• Business

    Έλον Μασκ: Παράνομος μετανάστης στις ΗΠΑ ο εχθρός των «ανοιχτών συνόρων»; – Τι αποκαλύπτει η Washington Post

    • NewsRoom
    Elon Musk, επικεφαλής Tesla

    Elon Musk, επικεφαλής Tesla και Twitter


    Το «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η προσκόλληση του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ, μια ανάσα πριν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Washington Post, ο πολέμιος της χαλαρής μεταναστευτικής πολιτικής φαίνεται πως ξεκίνησε την καριέρα του ως «παράνομος» μετανάστης στις ΗΠΑ.

    Ο Μασκ είναι νοτιοαφρικανικής καταγωγής καθώς γεννήθηκε στην Πρετόρια, μια πόλη στη Νότια Αφρική το 1971, ενώ βρέθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 90.

    Έφτασε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας το 1995 για σπουδές στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ωστόσο, ποτέ δεν ολοκλήρωσε την εγγραφή του στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του στη σχολή. Αντιθέτως, ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Zip2, την οποία πούλησε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

    Δύο ειδικοί στο μεταναστευτικό δίκαιο που επικαλείται η Post ανέφεραν ότι  ο Μασκ θα έπρεπε να εγγραφεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να διατηρήσει μια έγκυρη άδεια εργασίας ως φοιτητής.

    Ο ίδιος ο Μασκ σε ένα podcast το 2020, σύμφωνα με την Post, ανέφερε ότι: «Ήμουν νόμιμα εκεί, αλλά έπρεπε να κάνω φοιτητική εργασία».

    Μάλιστα, μαζί με τον αδερφό του, Κίμπαλ, έχουν συχνά περιγράψει το μεταναστευτικό τους ταξίδι ως μια εποχή οικονομικής ανέχειας, αλλά και υπέρτατης φιλοδοξίας και προθυμίας για παραβίαση των κανόνων.

    Το 2013, αστειεύτηκε λέγοντας πως βρισκόταν σε μια «γκρίζα ζώνη» στην αρχή της καριέρας του.

    Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει δύο πρώην συναδέλφους του Μασκ που θυμούνται ότι έλαβε την άδεια εργασίας του στις ΗΠΑ κοντά στο 1997.

    Γιατί είναι σημαντικό

    Η αποκάλυψη ότι ο Μασκ δεν είχε το νόμιμο δικαίωμα να εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη εστίασή του στους παράτυπους μετανάστες και την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, μεταξύ των ζητημάτων που τον οδήγησαν να ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τον Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

    Εάν ο Τραμπ κερδίσει στις 5 Νοεμβρίου, και οι δύο άνδρες είπαν ότι ο Μασκ θα μπορούσε να αποκτήσει έναν ρόλο υψηλού προφίλ στην κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο X, ο Μασκ έχει γίνει ένας άπληστος ενισχυτής της αντιμεταναστευτικής ρητορικής, κατηγορώντας ψευδώς την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και άλλους Δημοκρατικούς ότι «εισάγουν ψηφοφόρους».

    Όπως ορίζει ο νόμος, οι μετανάστες χωρίς έγγραφα απαγορεύεται νόμιμα να ψηφίσουν στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές εκλογές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κανονισμοί μετανάστευσης των ΗΠΑ για τους αλλοδαπούς φοιτητές ήταν πιο χαλαροί τη δεκαετία του 1990, πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Ο Μασκ, ο οποίος απέκτησε την καναδική υπηκοότητα μέσω της μητέρας του, δεν θα χρειάστηκε βίζα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

    Θα μπορούσε απλώς να δείξει έγγραφα εγγραφής σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στους συνοριακούς αξιωματικούς των ΗΠΑ και να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες με φοιτητική ιδιότητα, αναφέρει η Post.

    Διαβάστε επίσης: 

    Tesla: To μεγάλο comeback της μετοχής εκτόξευσε την περιουσία του Μασκ κατά $26 δισ. εν μία νυκτί!

    Κρεμλίνο: Διαψεύδει πληροφορία της WSJ για μυστικές επαφές Πούτιν και Μασκ

    Έλον Μασκ: Δώρο 75 εκατ. δολαρίων στον Ντόναλντ Τραμπ για την προώθηση της προεκλογικής του εκστρατείας



    ΣΧΟΛΙΑ