ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Με τη δημιουργία της συμμαχίας των καλύτερων, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, στην περιοχή της πρώην έκτασης του Ελληνικού.
Ένα εμβληματικό έργο που φιλοδοξεί, όπως έχει τονίσει ο Οδυσσέας Αθανασίου, να κάνει όλους του Έλληνες περήφανους και να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή ανάπτυξης για τη χώρα.
Οι πρώτες παρουσιάσεις των επιμέρους έργων έγιναν ήδη στη διάρκεια του Ιουλίου και όπως έγινε γνωστό η ζήτηση για το μέρος που αφορά τις αστικές αναπλάσεις, τόσο από Έλληνες όσο και από διεθνείς ενδιαφερόμενους, έχει εντυπωσιάσει ακόμη και τα επιτελικά στελέχη της Lamda Development.
Ελληνικό – Έργο εθνικών συνεργασιών και προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων
Στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει επιλέξει η Lamda Development για τη δημιουργία συμμαχιών για την κατασκευή επιμέρους έργων της ανάπλασης και της προσέλκυσης διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων έχουν ήδη ανακοινωθεί στρατηγικές συνεργασίες.
Το retail park
H στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου νέας γενιάς εντός του Ελληνικού που θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, εντός της πρώτης πενταετούς φάσης υλοποίησης του έργου, έχει υπογραφεί με την Fourlis SA.
Το εμπορικό πάρκο λιανικής θα αποτελεί μια σύνθεση από καταστήματα μεγάλης επιφάνειας (Big Boxes) και η συνολική επένδυση για τη δημιουργία του υπολογίζεται σε 55 εκατομμύρια ευρώ.
Η συνεργασία προβλέπει την απόκτηση από την Fourlis S.A. διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο, με σκοπό τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Retail Park μεγέθους 30.000 τ.μ.
Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του Ομίλου Fourlis Βασίλης Φουρλής, στο έργο του Ελληνικού ο Όμιλος θα συνεισφέρει δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό retail park με διεθνείς tenants όπως η IKEA και η Intersport.
Συνεργασία με ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη κορυφαίου τουριστικού προορισμού
Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο σχεδιασμός της υλοποίησης της συμφωνίας με την TEMES για την ανάπτυξη κορυφαίου τουριστικού προορισμού στο Ελληνικό.
Πρόκειται για συνολική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ και η συμφωνία αφορά την από κοινού ανάπτυξη δύο πολυτελών ξενοδοχείων και αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση υλοποίησης του έργου.
Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.
Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα.
Η ανάπτυξη των μονάδων θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα.
O σχεδιασμός των μονάδων θα ανατεθεί σε κορυφαία διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε διεθνούς φήμης εταιρείες διαχείρισης (hotel operators).
Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος στόχος είναι να συμβάλει και η ΤΕΜΕΣ, μαζί με τις άλλες σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει ή σχεδιάζονται στην περιοχή, ώστε να καθιερωθεί το Ελληνικό και η Αθηναϊκή Ριβιέρα μεταξύ των πιο ποιοτικών προορισμών στην Ευρώπη, προσθέτοντας αξία για την κοινωνία, τους συνεργάτες και τους μετόχους μας.
Παράκτιο μέτωπο – Επένδυση ενός δισ. ευρώ
Ένα από τα πιο σημαντικά επιμέρους έργα της αστικής ανάπλασης είναι το παράκτιο μέτωπο, με το ύψος της συνολικής επένδυσης να ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ.
Στο παράκτιο μέτωπο θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, μία νέα αμμώδης παραλία μήκους 1 χλμ., ελεύθερης πρόσβασης, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να κολυμπήσουν, να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν.
Στα έργα εντάσσεται, επίσης, η ανάπλαση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, η οποία θα αναβαθμιστεί τόσο από πλευράς χωρητικότητας όσο και υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία δύο υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακών μονάδων σε συνεργασία με τον Όμιλο ΤΕΜΕΣ.
Στην ίδια περιοχή θα βρίσκεται και ο Marina Tower.
Το παράκτιο μέτωπο θα συνδέεται με το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις υπόλοιπες περιοχές του Ελληνικού, μέσα από ένα δίκτυο 50 χλμ., που θα περιλαμβάνει διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Στόχος της Lamda Development είναι η ανάδειξη του Ελληνικού και της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε παγκόσμιο ποιοτικό προορισμό, που θα προσφέρει αξία στους όμορους δήμους, την Αττική και τη χώρα και θα δώσει στους πολίτες νέους ανοιχτούς όμορφους χώρους για να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν, να χαλαρώσουν στο πράσινο με θέα τη θάλασσα.
Το μεγαλύτερο μέρος των έργων του παράκτιου μετώπου που αρχίζουν το 2022 θα έχει παραδοθεί έως το 2025, ενώ στόχος είναι, ορισμένα από τα έργα να παραδοθούν και πριν από το πέρας της πενταετίας.
Η Μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα αναβαθμιστεί τόσο από πλευράς χωρητικότητας όσο και υπηρεσιών και παροχών.
Θα διαθέτει 400 θέσεις ελλιμενισμού και θα μπορεί να φιλοξενεί σκάφη έως 80 μέτρα, κερδίζοντας εξέχουσα θέση στο χάρτη του παγκόσμιου θαλάσσιου τουρισμού.
Marina Galleria
Η Marina Galleria που θα δημιουργηθεί θα εκτείνεται σε συνολικά 22.000 τ.μ. και θα φιλοξενεί περίπου 70 εμπορικά καταστήματα και 30 χώρους εστίασης. Θα προσφέρει εμπειρίες αγορών, γαστρονομίας αλλά και ψυχαγωγίας.
Όσον αφορά το χώρο της μόδας, έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον και υπάρχει επικοινωνία με κορυφαία brands από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αντίστοιχα, και στον χώρο της εστίασης, υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις με σημαντικά επώνυμα εστιατόρια από το εξωτερικό αλλά και Έλληνες σεφ και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επιτυχημένα στον χώρο αυτό.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 100-125 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από τη Lamda Development. Εκτιμάται ότι οι επισκέπτες της Marina Galleria θα ανέρχονται σε 7 εκατ. κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της.
Ξεκίνησε και η δημιουργία του υπερσύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου
Η έναρξη της δημιουργίας στο Ελληνικό του νέου υπερσύγχρονου Επιχειρηματικού Κέντρου της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, σηματοδοτήθηκε από τη συμφωνία 147 εκατ. ευρώ της Lamda Development με την Τράπεζα Πειραιώς για την μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας.
Ειδικότερα η συμφωνία αφορά την απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ., για μελλοντική μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων διοίκησης της τράπεζας στο υπερσύγχρονο Επιχειρηματικό Κέντρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, που θα αναπτύξει η Lamda Development εντός του Ελληνικού.
Όπως ανακοινώθηκε, τα γραφεία αναπτύσσονται σε στρατηγική τοποθεσία, προσφέροντας μοναδική θέα στο Μητροπολιτικό Πάρκο και το παράκτιο μέτωπο, με άμεση πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους πρασίνου και αναψυχής.
Την ανάπτυξη των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αναλαμβάνει η Lamda Development, και ο σχεδιασμός τους θα έχει γνώμονα τη βιωσιμότητα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων καθώς και στρατηγικές αναβάθμισης των εσωτερικών συνθηκών για την υγεία, ασφάλεια και ευημερία των εργαζομένων.
Τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2025 με την ζήτηση που εκδηλώνεται για χώρους στο Επιχειρηματικό Κέντρο να είναι ήδη μεγάλη, τόσο και από άλλες τράπεζες όσο και από άλλες επιχειρήσεις καθώς υπάρχει τάση μεταφοράς από το κέντρο στο Ελληνικό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου σε δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι η Τράπεζα Πειραιώς πιστή στη δέσμευσή της να πρωτοστατεί στην υλοποίηση των στρατηγικού χαρακτήρα έργων υποδομής που συμβάλλουν στην μετάβαση της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, στήριξε από την πρώτη στιγμή έμπρακτα το έργο του Ελληνικού.
Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς, η ετήσια εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους για την Τράπεζα υπολογίζεται σε άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Ελληνικού θα απασχοληθούν 10.000 άτομα.
Στη φάση ολοκλήρωσης θα δημιουργηθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας από μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.
Γιάννης Κ. Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Η επένδυση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού θεωρείται καταλύτης για την οικονομία και την ανάπτυξη όχι μόνο για τον δήμο μας και την Νότια Αθήνα, αλλά και για την Ελληνική Οικονομία συνολικά.
Το επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο παραλιακό μας μέτωπο θα αναπλαστεί πλήρως, θα είναι δημόσιο και ελεύθερο για όλους τους πολίτες της Αττικής ενώ η Μαρίνα Ελληνικού θα μετεξελιχθεί σε σημείο συνάντησης και αναψυχής όπως είναι η μαρίνα στον Φλοίσβο Π. Φαλήρου, ενώ παράλληλα, οι κάτοικοί μας θα έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης.
Επιπλέον, η συγκρότηση ενός νέου πόλου με μικτές χρήσεις (εμπόριο, κατοικία, αναψυχή), και η κατασκευή του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος που θα συμπεριλαμβάνει καζίνο, συνεδριακές και εμπορικές χρήσεις, παράλληλα με την ανάδειξη του παράκτιου μετώπου θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές που θα επηρεάσουν με θετικό πρόσημο τον Δήμο, δημιουργώντας έσοδα και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την τοπική οικονομία.
Το έργο λοιπόν αυτό, είναι καθοριστικό για την ελληνική οικονομία, για την Αττική και φυσικά για τα Νότια Προάστια. Χαρακτηρίζεται ως ” Game Changer” και θα αλλάξει το επενδυτικό προφίλ ολόκληρης της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, τα έργα θα διαρκέσουν τουλάχιστον μία δεκαετία, και δεν πρόκειται να δεχτώ οποιαδήποτε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μου.
Αντιλαμβάνομαι ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει ένα τεράστιο βαθμό δυσκολίας και θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα, τα οποία όμως, με καλή θέληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μπορεί να λυθούν.
Όραμά μου είναι ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, με την προσθήκη των νέων συνοικιών που θα δημιουργηθούν μέσα από την επένδυση στο πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού και στον Μητροπολιτικό πόλο Αγ. Κοσμά, να γίνει δήμος αναφοράς σύγχρονων τεχνολογιών αστικής διαχείρισης και πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Το Ελληνικό σε “αριθμούς”
Επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας στο σύνολό της.
Συνολική έκταση αξιοποίησης 6.200.000 τ.μ., που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς, έναν νέο προορισμό για την πόλη της Αθήνας περιλαμβάνοντας πλήθος τοποσήμων.
Δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου στην Ευρώπη, το οποίο θα είναι ανοιχτό στο κοινό με μέγεθος μεγαλύτερο των 2.000.000 τ.μ.
Θα αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και έναν σημαντικότατο και αναγκαίο πνεύμονα πρασίνου για τον αστικό ιστό της Αθήνας.
Δημιουργία δικτύου 50 χιλιομέτρων για πεζούς και ποδηλάτες.
Προσέλκυση 1 εκατ. επισκεπτών σε ετήσια βάση.
Δημιουργία 600.000 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και ανοικτών χώρων.
Συμβολή στην ενίσχυση κατά 2,4% του ΑΕΠ μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του.
Τα φορολογικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή και λειτουργία), θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ, σε φόρους εισοδήματος, εταιρικούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους ακινήτων και ΦΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ