ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συμβολή του έργου στο brain gain
Η μεγαλύτερη διαδραστική μακέτα που έχει ποτέ κατασκευαστεί στην Ελλάδα φωτίζεται με κίτρινο χρώμα και αποκαλύπτει εκείνα ακριβώς τα σημεία από έργα που θα έχουν πλήρως ολοκληρωθεί ως το 2025 στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Ελληνικό.
Βρισκόμαστε όπως έχει ανακοινωθεί στο μεγαλύτερο και πιο προηγμένο τεχνολογικά κέντρο επισκεπτών στο είδος του στον κόσμο, στο Experience Centre, που έχει ανοίξει για το κοινό και στεγάζεται σε ένα από τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Νεότερα Μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού.
Στόχος του, όπως αναφέρει η Lamda Development, μέσα από τις πέντε θεματικές ζώνες με περισσότερα από 22 βιωματικά εκθέματα, να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά τόσο την ιστορία της περιοχής, όσο και το μέλλον όπως έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργείται, όταν από τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, το Experience Park.
Lamda: Τα έργα της πενταετίας προχωρούν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό
Στην φωτισμένο με κίτρινο χρώμα μέρος της μακέτας των 45 τ.μ. που είναι κατασκευασμένη από 25.000 κομμάτια, με κλίμακα 1/625, δηλαδή τα κτίσματα είναι 625 φορές μεγαλύτερα από ό,τι αποτυπώνονται, ο επισκέπτης διακρίνει τα τοπόσημα του έργου του Ελληνικού που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Μεταξύ άλλων το Μητροπολιτικό Πάρκο, την ακτογραμμή 3,5 χιλιομέτρων, τους ποδηλατόδρομους, τον πρώτο “πράσινο” ουρανοξύστη στον ‘Αγιο Κοσμά, που θα αποτελεί το υψηλότερο κτήριο στην Μεσόγειο, τα εμπορικά κέντρα, τη Μαρίνα και τα πεντάστερα ξενοδοχεία. Επίσης, διακρίνει υπογειοποίηση της Ποσειδώνος.
«Παρά τις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει όλα προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό. Τα έργα υποδομής της πρώτης φάσης του Ελληνικού, συνολικού προϋπολογισμού 250-300 εκατ.ευρώ (από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ), ξεκινούν άμεσα από τον ανάδοχο που έχει ανακηρυχθεί μετά από διαγωνισμό, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινούν και οι πρώτες εκσκαφές για την κατασκευή του έργου του Πύργου κατοικιών (Marina Residential Tower), μετά από διαγωνισμό που θα προηγηθεί. Στη φάση έναρξης εργασιών είναι και η κατασκευή του κτηρίου-πρότυπο σε διεθνές επίπεδο, που θα στεγάσει 4 σωματεία AμεΑ και θα παραδοθεί μέσα στο 2023, με το κόστος κατασκευής να έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Lamda Development», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο ξενάγησης στο χώρο του Κέντρου των Επισκεπτών.
Μαζί όμως με τον Οδυσσέα Αθανασίου και υψηλόβαθμα στελέχη της Lamda ήταν και άλλα ακόμη νεότερα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας που μέσα σε μόλις 12 μήνες μεταμόρφωσε το εγκαταλειμμένο Υπόστεγο Γ της Πολεμικής Αεροπορίας και του έδωσε ζωή. Συνομιλώντας μαζί τους διαπιστώνουμε ότι στην πλειονότητά τους είναι νέοι και νέες που επέστρεψαν στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω την καριέρα τους, που είχαν ξεκινήσει σε χώρες του εξωτερικού. Αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν ότι όταν δημιουργούνται θέσεις εργασίες με προοπτικές ανέλιξης, με όραμα και ικανοποιητικές απολαβές, το στοίχημα του brain gain μπορεί να κερδηθεί. Νέοι με διάφορες ειδικότητες, όπως αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί που -όπως αναφέρει και η Lamda- δίνοντας τη δέουσα προσοχή και φροντίδα ενταγμένοι στο δυναμικό της εταιρείας, κατάφεραν και ζωντάνεψαν το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και το συνέδεσαν με το μέλλον που δημιουργείται.
Στη μακέτα, οι επισκέπτες, όπως επισημάνθηκε, μπορούν επίσης να διακρίνουν τις “πράσινες περιοχές” του Ελληνικού και συγκεκριμένα τη σύγκριση του Πάρκου του Ελληνικού με άλλα Πάρκα στον κόσμο. Το Πάρκο του Ελληνικού θα είναι μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου και 14 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και θα αποτελεί το πρώτο “έξυπνο” πάρκο στην Ελλάδα με απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, AR (επαυξημένη πραγματικό πρώτα) εφαρμογές πλοήγησης, υποδομές έξυπνης κινητικότητας και έξυπνα συστήματαδιαχείρισης ενέργειας και νερού.
Στο πάνω διάζωμα οι επισκέπτες θα βρεθούν σε μια από τις σύγχρονες “έξυπνες” κατοικίες του The Ellinikon όπου όλες οι συσκευές συνδέονται μεταξύ τους με το διαδίκτυο των Πραγμάτων και διαθέτουν αισθητήρες για να μπορούν να ρυθμίζονται από απόσταση. Εξοικονομούν ενέργεια, προσφέρουν ασφάλεια και δείχνουν πώς είναι οι νέες κατοικίες. Βρισκόμαστε διαδραστικά σε ένα από τα 200 διαμερίσματα του Πράσινου Ουρανοξύστη και συγκεκριμένα στο μπαλκόνι διαμερίσματος του 25ου ορόφου με ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.
Ποιες όμως οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα;
Ο κ. Αθανασίου, επανέλαβε ότι η ζήτηση για τις οικιστικές αναπλάσεις της πρώτης πενταετίας ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, με αποτέλεσμα οι προπωλήσεις να φέρνουν σημαντικά κεφάλαια στην εταιρεία. Η κοινοπραξία των εταιρειών Intrakat – Bouygues Batiment International (που έχει κατασκευάσει περισσότερους από 80 ουρανοξύστες διεθνώς) και Intakat που έχει επιλεγεί ως σύμβουλος, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή αναφορικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) για την ανέγερση του συγκεκριμένου Πύργου, έχει αναλάβει δράση.
Συγκοινωνιακό δίκτυο – Κυκλική οικονομία
Κάποια ακόμη στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον και ανακοινώθηκαν: το συγκοινωνιακό δίκτυο του Ελληνικού θα συνδέει τα πάντα σε 15 λεπτά, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζει την κατασκευή όλων των κτηρίων, η αποκατάσταση των ρεμάτων γίνεται με την ανάπτυξη ενός «έξυπνου» συστήματος παρακολούθησης, προστατεύοντας έτσι από πλημμύρες. Ο σεβασμός στην κυκλική οικονομία είναι στο επίκεντρο.
Όλα τα υλικά των δεκάδων κτηρίων που ήδη κατεδαφίστηκαν από το περασμένο Ιούλιο και μπορούσαν να ανακυκλωθούν, χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν για νέες κατασκευές εντός του χώρου. Αποφεύγεται με τον τροπο αυτό, μεταξύ άλλων, η κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα είχε η μεταφορά τους με μεγάλα φορτηγά εκτός του χώρου ανάπλασης.
Όπως αναφέρουν οι νέοι που γύρισαν από το εξωτερικό στην πατρίδα και βρίσκονται καθημερινά στα εργοτάξια και τα γραφεία του Ελληνικού, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που σταδιακά πολλαπλασιάζονται, η χρονοβόρα, απαιτητική και κρίσιμη πρώτη φάση μελετών, προετοιμασίας και προκήρυξης διαγωνισμών έχει ήδη πάρει τον δρόμο της. Οι ανάδοχοι επιλέγονται, τα έργα ξεκινούν και χώρος αρχίζει πλέον να παίρνει μορφή. Οι πρώτες παραδόσεις τμημάτων του έργου, όπως μέρος του Πάρκου και το Κέντρο Επισκεπτών είναι άλλωστε γεγονός, αναφέρουν.
Διαβάστε επίσης