ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποσοστό 70% των Ελλήνων αναγνωρίζει ότι το 5G ωφελεί με πολλούς τρόπους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, δηλαδή 88%, πιστεύει ότι η χρήση του βελτιώνει την ψηφιακή εμπειρία (streaming, ταχύτητες κλπ.). Ωστόσο, το 54% των ερωτώμενων ανησυχούν για το απόρρητο των δεδομένων τους και το 52% για τους κινδύνους ασφαλείας εάν αποτύχει η τεχνολογία 5G.
Την ίδια στιγμή το 52% των συμμετεχόντων συμφώνησαν με τη φράση «Με ανησυχούν οι επιπτώσεις που το 5G μπορεί να έχει στην υγεία μου». Οι γυναίκες εμφανίζονται επιφυλακτικότερες από τους άνδρες με τα ποσοστά να είναι 61% και 43% αντίστοιχα. Οι πιο ανήσυχες είναι οι γυναίκες ηλικίας από 45 ετών και άνω.
Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Focus Bari ένας στους δύο (51%) έχει ή πρόκειται να αποκτήσει κινητό συμβατό με το 5G μέσα στον επόμενο έναν χρόνο, αλλά μόλις το 26% είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερο για να έχει πρόσβαση στη νέα τεχνολογία. Ίδιο είναι το ποσοστό που θα άλλαζε πάροχο κινητής τηλεφωνίας για να συνδέεται σε δίκτυο 5G.
Απαντώντας ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθενται να αγοράσουν συσκευή 5G, ο βασικός είναι το υψηλό κόστος σε ποσοστό 49%, ακολουθεί η ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια με 23%, ενώ ένα ποσοστό 16% δεν ενδιαφέρεται για την νέα αυτή τεχνολογία.
Να σημειωθεί ότι στην πιο πρόσφατη σύσταση – κατευθυντήριες γραμμές – για τα όρια ασφαλούς έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (International Commission for Non- Ionizing Radiation Protection – ICNIRP) επιβεβαίωσε την ασφάλεια των δικτύων κινητής τηλεφωνίας καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται αποδεδειγμένοι κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η έκθεση στα δίκτυα 5G θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτά τα όρια με την ICNIRP να τονίζει: «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάται ο κόσμος είναι ότι οι τεχνολογίες 5G δεν θα είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβη εφόσον τηρούνται οι νέες κατευθυντήριες γραμμές».
Η ICNIRP είναι ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ / WHO.), τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε./ ILO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέλη της ICNIRP δεν απασχολούνται στη βιομηχανία και η χρηματοδότηση της Επιτροπής προέρχεται από εθνικούς και διεθνείς δημόσιους οργανισμούς.
Διαβάστε επίσης
Το 5G αναμένεται να αποφέρει 600 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Volkswagen: Στα άδυτα της συμμαχίας με τη Silicon Valley για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ελληνικό: Κέρδη 0,98 ανά μετοχή για τους μετόχους της Lamda από τα τελευταία deals για οικόπεδα
- Γιώργος Στάσσης: Διπλάσιες επενδύσεις, ισχυρά κέρδη, νέα σχέδια ανάπτυξης
- Η κυβέρνηση βρίσκει τον βηματισμό της και η αντιπολίτευση τον ψάχνει