ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Το πολυπόθητο «πράσινο φως» έλαβε το σχέδιο σωτηρίας των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» και προχωρά πλέον με ταχύτατους ρυθμούς η δημιουργία joint venture με την τσέχικη εταιρεία Czechoslovak Group (CSG).
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, το σχέδιο της τελικής συμφωνίας συζητήθηκε στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, όπου και εγκρίθηκε προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να «ξεκλειδώσει» η ρευστότητα 83 εκατ. ευρώ συνολικά.
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς, το υπουργείο Αμυνας που εποπτεύει τα ΕΑΣ και το υπουργείο Οικονομικών, ενέκριναν το draft της συμφωνίας, η οποία πέρασε από το ΚΥΣΕΑ, όπως ήταν βεβαίως και η επιθυμία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες και το διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ενέκρινε το τελικό σχέδιο.
Το mononews, με δύο δημοσιεύματα, ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που είχε αναφερθεί εκτενώς στο σχέδιο και στην ανάγκη να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα τιναζόταν στον αέρα μια εταιρεία με ιστορία 140 ετών και θα μπορούσαν να μείνουν στο δρόμο 500 εργαζόμενοι.
Η συμφωνία εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μέσω της δημιουργίας μιας νέας εταιρείας (joint venture) στην οποία το 51% θα έχει το ελληνικό δημόσιο μέσω της ΕΑΣ και το 49% ο τσεχικός όμιλος.
Μετά το τελικό «οκ» από το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, η διοίκηση των ΕΑΣ μπορεί να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στα επόμενα βήματα που θα ανοίξουν το ταμείο της Κομισιόν για την επιδότηση ύψους 33 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένα αμυντικά προγράμματα.
Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα δώσει η Czechoslovak Group, εταιρεία που ανήκει στο δισεκατομμυριούχο Michal Strnad, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes έχει περιουσία 4,3 δισ. δολάρια.
Χωρίς χρονοτριβή, διότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, πλέον ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας , κ. Νίκος Κωστόπουλος, μπορεί να αποστείλει στις Βρυξέλλες το εγκεκριμένο σχέδιο ενώ η διοίκηση θα μεταβεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν προκειμένου να εξηγήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και να λάβει την τελευταία υπογραφή.
Να θυμίσουμε ότι η Κομισιόν έχει εγκρίνει ποσό 33 εκατ. συνολικά με τα οποία χρηματοδοτεί δύο προτάσεις των ΕΑΣ που έγιναν δεκτές στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP, δηλαδή το Act in Support Ammunition Production, για την κατασκευή πυρομαχικών που κατά κύριο λόγο οδηγούνται προς την Ουκρανία.
Από αυτά 23,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής ΤΝΤ στο Λαύριο, κι άλλα 9,3 εκατ. ευρώ για ένα ακόμη πρόγραμμα. Η νέα μονάδα θα παράγει οβίδες όλων των διαμετρημάτων και φυσίγγια.
Η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης ουσιαστικά θα εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο, το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1980.
Ο δισεκατομμυριούχος, Michal Strnad, ιδιοκτήτης μιας πανίσχυρης αμυντικής βιομηχανίας θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ, για να πάρει μπροστά η παραγωγή.
Την τελική συμφωνία, χειρίστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι των Τσέχων δηλαδή το γραφείο Φλογαΐτη – Σιούτη και του Ελληνικού Δημοσίου η φίρμα Ζέπος – Γιαννόπουλος.
Σε 25 ημέρες η έγκριση της Κομισιόν
Μετά τη χθεσινή ευνοϊκή εξέλιξη, εκτιμάται ότι η τελική έγκριση για την εκταμίευση θα δοθεί από την Κομισιόν στις 26-27 Μαΐου.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, η διοίκηση της εταιρείας είχε αναθέσει στην Deloitte την αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν κάνει ξένοι επενδυτές για το JV, και συγκεκριμένα οι Τσέχοι και μια αμερικανική εταιρεία.
Ωστόσο, η πρόταση του αμερικανικού fund αφορούσε στην ενοικίαση της έκτασης στο Λαύριο και στην παραγωγή πυρομαχικών μόνη της, χωρίς δηλαδή την εμπλοκή των ΕΑΣ. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να γίνει μόνο αν η «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» οδηγούταν σε εκκαθάριση εν λειτουργία, πρόταση που κρίθηκε ανεπαρκής και μη συμφέρουσα.
Αντίθετα, η πρόταση της τσεχικής εταιρείας για απόκτηση του 49% στο join venture που θα δημιουργηθεί, οδηγεί στο άμεσο «ξεκλείδωμα» κοινοτικών κονδυλίων ύψους 33 εκατ. ευρώ και σε ρευστό άλλων 50 εκατ. ευρώ από την πλευρά του επενδυτή.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε συνομιλήσει σχετικά με τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Φιάλα και έδωσε εντολή να προχωρήσει η συμφωνία επειδή θεωρεί ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει χωρίς ισχυρή αμυντική βιομηχανία σε μια κρίσιμη περίοδο με πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς μέσα στην επόμενη 5ετία το κοινό σχήμα ΕΑΣ– CSG, δυνητικά θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Διαβάστε επίσης:
Ακτοπλοΐα: Πώς θα μεταφέρονται τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα
J.P. Morgan για Εθνική Τράπεζα: H κερδοφορία παραμένει ισχυρή στο α’ τρίμηνο- Αγοράστε τη μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- INTERCARS: Περισσότεροι από 1.500 μηχανικοί εκπαιδεύτηκαν δωρεάν το 2024 στο IC Truck Show της εταιρείας
- Αλλαγή επαγγέλματος: 7+1 συμβουλές για τη μετάβαση και την επιτυχία του νέου σας εγχειρήματος
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας – Η συνάντηση με τον Σέρβο ΥΠΕΞ
- FutuReady 2024: Η «Γενιά Ζ» επαναπροσδιορίζει το μέλλον με τη στήριξη της Παπαστράτος