ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Σε μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία οδηγεί η πολιτική φαρμάκου της τελευταίας δεκαετίας και παρότι τα μνημόνια έχουν ολοκληρωθεί, εάν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, το 2019 θα είναι περισσότερο από ποτέ ορατός ο κίνδυνος για νέα κύματα αναγκαστικών αποσύρσεων, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Παράλληλα, κάνουν λόγο για “εικονική βιωσιμότητα” των επιχειρήσεων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις τόσο στην οικονομία της χώρας και στο επιχειρείν, όσο και στους ασθενείς.
Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι, τουλάχιστον 600 κωδικοί παλιών οικονομικών ελληνικών φαρμάκων, με τιμές κάτω των 5 ευρώ, αναμένεται να έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας στο αμέσως προσεχές διάστημα, λόγω των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών, ενώ πλήγμα δέχονται και οι εξαγωγές τους, λόγω έλλειψης εσωτερικής σταθερότητας.
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες τονίζουν ότι έχουν καταφύγει σε νομικές ενέργειες προκειμένου να προστατευτούν από την “γενικευμένη επίθεση” που δέχεται το ελληνικό φάρμακο, διεκδικώντας μία πιο βιώσιμη και δίκαιη φαρμακευτική πολιτική.
“Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας πολύ σημαντικός αναπτυξιακός πυλώνας, από τους τελευταίους που έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Έχουμε πάνω από 30 ελληνικές παραγωγικές μονάδες, χιλιάδες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και εξαγωγές.
Και το κυριότερο: προσφέρουμε στον Έλληνα ασθενή ποιοτικό φάρμακο, απόλυτα ελεγμένο και πολύ οικονομικότερο από το αντίστοιχο εισαγόμενο. Όλο αυτό κινδυνεύει με αφανισμό!!! Απαιτείται μία ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για μία πιο βιώσιμη και δίκαιη φαρμακευτική πολιτική.
Με στοιχεία και αριθμούς, ζητάμε μια τριετή συμφωνία με την κυβέρνηση και τους θεσμούς η οποία θα σταματήσει πλέον αυτό το μοντέλο χρεωκοπίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που στερεί τον Έλληνα ασθενή από ποιοτικό οικονομικό φάρμακο. Ας χρησιμοποιήσει επιτέλους η χώρα μας ότι παράγει!”, τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων σε συνέντευξη τύπου που διεξήχθη με αφορμή την κατάθεση στη διακομματική επιτροπή για το φάρμακο, των προτάσεων της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας.
Τα προβλήματα και οι προτάσεις
Αναλύοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά φαρμάκου ως αποτέλεσμα της διαχρονικής στρεβλής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, ο κ. Τρύφων, αναφέρθηκε στην άμεση και έμμεση φορολογία των φαρμακευτικών παραγωγικών επιχειρήσεων, η οποία φτάνει στο 70% του τζίρου τους, δηλαδή 4 φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε ότι αυτό δεν αντέχεται, ειδικά από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που έχουν υψηλά λειτουργικά κόστη.
Παράλληλα επεσήμανε ότι πουθενά στον κόσμο τα γενόσημα και οικονομικά φάρμακα δεν πληρώνουν clawback, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή παράγουν μόνο εξοικονομήσεις για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας.
“Αντί η φαρμακευτική πολιτική να αξιοποιεί τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες της εγχώριας παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο των μειώσεων τιμών, της υποκατάστασης, της αύξησης της δαπάνης και του clawback”, σημείωσε ο κος Τρύφων.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, αναγνώρισε ως θετικό μέτρο την μία ανατιμολόγηση το χρόνο και αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΠΕΦ στην ελληνική κυβέρνηση και στη Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο, ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα.
- Δικαιότερη κατανομή του clawback σε ευθεία αναλογία με την αύξηση δαπάνης που κάθε φάρμακο προκαλεί αλλά σε σχέση με την απόλυτη τιμή του φαρμάκου. Ξεχωριστό budget για γενόσημα και off patent.
- Κάλυψη των ανασφάλιστων από ειδικούς λογαριασμούς Πρόνοιας με τη συμμετοχή της βιομηχανίας.
- Εξαίρεση των εμβολίων από τον προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
- Απλούστευση του τρόπου τιμολόγησης με σκοπό α) την ταχεία διείσδυση των γενοσήμων β) την διατήρηση σε κυκλοφορία οικονομικών φαρμάκων μέσω Ανώτατου ορίου Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας.
- Τριετής προγραμματική συμφωνία κυβέρνησης- φαρμακοβιομηχανίας με συνυπολογισμό της προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί κάθε φάρμακο/εταιρεία. Μία τριετή συμφωνία η οποία θα σταματήσει, πλέον, αυτό το μοντέλο χρεωκοπίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που στερεί τον Έλληνα ασθενή από ποιοτικό οικονομικό φάρμακο.
Δ. Γιαννακόπουλος: “Κοροϊδία και μάλιστα επαναλαμβανόμενη”
Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος Δ.Σ. της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης από το υπουργείο Υγείας, έκανε λόγο για “κοροϊδία και μάλιστα επαναλαμβανόμενη” από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα, τόνισε ότι η κοροϊδία αποδεικνύεται γιατί υπάρχουν λύσεις και μίλησε για “διγλωσσία” και “μπαλάκια ευθυνών” που μεταφέρονται από τον έναν στον άλλον.
“Ο λογαριασμός θα πάει πάλι στις επιχειρήσεις με 1,4 δισ. rebate και clawback και στους πολίτες με τη συμμετοχή. Υπάρχουν λύσεις, είναι μπροστά μας και αφορούν όλη την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου και, μάλιστα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, στην περίπτωση της δικαιότερης κατανομής των υπερβάσεων. Ο δικαιότερος επιμερισμός μπορεί να επιτευχθεί με την κατανομή του 1,945 δισ. ευρώ σε τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς: μία κατηγορία για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους του Ν. 3816, μία για την εντός προστασίας αγορά (on–patent) και μία για τα off–patent και τα γενόσημα μαζί. Εμείς θα επιμείνουμε στη θέση μας: αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 400-500 εκατ. ευρώ (νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό φάρμακο) και μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι ειδικό καθεστώς προστασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι δίκαιη κατανομή των βαρών. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει το πρόβλημα και θα δώσει άμεσα λύση αλλιώς θα είναι εμπαιγμός”.
Δ. Δέμος: “Πληρώνουμε “ρεφενέ” τη νέα θεραπεία”
Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις εμφανίστηκε και ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος. Ο κος Δέμος επισήμανε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά το πρόβλημα τώρα, διαφορετικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα καταρρεύσει. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν γίνει η σωστή τοποθέτηση των ευθυνών και μία δίκαιη κατανομή της δαπάνης, “δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα”.
“Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Τα μνημόνια είχαν 2 στόχους: Την μείωση της δαπάνης στο 1,945 δις ευρώ και την αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων στο 50% της αγοράς. Κανένας δεν ασχολήθηκε ποτέ με την διείσδυση των γενοσήμων. Κανένας δεν ασχολήθηκε με την ορθολογική χρήση των φαρμάκων και την σωστή κατανομή της δαπάνης. Ας γίνει επιτέλους μία αξιολόγηση της κατανάλωσης των νέων ακριβών φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Κάθε χρόνο τα νέα ακριβά φάρμακα φορτώνουν το σύστημα υγείας με 100 εκατ. ευρώ και εν τέλει αυτό το κόστος το πληρώνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Επίσης, το νοσοκομειακό clawback είναι μία ελληνική πατέντα, δεν υφίσταται πουθενά στην Ευρώπη. Αν δεν βρεθεί μία λύση, τότε το μέλλον δεν θα είναι ευοίωνο”, σημείωσε ο κος Δέμος.
Σ. Αναστασόπουλος: “Πλήγμα και στις εξαγωγές”
Για διαχρονική ανεπάρκεια και αδυναμία του κράτους να μεταρρυθμιστεί έκανε λόγο ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΦ και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:
“Καμία εξαγωγική προσπάθεια μας δεν μπορεί να είναι επιτυχής εάν δεν έχει δυνατή παραγωγική βάση στην εγχώρια αγορά. Δεν γίνεται τα παλαιότερα οικονομικά φάρμακα να πληρώνουν rebate και clawback. Έχουμε αναγκαστεί να αποσύρουμε φάρμακα τα οποία υποκαθίστανται με άλλα νεότερα, εισαγόμενα και ακριβότερα φάρμακα. Είμαστε σε οριακό σημείο και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για τη δίκαιη κατανομή της υπέρβασης δαπάνης. Δεν ζητάμε χαριστική ρύθμιση, ζητάμε λογική και δίκαιη αντιμετώπιση. Τελειώσανε τα μνημόνια και περιμέναμε να αλλάξει η πολιτική φαρμάκου. Αντιθέτως, η δαπάνη αυξήθηκε και τα clawback επεκτάθηκαν μέχρι το 2022″.
Θ. Κωλέττης: “Αναγνώριση με πράξεις και όχι με λόγια”
O Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Κωλέτης, κατά την τοποθέτησή του ζήτησε αναγνώριση της συμβολής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία της χώρας και την κοινωνία με πράξεις.
“Όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επιμένουμε και επενδύουμε στην χώρα παρά το ρευστό οικονομικό κλίμα. Το ελληνικό φάρμακο που παράγουμε είναι ένα κρίσιμος παράγοντας για το σύστημα υγείας και αποτελεί το βασικό κορμό μιας ολοκληρωμένης και προσιτής φαρμακευτικής φροντίδας για τους ασθενείς.
Η συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία είναι ιδιαιτέρως σημαντική και αδιαμφισβήτητη και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί απ’ όλους όχι με λόγια, πλέον, αλλά με πράξεις”, ανέφερε ο κος Κωλέττης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο mononews: «Η ΒΙΑΝΕΞ είναι και θα παραμείνει στην κορυφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DEMO ΑΒΕΕ: Λανσάρει καινοτόμο σκεύασμα για την υποστήριξη της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φαρμακοβιομηχανία: Πλησιάζει η 3η κρίση του ΣτΕ για το Claw-Back – Τι εκτιμούν οι νομικοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Attica Group: Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με Orbyt Global και Telenor Maritime
- Παύλος Μαρινάκης: Προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση δυο σημαντικών στεγαστικών προγραμμάτων
- Eυρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες: Ετοιμάζουν εκπτώσεις στα ηλεκτρικά οχήματα – Οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση πωλήσεων
- Τεχνητή νοημοσύνη: Πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους παγκοσμίως χρησιμοποιούν GenAI