• Business

    Elon Musk: Παρουσίασε το Cybercab της Tesla – Το νέο ρομποταξί κόστους κάτω των 30.000 δολαρίων

    • Bloomberg


    Ο Elon Musk παρουσίασε το πολυαναμενόμενο ρομποτικό ταξί της Tesla Inc. που ονομάζεται Cybercab, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή του μπορεί να ξεκινήσει το 2026 και ότι το όχημα θα μπορούσε να κοστίζει λιγότερο από 30.000 δολάρια.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, παρουσίασε επίσης ένα φουτουριστικού τύπου Robovan που, όπως είπε, θα μπορούσε να μεταφέρει 20 άτομα, καθώς και ενημερωμένες εκδόσεις του ανθρωποειδούς ρομπότ της Tesla που ονομάζεται Optimus.

    Η παρουσίαση του Musk δεν περιείχε τεχνικές λεπτομέρειες και δεν αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα όπως οι ρυθμιστικές αρχές ή το αν η εταιρεία θα έχει στην κατοχή της και θα λειτουργεί τον δικό της στόλο Cybercabs.

    Η Tesla έχει ιστορικό στο να μην τηρεί τα χρονοδιαγράμματα που βάζει ο Musk για κάθε είδους μελλοντικά προϊόντα και δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να ακολουθήσει τις προβλέψεις του CEO της για την αυτοκίνηση.

    Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε στους επενδυτές το 2019 ότι η Tesla θα είχε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ρομποταξί στους δρόμους μέχρι το επόμενο έτος. Η εταιρεία δεν έχει αναπτύξει ούτε ένα αυτόνομο όχημα στα χρόνια που ακολούθησαν.

    «Το μόνο συγκεκριμένο ήταν τα 30.000 δολάρια για ένα Cybercab», δήλωσε η Nancy Tengler, διευθύνουσα σύμβουλος της Laffer Tengler Investments και επενδυτής της Tesla που παρακολούθησε την εκδήλωση. «Οι έννοιες ήταν όλες μεγαλειώδεις. Είναι η ιδέα σούπερ cool; Απολύτως».

    Η Tesla πουλά εδώ και χρόνια μια σειρά από χαρακτηριστικά που προωθούνται στην αγορά ως Full Self-Driving ή FSD, τα οποία απαιτούν συνεχή επίβλεψη και δεν καθιστούν τα οχήματά της αυτόνομα.

    Ο Μusk δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία αναμένει να είναι σε θέση να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες των Model 3 και Model Y στο Τέξας και την Καλιφόρνια να μην χρειάζεται πλέον να επιβλέπουν το σύστημα το επόμενο έτος.

     

    Σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα

    Η ίδια η εκδήλωση για το ρομποτάξι αναβλήθηκε κατά δύο μήνες αφού ο Musk ζήτησε αλλαγές στο σχεδιασμό του πρωτοτύπου, όπως ανέφερε για πρώτη φορά το Bloomberg τον Ιούλιο.

    Το Cybercab χωράει δύο επιβάτες, διαθέτει πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω σαν φτερά πεταλούδας και δεν διαθέτει τιμόνι ή πεντάλ.

    «Πέτυχαν στον παράγοντα της μορφής του οχήματος», δήλωσε ο Gene Munster, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων ανάπτυξης Deepwater Asset Management, ο οποίος έκανε μια βόλτα με ένα από τα πρωτότυπα. «Αλλά η αντίδραση των επενδυτών θα είναι μάλλον συγκρατημένη, επειδή είναι ακόμη πολύ μακριά, όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο».

    Ο Musk είπε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε σε ένα χώρο του κινηματογραφικού στούντιο της Warner Bros. Discovery Inc. ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν το Cybercab, και στη συνέχεια έδωσε μια αόριστη απάντηση όταν κάποιος από το πλήθος ρώτησε πότε θα είναι διαθέσιμο.

    «Πιθανώς, λοιπόν, τείνω να είμαι λίγο αισιόδοξος στα χρονικά πλαίσια, αλλά το 2026», είπε ο Μusk. «Πριν από το 2027, επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι».

    Οι αναλυτές δήλωσαν πριν από την εκδήλωση ότι ήλπιζαν ότι η Tesla θα μοιραζόταν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα πιο προσιτά μοντέλα που έχει υποσχεθεί ο Musk για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

    Ο ίδιος δεν έκανε κάποια ενημέρωση, δημιουργώντας περαιτέρω αμφιβολίες για τις προοπτικές πωλήσεων της εταιρείας.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να παραδώσει έναν αριθμό ρεκόρ αυτοκινήτων και φορτηγών τους επόμενους μήνες για να αποφύγει την πρώτη ετήσια πτώση πωλήσεων της ιστορίας της.

    «Απογοητευτήκαμε από την έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τον βραχυπρόθεσμο οδικό χάρτη προϊόντων της Tesla», δήλωσε σε σημείωμά του ο Garrett Nelson, αναλυτής της CFRA Research.

    Διαβάστε επίσης:

    Δείτε από κοντά το Tesla Cybertruck

    Tesla Model 3 με αυτονομία 700km!

    Porsche Carrera GT: Ακόμα πιο ακριβής και προβλέψιμη!



    ΣΧΟΛΙΑ