• Business

    ΕΑΣ: Fake επενδυτική πρόταση από Ξενοκώστα, δεν έχει ιδέα ο Κουβανός έμπορος όπλων – Αποκάλυψη mononews

    Πάνος Ξενοκώστας, επικεφαλής ΟΝΕΞ και Marc Morales, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Global Ordnance

    Πάνος Ξενοκώστας, επικεφαλής ΟΝΕΞ και Marc Morales, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Global Ordnance


    Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας μια –υποτιθέμενη– πρόταση που κατέθεσαν για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΟΝΕΞ του Πάνου Ξενοκώστα, από κοινού με την αμερικανική εταιρεία Global Ordnance η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο όπλων και πυρομαχικών.

    Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ο Πάνος Ξενοκώστας σε συμμαχία με τον Κουβανοαμερικανό έμπορο όπλων Marc Morales της Global Ordnance, θα μπορούσαν να υλοποιήσουν επενδύσεις 250-350 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Και μάλιστα, όπως διέρρεαν συγκεκριμένοι κύκλοι, η πρόταση αυτή είχε περιέλθει εις γνώση του Μεγάρου Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες.

    Η επενδυτική αυτή πρόταση προκάλεσε πολλές κι εύλογες απορίες σχετικά με την σκοπιμότητά της καθώς είναι γνωστό ότι τα ΕΑΣ έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με τον τσέχικο κολοσσό στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, Czechoslovak Group (CSG) για τη δημιουργία join venture.

    Τη συμφωνία με τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Michal Strnad είχε αποκαλύψει με συνεχόμενα δημοσιεύματα το mononews.

    Όπως είχαμε αναφέρει τότε, με τη συμφωνία αυτή οι Τσέχοι θα είχαν το 49% της νέας εταιρείας και θα «ξεκλείδωναν» κονδύλια ύψους 83 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. από τον τσεχικό όμιλο και άλλα 33 εκατ. από την Κομισιόν και το πρόγραμμα ASAP.

    Η συμφωνία είχε τις ευλογίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρασε από τη Γενική Συνέλευσης της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ενώ είχαν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις που έκανε ο επικεφαλής της εταιρείας, Νίκος Κωστόπουλος με τις Βρυξέλλες.

    Και ξαφνικά, σε μια πρωτοφανή κίνηση από την πλευρά Ξενοκώστα, εμφανίζεται μια πρόταση που φέρεται να έχει κάνει ο ίδιος με Αμερικανούς συνεταίρους του και με την οποία υποστηρίζει ότι θα διασωθούν 250 θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθούν άλλες 700-900 την επόμενη πενταετία ενώ δεν θα επιβαρυνθεί το δημόσιο με 48 εκατ. ευρώ για την απορρύπανση του Εργοστασίου στο Λαύριο.

    Ο Κουβανός έμπορος όπλων Marc Morales (στο κέντρο), με δυο Ουκρανούς συνεργάτες του

    Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η πρόταση αυτή προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται αν όντως είναι πραγματική και για ποιο λόγο ο Πάνος Ξενοκώστας την έριξε τώρα στο τραπέζι ενώ θα μπορούσε να το πράξει προτού εμφανιστεί ο τσέχικος κολοσσός και εκκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργίας της νέας εταιρείας.

    Το mononews σας αποκαλύπτει σήμερα ότι η συγκεκριμένη πρόταση Ξενοκώστα που είδε το φως της δημοσιότητας στερείται σταθερών βάσεων και ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη αφού ο υποτιθέμενος Αμερικανοκουβανός εταίρος δεν γνωρίζει καν για το σχέδιο.

    Μάλιστα, το mononews έχει γίνει κοινωνός τριών επιστολών του επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Global Ordnance, Marc Morales, προς το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Άμυνας και τον ίδιο τον επικεφαλής της ONEX, κ. Πάνο Ξενοκώστα.

    Και οι τρεις επιστολές είναι γραμμένες σε αυστηρό ύφος με τον κουβανικής καταγωγής κ. Morales να τονίζει, ότι ουδέποτε υπέβαλε κάποιο επενδυτικό σχέδιο, ότι ο κ. Ξενοκώστας παραποίησε τις συζητήσεις που έγιναν για τα ΕΑΣ και ζητά να σταματήσει να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην Global Ordnance.

    Τι λένε οι επιστολές

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έχουν περιέλθει εις γνώσιν του mononews, στην επιστολή προς τον Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Morales αναφέρει ότι η Global Ordnance δεν έχει κάνει καμιά συμφωνία με την ΟΝΕΞ, η οποία έχει ενεργήσει αυτοβούλως.

    Επίσης, ότι δεν γνώριζε ότι υποβάλλονται προτάσεις για την εξαγορά του εργοστασίου στο Λαύριο κι ότι σέβεται την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για συζητήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί κοινοπραξία για τα ΕΑΣ.

    Ιδιο είναι το περιεχόμενο και στην επιστολή προς το υπουργείο Άμυνας, με παραλήπτη τον κ. γενικό γραμματέα, Αντώνη Οικονόμου.

    Μια τρίτη επιστολή – κόλαφος απευθύνεται στον κ. Ξενοκώστα και ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

    Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews, ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας λέει ότι έμεινε έκπληκτος με τα δημοσιεύματα που τους εμπλέκουν σε επενδυτική πρόταση για τα ΕΑΣ.

    Υπογραμμίζει ότι υπήρξε παραποίηση των συζητήσεων που είχε η Global Ordnance με την ΟΝΕΞ για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Και συγκεκριμένα αναφέρει: «Η χρήση της φράσης η πρόταση της Onex γίνεται σε συνεργασία με την Global Ordnance, δεν είναι ακριβής.

    Η φράση υπονοεί ότι έχουμε κάποιου είδους νομική συμφωνία, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει».

    Σε άλλο μέρος της επιστολής προς τον κ. Ξενοκώστα τονίζεται ότι βρίσκονται σε διαδικασία ενημέρωσης των ελληνικών και αμερικανικών αρχών για το άρθρο που δημοσιεύτηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους για το περιεχόμενο και καταλήγει: «Δεν έχουμε καμιά σχέση με την ΟΝΕX ή οποιοδήποτε άλλο σχέδιο σε σχέση με την εγκατάσταση των ΕΑΣ (σ.σ. εννοεί το Λαύριο).

    Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις για fake συμμαχία και κοινή πρόταση ONEX με Global Ordnance, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της πλευράς Ξενοκώστα καθώς θα πρέπει να εξηγήσει τρία σημεία:

    1.     Τι είδους συμφωνία έχει κάνει με τους Αμερικανούς, την οποία αυτοί δεν γνωρίζουν.

    2.     Ποια πρόταση υπάρχει για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αφού η Global Ordnance δεν έχει ιδέα για κάτι τέτοιο.

    3.     Ποια ήταν η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης όταν η σωτηρία της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχει δρομολογηθεί κι έχουν συμφωνηθεί τα πάντα.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Αρχή για το Ξέπλυμα δέσμευσε την περιουσία του πιο διάσημου τραγουδιστή της χώρας, Αντώνη Ρ. – Για φοροδιαφυγή 1,5 εκατ. ευρώ

    Προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» στο καλώδιο Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ

    Τι δηλώνει ο Γιώργος Ρούσσος (Revoil) στο mononews.gr για την είσοδο του εφοπλιστή Μ. Ηλιόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ