Από την ελληνική αγορά καλύπτεται η πλειοψηφία των εργαζόμενων στα εγχώρια ξενοδοχία, παρά τα κενά και τις μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό που και φέτος θα προσεγγίσουν τις 55.000 κενές θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην ελληνική οικονομία, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης HoReCa, σχεδόν 9 στα 10 ελληνικά ξενοδοχεία απασχολούν εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία, οι οποίοι αποτελούν το 65% του συνόλου των εργαζομένων σε αυτά.
Το συμπέρασμα από την έρευνα του ΙΤΕΠ είναι ότι για κάθε 1 εκατ.ευρώ που παράγεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο, δημιουργούνται συνολικά 30 θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, το 27% των οποίων διαχέεται στους λοιπούς κλάδους της οικονομίας. Ο κλάδος που ωφελείται περισσότερο από τον ξενοδοχειακό κλάδο, σε όρους απασχόλησης είναι η γεωργία (κατά 35,5%), καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη, το 74% της συνολικής δαπάνης για την αγορά τροφίμων αφορά σε ελληνικά προϊόντα. Το δε 28% της αυτής προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς.
Η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στο ΑΕΠ και στην απασχόληση διαμορφώθηκε το 2023 σε 4,8% και 6,6%, αντίστοιχα.
Ένα από συμπεράσματα της έρευνας ήταν, επίσης, πως κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) προϊόν αξίας 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία, ενώ αυξάνει τις συνολικές εισαγωγές στην ελληνική οικονομία κατά 0,16 ευρώ. Περίπου το 35% της αύξησης του προϊόντος που προκαλείται από τη λειτουργία του κλάδου που συχνά αποκαλείται ως η βαριά βιομηχανία της χώρας διαχέεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού,
κλάδους της οικονομίας, συγκεκριμένα στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο (27,1%), στα τρόφιμα (9,2%), σε επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (6,5%) και σε διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες (3,4%). Περίπου το 44% των εισοδημάτων που δημιουργεί η ξενοδοχεία κατανέμεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των άλλων κλάδων της οικονομίας είναι 28%.
Λόγω της εξωστρέφειας του ξενοδοχειακού κλάδου – δεδομένου ότι πάνω από το 70% των πελατών των ξενοδοχείων είναι κάτοικοι της αλλοδαπής – και της χαμηλής του εξάρτησης από εισαγόμενες εισροές, ο ξενοδοχειακός κλάδος συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του
εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας, όπως τόνισε ο Γιώργος Σώκλης, Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, κάθε 1 δις ευρώ εισπράξεων του ξενοδοχειακού κλάδου συνεπάγεται μία βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 552 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στους πέντε κλάδους που ωφελούνται περισσότερο από τον ξενοδοχειακό, σε όρους παραγωγής: το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, κατά 21%, τα τρόφιμα κατά 20%, τη γεωργία κατά 15%, το real estate κατά 6% και την ενέργεια κατά 4%.
Διαβάστε επίσης:
Πολυτελείς βίλες: Από τις Κυκλάδες στην Αθήνα οι αγοραστές
Ελληνικό: Γιατί οι δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας κήρυξαν… αντάρτικο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμοργός: Κι άλλος σεισμός 4,3 ρίχτερ “χτύπησε” την περιοχή των Κυκλάδων
- Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα στη στην πιο κρίσιμη στιγμή της Μέσης Ανατολής
- ΕΕ για νερό: Μόλις το 26,8% των επιφανειακών υδάτων της είναι χημικά σε καλή κατάσταση – Τι μέτρα προβλέπει για το 2027
- Ερντογάν για Γάζα: Το σχέδιο του Τραμπ δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη – Το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμησή της
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)