• Business

    Έλον Μασκ: Έχει ξοδέψει τουλάχιστον 132 εκατ. δολάρια για την εκλογή του Τραμπ

    • Bloomberg
    Ντόναλντ Τραμπ-Elon Musk

    Ντόναλντ Τραμπ-Elon Musk


    Ο Έλον Μασκ έδωσε άλλα 56 εκατομμύρια δολάρια για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και άλλων Ρεπουμπλικάνων τις τελευταίες εβδομάδες των εκλογών του 2024, αυξάνοντας σε τουλάχιστον 132 εκατομμύρια δολάρια το ποσό που ξόδεψε για να εξασφαλίσει την θέση των συμμάχων του στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

    Οι δωρεές – που αποκαλύφθηκαν από γνωστοποιήσεις στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή την Πέμπτη – δείχνουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc. και της SpaceX έχει διαθέσει χρήματα στο τρίπτυχο της Ουάσινγκτον: χρηματοδότηση της υποψηφιότητας του Τραμπ για τον Λευκό Οίκο, μαζί με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής και της Γερουσίας.

    Ο Μασκ, ο οποίος υπήρξε φειδωλός στις πολιτικές δωρεές μέχρι πρότινος, διέθεσε 43,6 εκατ. δολάρια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στο America Pac, την επιτροπή πολιτικής δράσης που δημιούργησε νωρίτερα φέτος για να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

    Επίσης, έχει διαθέσει πολλά εκατομμύρια στο πολιτικό σύστημα, κίνηση που τον βοηθά να δημιουργήσει ένα δίκτυο συμμάχων.

    Το super Pac του Mασκ πληρώνει για τις ενέργειες του Τραμπ που έχουν στόχο την αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων του στις πολιτείες που δίνει τη μάχη, και σε περιφέρειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το κόμμα του να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Στις δωρεές του δισεκατομμυριούχου σε άλλες ομάδες περιλαμβάνονται 10 εκατομμύρια δολάρια στο Senate Leadership Fund, ένα super PAC που στοχεύει στην εκλογή Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, και 2,3 εκατομμύρια δολάρια στο Sentinel Action Fund, ένα super PAC που στηρίζει τις εκστρατείες των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία στη Μοντάνα, τη Νεβάδα, το Οχάιο και την Πενσυλβάνια.

    Οι δωρεές αποτελούν την τελευταία απόδειξη του τρόπου με τον οποίο ο Mασκ, του οποίου οι εταιρείες διαθέτουν ομοσπονδιακές συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, επεκτείνει το δίκτυο πολιτικής επιρροής του για να συμπεριλάβει έναν πιθανό μελλοντικό πρόεδρο και μέλη του Κογκρέσου.

    Εκτός από τον Μασκ, οκτώ άλλα άτομα έκαναν επίσης δωρεές στο America PAC, μεταξύ των οποίων ο επενδυτής Νέλσον Πελτζ και μέλη της οικογένειας ΝτεΒος, οι οποίοι είναι μακροχρόνιοι δωρητές των Ρεπουμπλικανών. Η Μπέτσι ΝτεΒος ήταν η υπουργός Παιδείας του Τραμπ.

    Ο Μασκ παίζει έναν πρωτοφανή ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του 2024. Εκτός από τις δωρεές του, έχει εμφανιστεί στη σκηνή με τον Τραμπ και έχει πραγματοποιήσει τις δικές του προεκλογικές συγκεντρώσεις χωρίς τον πρώην πρόεδρο.

    Σε μια εκδήλωση νωρίτερα αυτό το μήνα στην Πενσυλβάνια, ο Μασκ χρησιμοποίησε κινδυνολόγησε, λέγοντας στο πλήθος ότι «αυτές οι εκλογές θα κρίνουν τη μοίρα της Αμερικής. Και μαζί με τη μοίρα της Αμερικής, τη μοίρα του δυτικού πολιτισμού».

    Ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από τον Μασκ να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του σε περίπτωση που κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

    Οι χρηματοδότες με “βαθιές τσέπες” παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του Τραμπ, ο οποίος υπολείπεται κατά πολύ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις στη συγκέντρωση χρημάτων.

    Η υποψήφια των Δημοκρατικών, έχει ξεπεράσει σε δαπάνες την εκστρατεία του και στις επτά πολιτείες μάχης που θα κρίνουν τις εκλογές, σύμφωνα με στοιχεία της AdImpact. Οι αγορές της στα μέσα ενημέρωσης ανέρχονται σε 352 εκατομμύρια δολάρια έναντι 173 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Τραμπ.

    Έχει ξεπεράσει σε δαπάνες την εκστρατεία του και στις επτά πολιτείες μάχης που θα κρίνουν τις εκλογές στην τελική ευθεία από την Ημέρα της Εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της AdImpact. Τα χρήματα που έχει διαθέσει στα μέσα ενημέρωσης ανέρχονται συνολικά σε 352 εκατομμύρια δολάρια έναντι 214 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει διαθέσει ο Τραμπ.

    Το οικονομικό πλεονέκτημα της Χάρις της επέτρεψε επίσης να ανοίξει περισσότερα από 330 γραφεία, τα οποία είναι στελεχωμένα με πάνω από 2.000 αμειβόμενους υπαλλήλους που βοηθήσουν στην επιχείρηση κινητοποίησης και προσέλευσης των ψηφοφόρων της στις κάλπες.

    Ωστόσο, οι υποψήφιοι ισοψηφούν μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε κάθε μία από τις επτά πολιτείες που περιλαμβάνονται στη δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult, πράγμα που σημαίνει ότι οι τελικές κινήσεις στις διαφημίσεις, τις συγκεντρώσεις και τις εκστρατείες από πόρτα σε πόρτα, θα μπορούσαν να καθορίσουν τον νικητή των εκλογών.

    Διαβάστε επίσης:

     Οριακό προβάδισμα Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χάρις σε δημοσκόπηση της WSJ

    ΗΠΑ: Σχεδόν $2 δισ. τα πονταρίσματα για τον νικητή των εκλογών



    ΣΧΟΛΙΑ