk


    Ο Εlon Musk, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση της κατάταξης του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, προχώρησε σε μία ακόμη ρευστοποίηση μετοχών της Tesla, την τέταρτη για φέτος.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας πούλησε σχεδόν 22 εκατομμύρια μετοχές της, έναντι 3,58 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ. Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 12 και 14 Δεκεμβρίου 2022.

    Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει κατά 55% φέτος καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο μετά την εξαγορά του Twitter από τον Musk έναντι 44 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων καθιστά τα αυτοκίνητα πιο ακριβά για τους καταναλωτές, ενώ έχει περιοριστεί η ζήτηση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της Tesla μετά τις ΗΠΑ.

    Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Μusk επιτέθηκε σε πρώην στέλεχος του Twitter και δημοσίευσε θεωρίες συνωμοσίας που έχουν προκαλέσει προβληματισμό ακόμη και στους πιο ένθερμους θαυμαστές του.

    Για να συγκεντρώσει αρκετά μετρητά για την εξαγορά του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ο Musk έχει ρευστοποιήσει μετοχές της Tesla αξίας άνω των 15 δισ. δολαρίων. Ξεκίνησε τον Απρίλιο με πωλήσεις αξίας 8,5 δισ. δολαρίων και συνέχισε τον Αύγουστο με άλλα 6,9 δισ. δολάρια.

    Τον Νοέμβριο, και ενώ υποσχέθηκε ότι οι πωλήσεις ολοκληρώθηκαν, ρευστοποίησε άλλα 3,95 δισ. δολάρια από το μερίδιο του.

    Εκτίναξη των δανείων της Twitter

    Σημειώνεται ότι ο ισχυρός άνδρας της Tesla χρησιμοποίησε επίσης υψηλά δάνεια για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, τα οποία περιλαμβάνονται πλέον στον ισολογισμό της Twitter.

    Τα δάνεια της εταιρεία έχουν εκτιναχθεί σε περίπου 13 δισ. δολάρια από 1,7 δισ. δολάρια πριν από τη συμφωνία, μαζί με διάφορους τύπους ομολόγων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μετοχές.

    Μετά τις πρόσφατες πωλήσεις μετοχών της Tesla που πραγματοποίησε ο Musk το μερίδιο του σε αυτή μειώθηκε σε περίπου 13%, σύμφωνα με το Bloomberg.

    O δισεκατομμυριούχος παραμένει διευθύνων σύμβουλος της Tesla από το 2008 και εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος μέτοχος της.

    Μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, η περιουσία του ανέρχονταν στα 160,9 δισ. δολάρια, με τον ίδιο να βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση του Bloomberg Billionaires Index μετά τον Γάλλο Bernard Arnault. Η περιουσία του έχει μειωθεί κατά 109,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η μετοχή της Tesla δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνή – Και θα μπορούσε να βρεθεί χαμηλότερα

    Έλον Μασκ: Καταγγελίες και επίσημη έρευνα κατά της θυγατρικής Neuralink



    ΣΧΟΛΙΑ