ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν στις αρχές Μαρτίου η Κομισιόν ανακοίνωσε τη διάθεση 1,5 δισ. ευρώ τη διετία 2025-2027 για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, πολλοί στην Ελλάδα δεν έδωσαν σημασία.
Τα κονδύλια αυτά, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, θα διατεθούν προκειμένου αμυντικές βιομηχανίες στην Ευρώπη να προχωρούν σε κοινά αμυντικά προγράμματα ώστε να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές εταιρείες.
Κι όμως, για την ελληνική αμυντική βιομηχανία η είδηση αυτή είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικά σημαντική. Ο λόγος ακούει στο όνομα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε μεν το 2014 από τη συγχώνευση της ΕΒΟ με την ΠΥΡΚΑΛ, έχει όμως ιστορία 140 ετών.
Στα χρόνια των μνημονίων η εταιρεία απαξιώθηκε, βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και του λουκέτου, όμως, σήμερα παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία να αναστηθεί και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Κι εδώ ξεκινά μια περίεργη αν μη τι άλλο ιστορία καθώς φαίνεται να μπαίνουν προσκόμματα στο σχέδιο ενίσχυσης της ΕΑΣ, σε μια χρονική στιγμή που η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά σε μια μεγάλη ευκαιρία.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας, η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μπορεί να λάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ένα ποσό της τάξης των 83 εκατ. ευρώ και να πάρει ξανά μπροστά φτιάχνοντας πυρομαχικά για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ειδικά από την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, η ΕΑΣ κατέθεσε πρόσφατα τρεις προτάσεις στο πρόγραμμα ASAP, δηλαδή το Act in Support Ammunition Production, για την κατασκευή πυρομαχικών που κατά κύριο λόγο οδηγούνται προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους πίνακες που παρουσιάζουμε στο τέλος του κειμένου, η Κομισιόν έκανε δεκτές δύο από τις τρεις προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ.
Η τσέχικη εταιρεία CSG
Συγκεκριμένα, ποσό 23,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής ΤΝΤ στο Λαύριο, που συνολικά θα πρέπει να δοθούν 50 εκατ. ευρώ με το υπόλοιπο ποσό να δίνεται από τον στρατηγικό επενδυτή, και συγκεκριμένα την τσέχικη εταιρεία Czechoslovak Group (CSG).
Η μονάδα στο Λαύριο είναι η δεύτερη ενεργή μονάδα ΤΝΤ στην Ευρώπη μετά από εκείνη της Πολωνίας.
Αλλά 9,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν από την έγκριση ενός ακόμη προγράμματος, συνολικά δηλαδή θα δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια 33 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία Explosives, η πρόταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ύψους 52 εκατ. ευρώ, βάσει της αξιολόγησης κατέλαβε την 1η θέση, ενώ στην κατηγορία Powder, η αντίστοιχη πρόταση ύψους 21 εκατ. ευρώ κατέλαβε την 3η θέση.
Η ελληνική πρόταση – σύμφωνα με την ανακοίνωση – έλαβε τη 2η μεγαλύτερη χρηματοδότηση επί συνόλου 82 προτάσεων στην κατηγορία Explosives.
Η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης ουσιαστικά θα εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο, το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση μεταξύ των 28 χωρών που συμμετείχαν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΣ, «Η διοίκηση της ΕΑΣ παρά το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε, ελλείψει πόρων, η χρηματοδότηση της τρίτης πρότασης για την αναβάθμιση του γομωτηρίου, είχε ήδη αναλάβει παράλληλες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί, να παράγει πυρομαχικά και να έχει ήδη παραδώσει 10.000 βλήματα 155 χιλ. έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας».
«Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είμαστε υπερήφανοι που για πρώτη φορά στην ιστορία τους χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκούς πόρους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη των ΕΑΣ, τους εργαζόμενους για την προσήλωσή τους στους στόχους της Εταιρείας μας. Ξεκινήσαμε την εξυγίανση των ΕΑΣ και χαράξαμε μια νέα εξωστρεφή πορεία σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πιστεύουμε στη δύναμη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και με ρεαλισμό την οδηγούμε στο δρόμο της ανάπτυξης», δήλωσε σχετικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε δεκτή η τρίτη πρόταση για την αναβάθμιση του γομωτηρίου της ΕΑΣ.
Οι δύο αυτές προτάσεις των 33 εκατ. ευρώ μπορούν να βάλουν ξανά μπροστά τα μηχανήματα της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για την παραγωγή ΤΝΤ και κόκκων που χρησιμοποιούνται σε πυρομαχικά του πυροβολικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η αρχή καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δοθούν άλλα 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, μερίδιο των οποίων μπορεί να πάρουν και οι ελληνικές εταιρείες.
Στα 33 εκατ. ευρώ από την ΕΕ προστίθενται άλλα 50 εκατ. ευρώ που μπορεί να διαθέσει η τσέχικη εταιρεία CSG για την απόκτηση του 49% της ΕΑΣ.
Ο στρατηγικός επενδυτής αναμένεται να εισέλθει άμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στις υπογραφές.
Μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να ολοκληρωθεί ταχύτατα η συγκεκριμένη διαδικασία.
Τονίζεται ότι αυτή τη στιγμή η ΕΑΣ κατασκευάζει πυρομαχικά των 155 χιλιοστών ενώ παίρνει μέρος σε κοινοπραξία με τη γερμανική Diehl για την κατασκευή των κεφαλών του πυραύλου IRIS-Τ, ένα πρόγραμμα που μπορεί να ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα θετικά γεγονότα για την ελληνική εταιρεία, φαίνεται να υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις κι εντός της κυβέρνησης.
Ενώ δηλαδή πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των ημερών οι διαδικασίες, υπάρχουν αντίθετες απόψεις υπουργών, με κάποιους καλά γνωρίζοντες να λένε ότι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί υπάρχουν αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε λουκέτο την εταιρεία, αφού θα χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται.
Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει και το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα, πριν παρέλθει ο χρόνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχει μοναδικό μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών ενώ εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας.
Ένα καθεστώς ανάλογο είχε και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία ωστόσο πέρασε εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Άμυνας με τον Νίκο Δένδια να αλλάζει το διοικητικό συμβούλιο και να δηλώνει ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της εταιρείας.
Ποιες είναι οι 2 εταιρείες
Ο Τσεχικός βιομηχανικός και τεχνολογικός όμιλος Czechoslovak Group (CSG) για το 2023 παρουσίασε έσοδα 1,73 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 71%.
Τα EBITDA ανήλθαν σε 439 εκατ. ευρώ και έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου για το 2023 ανήλθαν σε 210 εκατ. ευρώ, δηλαδή 49% περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. CEO της CSG είναι ο Michal Strnad, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes έχει περιουσία 4,3 δισ. δολάρια.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) ή ΕΑΣ για περισσότερα από 140 χρόνια, σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και προμηθεύει με Νατοϊκού τύπου όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα ΕΑΣ ιδρύθηκαν το 2014 μετά τη συγχώνευση του 2004, των:
• ΑΕ Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου γνωστότερης ως “ΠΥΡΚΑΛ”
• ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΠΛΩΝ ΑΕ γνωστότερης ως “ΕΒΟ”
Συνδυάζοντας τον σύγχρονο και προηγμένης τεχνολογίας μηχανολογικό εξοπλισμό, εγκατεστημένο στα 4 εργοστάσια τους, με ένα άρτια εκπαιδευμένο και διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία ανθρώπινο δυναμικό, τα ΕΑΣ προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Τα ΕΑΣ δραστηριοποιούνται σε:
Ανάπτυξη & Παραγωγή:
– Όπλων φορητού οπλισμού
– Οπλικών συστημάτων
– Πυραυλικών συστημάτων
– Πυρομαχικών
– Παρελκόμενων & Ανταλλακτικών όπλων φορητού οπλισμού
– Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό όπλων & οπλικών συστημάτων
– Συντήρηση οπλικών & πυραυλικών συστημάτων
– Έλεγχο, αξιολόγηση, συλλογή, αποστρατικοποίηση απαξιωμένων πυρομαχικών
– Βλητικές δοκιμές και ελέγχους:
– Πυρομαχικών
– Όπλων
– Υλικών
Η έδρα και τα κεντρικά γραφεία των ΕΑΣ βρίσκονται στον Υμηττό, Αττικής. Τρία από τα εργοστάσια των ΕΑΣ βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής ενώ το τέταρτο από αυτά στο Αίγιο Αχαΐας.
Το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΑΣ ανέρχεται σε 500 άτομα.
Ο κύριος μέτοχος των ΕΑΣ είναι το Υπουργείο Οικονομικών ενώ η εταιρεία εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Διαβάστε επίσης:
Παπαστεργίου: Τον Ιούνιο ο διαγωνισμός για τον Υπερυπολογιστή – Στα €35 εκατ. ο προϋπολογισμός
ΤΑΙΠΕΔ: Θέμα ημερών ο διαγωνισμός για το logistics center στη Φυλή
ΑΑΔΕ – Μύκονος: Ο… καλλιτέχνης στη φοροδιαφύγη και οι συνεταίροι του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΛΘ: Στο Υπερταμείο το 7,27% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ
- Μειώθηκε στα 370,86 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024
- Εξοχική κατοικία: Ποιες τάσεις θα επικρατήσουν στην αγορά το 2025
- Νίκος Δένδιας: Επίσκεψη στις ΗΠΑ με σειρά επαφών με στρατιωτικούς, πολιτικούς και ομογενειακούς φορείς