ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε πλειστηριασμό οδηγείται τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 26 Φεβρουαρίου – εκτός αν μεσολαβήσουν ενέργειες αναστολής- ένα διατηρητέο ακίνητο στη Θεσσαλονίκη επί των οδών Ολύμπου και Βενιζέλου το οποίο εμφανίστηκε στη λίστα των ηλεκτρονικών σφυριών εχθές το πρωί με οφειλέτη τον ιστορικό Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» και τιμή εκκίνησης τα 1.025.000,00 ευρώ.
Ειδικότερα ως επισπεύδουσα παρουσιάζεται η εταιρία με την επωνυμία «MASON OLYMPOU ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» που εδρεύει στο Δήμο Θεσσαλονίκης η οποία υπεισήλθε στα δικαιώματα της ενάγουσας εταιρείας με την επωνυμία «ΨΑΡΡΑΣ Α.Τ.Ε.» και εναγόμενος είναι το Σωματείο με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ».
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση και τα οικονομικά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού φαίνεται να παρουσιάζουν τριγμούς.
Το 2011 και το 2013 ο οργανισμός αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα σε σημείο να μην συγκεντρώνει τους απαραίτητους πόρους ώστε να οργανώνει εράνους για να βοηθήσει στο πλαίσιο του έργου της.
Στο παρελθόν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρισκόταν ένα βήμα πριν από την πώληση συνολικά 143 ακινήτων ιδιοκτησίας του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Νέα Μάκρη, Σαλαμίνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ιεράπετρα, εκ των οποίων κάποια συνιστούσαν σημαντικά ακίνητα για το χαρτοφυλάκιο του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού το οποίο υπολογίζεται στα 500 ακίνητα, όπως ένα ακίνητο στον Λυκαβηττό με εκτίμηση τα 2,23 εκατ. και ένα οικόπεδο στα Πατήσια η αξία του οποίου ξεπερνούσε τα 6 εκατομμύρια αυτή την εποχή.
Το ακίνητο
Όσον αφορά το εν λόγω ακίνητο που πρόκειται να βγει στο σφυρί το επόμενο διάστημα συγκαταλέγεται στα διατηρητέα του ιστορικού κέντρου της πόλης και αφορά κτίριο με στοιχεία απλοποιημένου εκλεκτικισμού και επιρροές Art Deco και μοντερνισμού όπως η μεταλλική θύρα εισόδου και τα πλαϊνά ανοίγματα στο έρκερ, το οποίο βρίσκεται σε οπτική συνέχεια με τα κτίρια επί των οδών Ολύμπου, στην Αγωνιστών και το Διοικητήριο.
Έχει δυο κύριες όψεις, επί της οδού Ολύμπου και επί της πλατείας Αγωνιστών, που διαμορφώνονται με την εναλλαγή των έρκερ, των ανοιγμάτων και των εξωστών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη κατασχετήρια έκθεση πρόκειται για πολυώροφη οικοδομή, αποτελούμενη κατά τον τίτλο κτήσης από υπόγειο, ισόγειο, ανώγειο, δύο ορόφους και δώμα και αποτελείται από:
1) υπόγειο όροφο συνολικού εμβαδού 290 τ.μ.,
2) ισόγειο όροφο ο οποίος αποτελείται από τέσσερα καταστήματα, από τα οποία το ένα είναι εμβαδού 15τ.μ. με πρόσοψη στην Οδό Ολύμπου, το δεύτερο εμβαδού 60 τ.μ. με πρόσοψη στην οδό Ολύμπου, το τρίτο εμβαδού 10 τ.μ., με πρόσοψη στην οδό Ελ.Βενιζέλου και το τέταρτο εμβαδού 40 τ.μ. περίπου, με πρόσοψη στην οδό Βενιζέλου (Πλατεία Κυπρίων Αγωνιστών) και δύο διαμερίσματα, εμβαδού 80 τ.μ. περίπου το καθένα, αποτελούμενο το καθένα από τρία δωμάτια, χωλ, κουζίνα και W.C.
3) ανώγειο όροφο ο οποίος αποτελείται δύο διαμερίσματα με πρόσοψη στην οδό Ελ.Βενιζέλου, εμβαδού 80 τ.μ. περίπου το καθένα, από τα οποία το ένα βρίσκεται αριστερά γι’ αυτόν που βλέπει την οικοδομή από την οδό Ελ. Βενιζέλου και το άλλο δεξιά η για αυτόν, που βλέπει την οικοδομή από την οδό Ελ.Βενιζέλου
4) πρώτο όροφο πάνω από το ισόγειο, ο οποίος αποτελείται από τρία διαμερίσματα, από τα οποία το ένα εμβαδού 90 τ.μ. περίπου, με πρόσοψη στην οδό Ελ, Βενιζέλου, αποτελούμενο από δύο δωμάτια, σαλοτραττεζαρία, χωλ, κουζίνα και W.C., το δεύτερο εμβαδού 90 τ.μ., με προσόψεις στις οδούς Έλ, Βενιζέλου και Ολύμπου, αποτελούμενο από δύο δωμάτια, σαλοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και W.C. και το τρίτο εμβαδού 95τμ., με πρόσοψη στην, οδό Ολύμπου και την πρασιά της οικοδομής, αποτελούμενο από δύο δωμάτια, σαλοτραπεζαρία, Χωλ, κουζίνα και w.c.
5)δεύτερο όροφο πάνω από το ισόγειο όροφο που αποτελείται από τρία διαμερίσματα, από τα οποία το ένα εμβαδού 90 τ.μ. περίπου, με προσόψεις στις οδούς Ελ. Βενιζέλου και Ολύμπου, αποτελούμενο από δυο δωμάτια, σαλοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και το δεύτερο εμβαδού 90 τ.μ., με πρόσοψη στην οδό Ελ. Βενιζέλου, αποτελούμενο από δύο δωμάτια, σαλοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα και W.C. και το τρίτο εμβαδού 95μ περίπου, με πρόσοψη στην οδό Ολύμπου και την πρασιά της οικοδομής, αποτελούμενο από δύο δωμάτια, σαλοτραπεζαρία, Χωλ κουζίνα και W.C. και
6) δώμα το οποίο αποτελείται από ένα κτίσμα εμβαδού 25τ.μ.
Όπως αναφέρεται στην κατασχετήρια έκθεση το παραπάνω ακίνητο περιήλθε στην κυριότητα της ενάγουσας εταιρίας «MASON OLYMPOU ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», όπως προκύπτει από το με αριθμό 39489/11-07-2024 σε ποσοστό 75% και του εναγόμενου σωματείου «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» σε ποσοστό 25 %, με το με αριθμό 13748/23-12-1961.
Η ιστορία
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και με πρώτο πρόεδρο με θητεία από το 1815 έως το 1897 τον νομομαθή Μάρκο Ρενιέρη και συνιστά τον μεγαλύτερο μη κυβερνητικό οργανισμό στην Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και μέχρι σήμερα αποτελεί μέρος της «οικογένειας» του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, όπως αναφέρει ο οργανισμός στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Μία από τις πρώτες του δράσεις ήταν η ανεύρεση χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών του τέταρτου σώματος στρατού της Μακεδονίας που είχαν παραδοθεί και μεταφερθεί στη Γερμανία, αλλά και οι Έλληνες που βρέθηκε αιχμάλωτοι στα αποκαλούμενα «Ντουρντουβάκια».
Το έργο του εδράζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Πρωτεύοντας στόχος του είναι η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.
Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Ε.Ε.Σ. όπως περιγράφονται στο καταστατικό του σε καιρό πολέμου είναι η συνδρομή στο έργο της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, η νοσηλευτική περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, καθώς και η προστασία των αιχμαλώτων, του άμαχου πληθυσμού και των θυμάτων πολέμου και σε καιρό ειρήνης η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα.
Από το 1877 έως σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει άκοπα να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας ενώ παράλληλα όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας.
Ωστόσο τη σπουδαία δράση του οργανισμού κατάφερε να σπιλώσει το πρόσωπο του πρώην προέδρου του οργανισμού Ανδρέα Μαρτίνη ο οποίος είχε εμπλακεί σε σημείο να καταστεί προφυλακιστέος για μια υπόθεση διαφθοράς. Στο ίδιο πρόσωπο χρεώθηκε και η κακοδιαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που οδήγησε την οργανισμό λίγο πριν την κατάρρευση.
Το σκάνδαλο Μαρτίνη
Ειδικότερα το 2019, ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε επτά χρόνια κάθειρξη με αναστολή, για απιστία κατ’ εξακολούθηση.
Όπως περιγράφει το κατηγορητήριο, κατά την περίοδο 2007-2010 επί προεδρίας του εκμεταλλεύτηκε τα κονδύλια που προορίζονταν για ασθενείς με σκοπό να παράσχει προνομιακή μεταχείριση στις τιμές νοσηλείας επιφανών προσώπων. Το γεγονός από μόνο του φέρεται να ζημίωσε το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν κατά 22 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2000 με δαπάνη του ΕΕΣ.
Σε συνέχεια του σκανδάλου τον Μάιο του ίδιου χρόνου ο Μαρτίνης και η σύζυγός του καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 10 χρόνια κάθειρξη με αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από κοινού ύψους 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων.
Η περιβόητη υπόθεση που κατέκλισε την εποχή αυτή τα ελληνικά μέσα αφορούσε στην υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» με τη γερμανική εταιρεία «Hospitalia International» το 1998, για την παροχή νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Οι τριγμοί ωστόσο γύρω από το όνομα του τότε προέδρου είχαν ξεκινήσει ήδη, με αποκορύφωμα το 2008 με την πώληση ενός διατηρητέου ακινήτου στη Θεσσαλονίκη το οποίο πέρασε στα χέρια του ΕΕΣ το 1963, γνωστό ως «κτήριο ΝΑΤΟ», το οποίο αυτή την εποχή και επί διοίκησης Ανδρέα Μαρτίνη άλλαξε χέρια με σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ κάτω από την εκτίμηση της αντικειμενικής του αξίας. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δηλαδή ανερχόταν στα 4.328.586 ευρώ, ενώ πωλήθηκε για μόλις 3.050.000 ευρώ με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται αιχμές την εποχή αυτή για καταφανή ζημίωση του ιστορικού οργανισμού.
Το εν λόγω ακίνητο ανακαινίστηκε το 1978 και τη δεκαετία του 1990 φιλοξένησε τα γραφεία του Οργανισμού της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και αργότερα τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης.
Σήμερα πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι ο Dr Αντώνιος Αυγερινός ο οποίος είναι Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α.
Διαβάστε επίσης:
Άλλαξε χέρια η μυθική Βίλα Βγενόπουλου στην Εκάλη για 3,36 εκατομμύρια
Πλειστηριασμοί: Τα μεγάλα σφυριά που θα χτυπήσουν το 2025
Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «βαριά» ακίνητα και γνωστά ονόματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Το privé dinner στην εντυπωσιακή έπαυλή τους στη Βουλιαγμένη
- ΗΛΕΚΤΩΡ: Yπεγράφη η σύμβαση με τη ΔΕΗ για τη μονάδα ΣΗΘΥΑ της Δυτικής Μακεδονίας
- TikTok: Στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το μέλλον της πλατφόρμας στις ΗΠΑ – Ξεκινά η «μάχη»
- ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές μέσω του “Carbon Farming Schools”