Στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λευκωσία βρίσκεται το νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού της Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Στον αριθμό 10 της οδού Τρικάλων, όνομα που διάλεξε  η οικογένεια Σαράντη τηρώντας την παράδοση στην Κύπρο, σύμφωνα με την οποία όποιος χτίζει έναν δρόμο μπορεί και να κάνει την ονοματοδοσία. Οι τρικαλινοί επιχειρηματίες δημιούργησαν σε μια περιοχή που δεν υπήρχε τίποτα ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ..  Με μία επένδυση που έφτασε στα 70 εκατ. ευρώ  χτίστηκε σε δυόμισι χρόνια και μετατρέποντας ένα χωράφι σε μια μονάδα με  δυνατότητα παραγωγής 18.000 τόνων χαλλουμιού ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στη μισή ετήσια συνολική ποσότητα χαλλουμιού της Κύπρου.

1

Σε μια αγορά που τζιράρει πάνω από 350 εκατ. ευρώ και το χαλλούμι ΠΟΠ αποτελεί το πρώτο εξαγωγικό προϊόν, ο όμιλος της οικογένειας Σαράντη επιδιώκει να κατακτήσει ηγετική θέση ενισχύοντας το αποτύπωμά της συνολικά στον κλάδο των τρόφιμων.

Η πορεία της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ξεκίνησε από τους αδερφούς Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη στα Τρίκαλα όταν το 1985 ανέλαβαν να αναπτύξουν την μικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Σταδιακά δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στη χώρα με τις διεθνείς αγορές να εισφέρουν το 55% του συνολικού τζίρου του ομίλου ενώ στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται πλέον η επόμενη γενιά.

Στα 650 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024

Οι πωλήσεις της Ελληνική Γαλακτοκομεία υπό την ομπρέλα της οποίας είναι γνωστά brands όπως Ολυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφας, αναμένεται φέτος να σπάσουν το φράγμα των 650 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας μονάδας, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Στέλιος Σαράντης.

Η νέα επένδυση, ύψους 70 εκατ. ευρώ είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελληνική Γαλακτοκομεία, καθώς προσθέτει το χαλλούμι, ένα προϊόν που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, στο προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο. Αξιοποιώντας την παρουσία στις διεθνείς αγορές με παραγωγική δραστηριότητα, εκτός από την Ελλάδα, σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο και τη θετική εικόνα που έχει χτίσει ο όμιλος ως ποιοτικός και αξιόπιστος παραγωγός αυθεντικών γαλακτοκομικών προϊόντων, θα είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες του εξωτερικού μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που θα περιλαμβάνουν τη φέτα, το χαλλούμι και το ελληνικό γιαούρτι.

Σύμφωνα με τον κ. Σαράντη η νέα μονάδα μπορεί να πιάσει full capacity σε περίπου πέντε χρόνια ανάλογα και με την πορεία της αγοράς. Το εργοστάσιο έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή από την περασμένη άνοιξη και τα προϊόντα έχουν ήδη τοποθετηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα, Κύπρο και ξένες αγορές.

Η επένδυση ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά την εξαγορά του 49% της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας Κουρούσιης, που συνέβαλε ώστε να μπει παραγωγικά η Όλυμπος στην κυπριακή αγορά. Τα προϊόντα που παράγονται στη νέα μονάδα έχουν το brand Όλυμπος ωστόσο διατηρείται ακόμη το σήμα Κουρούσιης.

«Πράσινη» ενέργεια από φωτοβολταϊκά και βιοαέριο

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, παρουσία πολιτικών στελεχών από Ελλάδα και Κύπρο και στελεχών της αγοράς, η αντιπρόεδρος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Ζωή Σαράντη, το εργοστάσιο κατασκευάστηκε ώστε να είναι  φιλικό προς το περιβάλλον εργοστάσιο που εφαρμόζει «πράσινες» μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων. Ειδικότερα, το εργοστάσιο διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο. Το παραγόμενο βιοαέριο θα αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του εργοστασίου. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτεται από ηλιακή ενέργεια καθώς θα λειτουργεί μονάδα με φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 Μ. Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να διοχετεύεται σε δευτερεύουσες χρήσεις. Στη ίδια κατεύθυνση έχει κατασκευαστεί και η παραγωγή του χαλλουμιού με — εξοπλισμό και υψηλά επίπεδα αυτοματισμού ώστε να επιτυγχάνεται σταθερότητα στην ποιότητα και στα χαρακτηριστικά του προϊόντος και αποδοτικότητα στην παραγωγική διαδικασία.

Στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου. Την σημασία της επένδυσης για την τοπική οικονομία ανέλυσε ο υπουργός Ενέργειας – Εμπορίου-Βιομηχανίας – της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου. Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής – πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε επίσης

Jumbo: Πάνω από τις προβλέψεις του Απ. Βακάκη τα έσοδα 9μήνου

Οι οκτώ ώρες των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία της Motor Oil

ΑΒ Βασιλόπουλος: Το «πείραμα» της Κρήτης οδηγός για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στις τουριστικές περιοχές