• Business

    Έλον Μασκ: Σε πόλεμο με τη βρετανική κυβέρνηση – Ποιoς είναι ο λόγος της σύγκρουσης

    • NewsRoom
    Ίλον Μασκ

    Έλον Μασκ


    Οι κοινωνικές πλατφόρμες, που έχει βάλει στο στόχαστρό της η βρετανική κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι συμβάλλουν στην εξάπλωση της ρητορικής μίσους, βρίσκονται πίσω από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Έλον Μασκ, ιδιοκτήτη της πλατφόρμας «X» (πρώην Twitter), ο οποίος υποστήριξε πως «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος» στη χώρα, προκαλώντας την οργή της  βρετανικής κυβέρνησης.

    Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιβέτ Κούπερ, προϊδεάσε ότι άμεσα -αυτή την εβδομάδα- θα έχει συζητήσεις με τους τεχνολογικούς γίγαντες, ενώ δεν απέφυγε σε δηλώσεις της στο BBC να σημειώσει: «Υπάρχουν τομείς όπου οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σαφείς  υποχρεώσεις αυτή τη στιγμή να αφαιρέσουν ποινικό υλικό, και θα έπρεπε να το κάνουν, αλλά μερικές φορές χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνει αυτό. Υπάρχουν άλλοι τομείς όπου έχουν αναλάβει δεσμεύσεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις τους που υποτίθεται ότι θα επιβληθούν αλλά δεν τηρούνται».

    Εξάλλου, σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο υπουργός Τεχνολογίας της Βρετανίας, Πίτερ Κάιλ είπε ότι είναι «αναμφισβήτητο» πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν βήμα σε ταραχοποιά στοιχεία, με εκπεφρασμένη ρητορική μίσους: «Είμαστε ξεκάθαροι με αυτές τις εταιρείες ότι έχουν επίσης ευθύνη (…) και συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι θα ανταποκριθούν σε αυτήν την ευθύνη», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του politico, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X εξόργισε τη βρετανική κυβέρνηση, με τις δηλώσεις του περί εμφυλίου στη χώρα, καθότι αυτές έγιναν μάλιστα υπό μορφή σχολίου κάτω από  εμπρηστικά πλάνα από τις αναταραχές στη Βρετανία.

    Η ανάρτηση στο X καταδικάστηκε απερίφραστα από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τα σχόλια του ιδιοκτήτη του «X».

    Αλλά ο Μασκ επανήλθε με δριμύτητα. Απαντώντας σε δήλωση του Στάρμερ που υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα ανεχόταν επιθέσεις σε τζαμιά ή σε μουσουλμανικές κοινότητες», το αφεντικό του Χ κατηγόρησε ουσιαστικά τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι μεροληπτεί: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε για επιθέσεις σε όλες τις κοινότητες;» Η αστυνόμευση της αναταραχής «φαίνεται μονόπλευρη», ανέφερε σε μια τρίτη ανάρτηση.

    Το politico αναφέρει ότι «αυτή τη φορά, οι ταραχές – στις οποίες σημειώθηκαν επιθέσεις σε τζαμιά και στόχος καταλυμάτων για αιτούντες άσυλο – ήταν «άρρηκτα συνδεδεμένες με τις διαδικτυακές επικοινωνίες. Τα κανάλια ψευδών ειδήσεων στο X βοήθησαν στη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία τριών παιδιών στο Σάουθπορτ την περασμένη εβδομάδα».

    Μάλιστα, σημειώνεται στο δημοσίευμα πως ο ιδρυτής του English Defense League, Tommy Robinson, και ο ηθοποιός που έγινε ακτιβιστής κατά της αφύπνισης, Laurence Fox, έχουν επισημάνει μηνύματα στους χιλιάδες ακολούθους τους στο X, το Facebook, το Instagram και το TikTok.

    Αξίζει να επισημανθεί πως η  Fox μοιράστηκε επιδοκιμαστικά την επίθεση του Μασκ στον Στάρμερ τη Δευτέρα το βράδυ.

    «Το WhatsApp και το Telegram έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ φυλλάδια που οργανώνουν συγκεκριμένες διαμαρτυρίες έχουν διαδοθεί στο Facebook. Το TikTok έχει γεμίσει με βίντεο της βίας. Ειδικά η πλατφόρμα Χ έχει αποδείξει μια ιδιαίτερη εστία ακροδεξιάς φλυαρίας. Εκτός από την άμεση παρέμβαση του Μασκ, η πλατφόρμα επανέφερε επίσης τον λογαριασμό του Robinson. Αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένος στο Instagram και στο Facebook.», αναφέρεται αυτολεξί στο δημοσίευμα του politico.

    Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει η Βρετανία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

    Κατά την εκτίμηση του politico, πάντως, η εργαλειοθήκη της Βρετανίας για να εξαναγκάσει αλλαγή πολιτικής των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται αυτή τη στιγμή περιορισμένη, καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμο το ….νομοθετικό ραβδί που θέλει να χρησιμοποιήσει. Οι διατάξεις του νόμου για το παράνομο περιεχόμενο θα τεθούν σε ισχύ μόλις στα τέλη του 2024.

    Το politico, αναφέρει πως σύμφωνα με τον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο της Βρετανίας, οι πλατφόρμες θα έχουν καθήκον να «αναλάβουν σθεναρά μέτρα» κατά του παράνομου περιεχομένου. Αυτό περιλαμβάνει περιεχόμενο που υποκινεί τη βία ή που σχετίζεται με «φυλετικά ή θρησκευτικά επιδεινούμενα αδικήματα της δημόσιας τάξης».

    Οι πλατφόρμες έχουν σκοπό να αποτρέψουν την εμφάνιση παράνομου περιεχομένου στις πλατφόρμες εξαρχής — και να ενεργήσουν γρήγορα για να το αφαιρέσουν εάν εμφανιστεί.

    Αν δεν εκπληρώσουν αυτές τις υποχρεώσεις, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 18 εκατομμυρίων λιρών — ή το 10% των παγκόσμιων εσόδων τους, όποιο είναι μεγαλύτερο — από τη ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom.

    Διαβάστε επίσης:

    Μέση Ανατολή: «Παρούσα» δηλώνει η Ρωσία – Στη Μόσχα ο Μαχμούντ Αμπάς, μετά την επίσκεψη Σοϊγκού στην Τεχεράνη

    Γερμανία: Περιμένει χτύπημα του Ιράν μέσα στην εβδομάδα – Ετοίμασε δυο πλάνα διαφυγής των Γερμανών από τον Λίβανο

    Υπόθεση Γκλας: Το Μεξικό αιτείται να επιτραπεί στον φυλακισμένο πρώην αντιπρόεδρο του Ισημερινού να φύγει από τη χώρα

     

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ