Ο Elon Musk δήλωσε — και αργότερα το υποστήριξε με ένα tweet — ότι θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους μετόχους της Twitter, εάν πετύχει η προσπάθεια του να εξαγοράσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και να το κάνει ιδιωτική εταιρεία.

Αρχικά, θα χρειαστεί να τους πείσει να αποδεχτούν την προσφορά του, αναφέρει το Bloomberg.

1

«Θα πρέπει επίσης να πω ότι η πρόθεση είναι να διατηρήσουμε όσους περισσότερους μετόχους επιτρέπει ο νόμος σε μια ιδιωτική εταιρεία, που νομίζω ότι είναι περίπου 2.000», είπε ο Musk σε εκδήλωση του TED στο Βανκούβερ. «Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε μαζί όσους μετόχους επιτρέπεται».

Όπως εξήγησε ο δισεκατομμυριούχος, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θέτουν όρια στο πόσους μετόχους μπορεί να έχει μια ιδιωτική εταιρεία, προτού της ζητηθεί να δημοσιοποιήσει τις ίδιες οικονομικές πληροφορίες που πρέπει να δημοσιοποιούν οι εισηγμένες εταιρείες.

Αν και ο Musk είχε δίκιο λέγοντας ότι ο βασικός αριθμός είναι 2.000, μειώνεται σε 500 εάν οι μέτοχοι δεν είναι διαπιστευμένοι επενδυτές ή επενδυτές με υψηλό ακαθάριστο εισόδημα.

Με μία σύνθεση μετόχων που περιλαμβάνει τους πάντες, από τον ιδρυτή της πλατφόρμας μέχρι τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές και μια στρατιά λιανικών επενδυτών, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να δεχτούν την προσφορά του Musk — είτε να πουλήσουν τις μετοχές τους για 54,20 δολάρια την κάθε μία σε μετρητά , ή να μεταφέρουν τις μετοχές τους στο νέο, ιδιωτικό Twitter.

Οι αναρτήσεις των μεγαλομετόχων στο Twitter

Μερικοί από αυτούς ήδη σταθμίζουν την πιθανή συμφωνία και χρησιμοποιούν την προτιμώμενη μορφή επικοινωνίας του Musk για να το κάνουν: με αναρτήσεις στο Twitter.

Ο Ross Gerber είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management, η οποία κατέχει περισσότερες από 9.000 μετοχές της εταιρείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της SEC. Την Πέμπτη έγραψε στο Twitter:

«Πρέπει να λάβεις πολλά υπόψη εδώ», είπε ο Gerber σε ένα μήνυμα στο Bloomberg News. «Η προσφορά είναι χαμηλή και κανένας μέτοχος δεν θα την δεχτεί. Ο Elon είναι καιροσκόπος και η διαχείριση του Twitter είναι αδύναμη».

Η πιθανή συμφωνία για να γίνει η Twitter ιδιωτική εταιρεία θα την αποτιμούσε σε περίπου 43 δισ. δολάρια. Οι μετοχές του Twitter έκλεισαν την Πέμπτη στα 45,08 δολάρια, με τη χρηματιστηριακή της αξίας να ανέρχεται σε 36 δισ. δολάρια.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Kingdom Holding Company, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές του Twitter. Απέρριψε την προσφορά με ένα tweet.

Ο Jonathan Boyar, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Boyar Value Group, ο οποίος κατέχει περισσότερες από 38.000 μετοχές στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αποτίμηση περίπου 1,75 εκατ. δολάρια, δήλωσε ότι όλα όσα κάνει ο Musk είναι αντισυμβατικά.

«Δεν έχουμε ιδέα ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις για το Twitter», είπε ο Boyar σε μια συνέντευξη. «Ανεξάρτητα από αυτό, το ενδιαφέρον του για την εταιρεία ενισχύει την άποψή μας για την αξία της πλατφόρμας και τη βάση χρηστών και για τον τρόπο κακοδιαχείρισής της εδώ και χρόνια.

«Χωρίς μέτοχο πλειοψηφίας και μεγάλους ακτιβιστές επενδυτές, οι μέρες του Twitter ως ανεξάρτητης εταιρείας είναι πιθανώς μετρημένες», πρόσθεσε.

Ανοίγουν οι πύλες για τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Σημειώνεται ότι ο όρος «μετοχή Twitter» ήταν η νούμερο ένα φράση που αναζητούν οι χρήστες, σύμφωνα με τα δεδομένα της Google.

Τα tweets σχετικά με την πιθανή εξαγορά από τον πρωταθλητή του NFL Super Bowl Tom Brady έως στον δισεκατομμυριούχο Mark Cuban ήταν μεταξύ εκείνων που πήραν φωτιά.

Ο ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks, Cuban σημείωσε ότι η προσφορά για την κοινωνική πλατφόρμα άνοιξε ουσιαστικά τις πύλες για όλους τους τεχνολογικούς γίγαντες.

Ο Cuban είπε ότι πιστεύει πως μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, από την Google έως το Facebook, ελέγχουν με τους  δικηγόρους τους τα νέα δεδομένα. Και αν ακόμη το Twitter απορρίψει την πρόταση των 54,20 δολαρίων και ο Musk πουλήσει τις μετοχές του, ο Cuban πιστεύει ότι τουλάχιστον ένας από τους τεχνολογικούς γίγαντες μπορεί να γίνει αντικείμενο επιθετικής εξαγοράς.

Στο μεταξύ, ο Musk, έκανε τα πρώτου δημόσια σχόλια μετά την πρόταση, εκφράζοντας  αμφιβολίες για το εάν η προσφορά θα τελεσφορήσει.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω πραγματικά να το αποκτήσω», είπε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας σε εκδήλωση της TED στο Βανκούβερ. Η προσφορά αποσκοπεί στη δημιουργία «μιας αρένας ανοιχτής για όλους που θα εξασφαλίζει την ελευθερία του λόγου», και δεν αποτελεί έναν τρόπο για να κερδίσετε χρήματα, τόνισε.

Διαβάστε ακόμη:

Elon Musk: Πρόταση εξαγοράς του Twitter έναντι 43 δισ. δολαρίων