ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θυμίζουμε πως το Riviera Tower χτίζει η κοινοπραξία της Intrakat με τη γαλλική Bouygues, ενώ η ίδια κοινοπραξία είχε αναλάβει και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) και της υλοποίησης της προετοιμασίας και των πρόδρομων εργασιών αναφορικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου. Στα κατασκευαστικά ορόσημα του έργου περιλαμβάνεται η σκυροδέτηση που διήρκεσε περισσότερες από 40 ώρες για τη θεμελίωση του πύργου.
Στο πύργο που σχεδίασε το διεθνές γραφείο Foster + Partners θα δημιουργηθούν έως το 2026 σχεδόν 200 διαμερίσματα με θέα από το Σούνιο μέχρι τη μαρίνα του Ελληνικού, το μητροπολιτικό πάρκο και τον Υμηττό, με τις τιμές πώλησης να έχουν φτάσει από 10.000 ευρώ έως 32.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Μέσω επιστολής, λοιπόν, η Lamda ενημέρωσε τους αγοραστές των πολυτελών διαμερισμάτων του Riviera Tower σχετικά με την πρόοδο κατασκευής του ουρανοξύστη και το ορόσημο κατασκευής, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου 2024. «Όπως ίσως θυμάστε, το 3ο κατασκευαστικό ορόσημο (έναρξη σκυροδέτησης της πλάκας ισογείου) επιτεύχθηκε στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2023. Οι εργασίες συνεχίστηκαν στις αρχές του πρώτου τριμήνου του 2024 με τη συναρμολόγηση και ανέγερση όλου του εξειδικευμένου εξοπλισμού και μηχανημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων», αναφέρει η επιστολή.
Ως αποτέλεσμα των προκλήσεων που αντιμετώπισε η ομάδα κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκμάθησης, καταλήγει η επιστολή, το 4ο ορόσημο (δηλαδή η κατασκευή του 22ου ορόφου) προβλέπεται τώρα να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2025 και το 5ο ορόσημο (ο 44ος όροφος) τον Νοέμβριο του 2025. Υπενθυμίζεται ότι ο πύργος περιλαμβάνει συνολικά 50 ορόφους και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την παράδοση των κατοικιών στα μέσα του 2026, ώστε το Ελληνικό να κατοικείται τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου, όπως έχει πει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου.
Το έλλειμμα στις κατασκευές
«Αν και όλος ο εξειδικευμένος εξοπλισμός εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αυτή η περίοδος εγκατάστασης του εξοπλισμού κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο. Επιπλέον, ο ανάδοχος έπρεπε να επιλύσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού, που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στις κατασκευές αυτή τη στιγμή. Ως εκ τούτου, επιπλέον ξένοι ειδικευμένοι εργαζόμενοι επιστρατεύτηκαν και έλαβαν εκπαίδευση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όπως όλο το προσωπικό του αναδόχου, έτσι και αυτή η ομάδα χρειάστηκε να ξεκινήσει μια πιο μακρά διαδικασία εκμάθησης, καθώς εξοικειώθηκε με τα εξειδικευμένα συστήματα κατασκευής. Αυτή η εκμάθηση μεταφράζεται τώρα σε σταδιακή βελτίωση και ταχύτερους κύκλους κατασκευής δαπέδου καθώς ο πύργος ανεβαίνει προς τον ουρανό», επισημαίνεται στην ενημέρωση των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων, που έχουν προπωληθεί.
H έλλειψη εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού έχει αναφερθεί πολλάκις από τη διοίκηση της Lamda, αλλά και των κατασκευαστικών εταιρειών ως πρόκληση που θα μπορούσε να καταλήξει σε τροχοπέδη για την έγκαιρη παράδοση των έργων. Ο Οδυσσέας Αθανασίου έχει δηλώσει πως «υπάρχει γενικότερα έλλειψη εργατικού δυναμικού και γι’ αυτό κάνουμε όσο το δυνατόν πιο νωρίς συμφωνίες με κατασκευαστικές εταιρείες, βάζοντας και ξένους κατασκευαστές επίσης στο παιχνίδι, προσπαθώντας επίσης να ενσωματώσουμε όσες περισσότερες εταιρείες μικρότερες στο έργο«, αναφερόμενος στη σημασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την έλευση εργαζομένων από τρίτες χώρες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπλε Κέδρος: ΕΓΣ για την ακύρωση 700.000 ίδιων μετοχών
- Λιθουανία: Ο Gintautas Paluckas, o νέος πρωθυπουργός της χώρας
- Σκάλκος στο ΣΕΥ: Σημαντική η διατήρηση ενός ανοικτού πολυμερούς συστήματος διεθνούς εμπορίου
- Bloomberg: 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές με νέα ομόλογα το 2025