Πρόστιμα που αντιστοιχούν ακόμα και στο 6% των εσόδων του Twitter, απαγόρευση δραστηριότητας στην ΕΕ, ακόμα και έφοδο στα γραφεία του είναι μερικές από τις κυρώσεις που προετοιμάζουν οι Βρυξέλλες για δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο των νέων οδηγιών για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Ο Έλον Μασκ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των σχεδιασμών, με τις δύο πλευρές να έχουν έρθει ήδη σε ρήξη για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του δημοφιλούς Twitter αλλά και για την προώθηση του περιεχομένου του στους χρήστες.

1

Το σχέδιο της ΕΕ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Βρυξελλών, όλοι οι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν προθεσμία έως τις 17 Φεβρουαρίου για να αναφέρουν τους αριθμούς χρηστών της ΕΕ. Αυτή θα αποφασίσει ποιοι κρίνονται πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και θα ορίσει να έχουν συμμορφωθεί έως την 1η Σεπτεμβρίου στους κανονισμούς που θα ορίσει.

Με τον χαρακτηρισμό VLOP, οι Βρυξέλλες θα χαρακτηρίζουν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες, εντός των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ένας στόχος που το Twitter δεν έχει πιάσει, όμως ο σχεδιασμός των Βρυξελλών να θεωρήσει ενεργούς χρήστες όχι μόνο τους εγγεγραμμένους αλλά και τα άτομα που επισκέπτονται τον ιστότοπο, αυξάνει τις πιθανότητες, το δημοφιλές μέσο να μπει σε αυτή τη λίστα.

Τι προβλέπεται για τις πλατφόρμες VLOP

Οι πλατφόρμες που ορίζονται ως VLOP πρέπει να αποστέλλουν ετήσιες εκθέσεις στην επιτροπή που να καταγράφουν υψηλό αριθμό συντονιστών περιεχομένου στην Ευρώπη καθώς και πώς αυτοί περιορίζουν τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Πρέπει επίσης να επιτρέψουν στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης να έχουν πρόσβαση στον αλγόριθμό τους, ώστε να εξεταστεί πως διαμορφώνεται το περιεχόμενο τους.

Η εκτελεστική αρχή θα μπορούσε να αναγκάσει τις εταιρείες να αλλάξουν τους αλγόριθμούς τους ή να κάνει έφοδο στα γραφεία τους. Εάν δεν συμμορφωθούν, η Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει τεράστια πρόστιμα ή ακόμη και να απαγορεύσει σε εταιρείες να δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει για τον Μασκ, ότι η εταιρεία του θα υπόκειται σε ένα ιδιαίτερα παρεμβατικό μοντέλο, αντιμετωπίζοντας κυρώσεις που θα φτάσουν ακόμα και στο 6% των εσόδων της εταιρείας ή την απειλή της απαγόρευσης της λειτουργίας του Twitter στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Ο απρόβλεπτος Έλον Μασκ

Ο ιδιόρρυθμος δισεκατομμυριούχος έχει προβεί τους τελευταίους μήνες σε πολλές δηλώσεις με στόχο να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες. Πρόσφατα έγραψε στο Twitter ότι οι στόχοι του είναι για «διαφάνεια, λογοδοσία και ακρίβεια των πληροφοριών είναι ευθυγραμμισμένοι» με αυτούς της ΕΕ.

Αυτό βέβαια δεν τον έχει εμποδίσει να διατηρεί μια εξίσου τεταμένη σχέση με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, να έχει προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και να αλλάζει με ιδιαίτερα ανησυχητική συχνότητα τους κανόνες λειτουργίας και χρήσης της πλατφόρμας.

Διαβάστε επίσης:

To βασιλικό Crown Estate του Λονδίνου εναντίον του Έλον Μασκ για απλήρωτα ενοίκια