ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύο ισχυρά πρόσωπα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχουν προταθεί για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), ανοίγοντας προοπτικές για ενδυνάμωση της φωνής της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου στην διαμόρφωση των βιομηχανικών δρώμενων στη χώρα.
Σύμφωνα με πηγές του mononews.gr, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕΝ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, βρίσκονται στη λίστα των υποψηφίων για το ΔΣ του Συνδέσμου, το οποίο θα αναδειχθεί από της αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν κατά τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, την ερχόμενη Δευτέρα.
Τόσο ο Θεόδωρος Τρύφων, όσο και η Ιουλία Τσέτη, αποτελούν δύο κυρίαρχες μορφές της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, με βαθιά γνώση του χώρου, των προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του κλάδου καθώς και των προοπτικών του, όσον αφορά στην ανάπτυξη της χώρας και στην ελληνική οικονομία.
Ο κος Τρύφων είναι ήδη μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου από το 2018, ενώ η κα Τσέτη είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου από το ίδιο έτος.
Και οι δύο έχουν εκφράσει την ανάγκη ανάκαμψης μετά την παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης, λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και ενίσχυσης των κλάδων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος με πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές.
Ήδη το ελληνικό φάρμακο διατίθεται σε 85 διεθνείς αγορές, φέρνοντας πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στη χώρα.
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε ελληνικά φάρμακα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3,24 ευρώ, ενώ η επίδραση του κλάδου στο ΑΕΠ υπολογίζεται σε 2,8 δισ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι αποτελεί τον δεύτερο πιο εξαγώγιμο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, μετά τα πετρελαιοειδή.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει μια ισχυρή παραγωγική βάση, με περισσότερες από 30 επιχειρήσεις, με σημαντικές επενδύσεις κάθε χρόνο σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ απασχολεί 11.000 εργαζόμενους. Η συνολική επίδρασή της στην απασχόληση φθάνει τις 53.000 θέσεις εργασίας, εάν συνυπολογιστούν αυτές που αφορούν συναφείς κλάδους που σχετίζονται με την ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων.
Κομβικό ρόλο κατέχει και στον τομέα των επενδύσεων, με τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να έχουν ήδη έτοιμα αναπτυξιακά προγράμματα που υπερβαίνουν τα 450 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.
Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 (15:00-17:30), με βασικό μήνυμα το «Επιμένουμε. Πετυχαίνουμε. Μαζί».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ομόφωνη απόφασή του (10/3/2020), το ΔΣ του Συνδέσμου, προτείνει τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο ως υποψήφιο Πρόεδρό του στη Γενική Συνέλευση, ενώ με την ίδια απόφαση για τη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής θα προταθεί ως νέο μέλος του ΔΣ ο Ευθύμιος Βιδάλης. Με την εκλογή του ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος θα διαδεχθεί τον Θεόδωρο Φέσσα στην ηγεσία του ΣΕΒ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος επί τρεις συνεχείς θητείες (2014-2020).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει τον ιδιοκτήτη των Χιούστον Ρόκετς πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιταλία
- Καιρός: Με κρύο, βροχές και χιόνια τα Χριστούγεννα
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο