ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε συνθήκες «πολέμου» βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός.
Και δεν είναι μόνο τα μέτρα στήριξης, που προκαλούν ρήξη ανάμεσα στους ξενοδόχους. Είναι το γενικότερο πλαίσιο, ασφυκτικό λόγω των συνθηκών της πανδημίας και με τον κλάδο να έχει μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα, για κεφάλαιο κίνησης.
Όπως λένε στο mononews.gr ξενοδόχοι τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και πιεστικά, καθώς ακόμα και όσοι πάρουν την απόφαση να ανοίξουν τα resort όταν επιτραπεί γνωρίζουν ότι οι πληρότητες θα είναι χαμηλές. Θα πρέπει να λειτουργούν τηρώντας συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους.
Οι μεγάλοι tour operators ήδη ζητούν μεγάλες εκπτώσεις, για να φέρουν πελατεία. Εκπτώσεις που φτάνουν και στο 50%. «Οι tour operators έχουν τον όγκο της πελατείας και μεις πρέπει να κάνουμε τζίρο. Πιέζουν λοιπόν», λένε οι επιχειρηματίες του χώρου.
Και όπως είναι γνωστό, οι tour operators ζητούν η εξόφληση –για τα φιξαρισμένα συμβόλαια- να επεκταθεί στις 60 μέρες από τις 30.
Ενώ δεν αποκλείουν και ξεκινήσει νέος κύκλος συγκέντρωσης στον κλάδο, καθώς λόγω της κρίσης και των προβλημάτων ρευστότητας, ενδεχομένως κάποιοι να θελήσουν να πουλήσουν και οι tour operators μπορούν να «κάνουν παιχνίδι» προσθέτοντας μονάδες στα χαρτοφυλάκια τους.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης παραμένει οξύ. Με τους μικρούς να ζητούν μεγαλύτερη στήριξη για να καταφέρουν να αντέξουν φέτος, που έχει χαρακτηριστεί «νεκρή χρονιά» από το σύνολο του κλάδου.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι αν θα υιοθετηθούν τελικά κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, ώστε να υπάρχει νομική κάλυψη σε περίπτωση αστικής ευθύνης, αν δηλαδή πελάτης του ξενοδοχείου αρρωστήσει.
Ξενοδόχοι, αναφέρουν στο mononews.gr, πως το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει κοινό υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά να υπογράφονται διμερή ανάμεσα σε κράτη. Όπως λένε, οι περισσότερες χώρες θα επιδιώξουν να κρατήσουν τους πολίτες τους εντός των τειχών, για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.
Και παραδέχονται πως στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα υποστεί μεγάλη ζημιά. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πλήρη καταστροφή…
Στην χώρα μας ο τουρισμός είναι κατά 90% εισερχόμενος και μόλις 10% εσωτερικός…. Συνεπώς το πλήγμα είναι μεγάλο. Και όλοι οι Έλληνες να κάνουν από 10 μέρες διακοπές, τα ξενοδοχεία δεν θα γεμίσουν, λένε χαρακτηριστικά οι ξενοδόχοι.
Μεγάλες μονάδες ετοιμάζονται να ανοίξουν κάποια από τα ξενοδοχεία τους. Παραδέχονται πως θα ανοίξουν ακόμα και με πληρότητα στο 30% για λόγους prestige και να έχουν πλεονέκτημα το 2021.
Μεγάλες όμως –και εύλογες- είναι και οι πιέσεις για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία που ασκούν και οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για σχεδόν 400.000 εποχικούς. Τεράστιος αριθμός για τους δείκτες ανεργίας. Εργαζόμενοι που πρέπει να καλυφθούν σε κάθε περίπτωση.
Το κυρίαρχο όμως ζήτημα είναι ένα. Τα ξενοδοχεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια, για τους εργαζόμενους, για τους πελάτες.
Και για αυτό είναι απαραίτητο η Ελλάδα να ετοιμάσει τα δικά της πρωτόκολλα ασφάλειας, συ συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους λοιμωξιολόγους, ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες. Εκείνους που θα έχουν τη διάθεση και την οικονομική άνεση να ταξιδέψουν.
Χτες στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης και υλοποίησης ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναθέρμανση της ζήτησης και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.
Ζήτησε να υιοθετηθούν:
-Ενιαίοι κανόνες για την επανεκκίνηση εναέριων, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση των ταξιδιωτών της ΕΕ
-Κοινά πρωτόκολλα για αεροδρόμια, ξενοδοχεία, εστίαση κ.α
-Να συσταθεί Ταμείο Ανάκαμψης για τον Τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
-Την παροχή ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης ( voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης κ.α) όσο και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης. Και τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο ένα νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, πολλές από τις ελληνικές προτάσεις βρήκαν θετική ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του κ. Θεοχάρη.
Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Thierry Breton αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της κρίσης από την ΕΕ.
Τέλος, η Ελλάδα συνυπέγραψε μαζί με οκτώ άλλες χώρες – εταίρους (Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία , Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία, Πορτογαλία) κοινή θέση η οποία προωθήθηκε από την Ισπανία και στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι είναι επείγον η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει, μέσω του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και μέσω του Πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη στρατηγική διατήρησης των παραγωγικών δομών και της απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί