ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια ύστατη προσπάθεια, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή δασμών στο ελληνικό κρασί που εξάγεται στις ΗΠΑ, ετοιμάζονται να κάνουν οι Έλληνες οινοποιοί, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους για την τελική απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης.
Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΣΕΟ, Γιώργο Σκούρα αναφέρουν πως ο ελληνικός κλάδος του κρασιού προτίθεται να παρέμβει στη δημόσια διαβούλευση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ που ολοκληρώνεται μεθαύριο 13 Ιανουαρίου, καταθέτοντας κείμενο με τους λόγους που το ελληνικό κρασί πρέπει να εξαιρεθεί και πάλι –όπως τον περασμένο Οκτώβριο- από οποιαδήποτε δασμολογική επιβάρυνση.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως στα δυνατά σημεία της επιχειρηματολογίας που θα «ξεδιπλωθεί» είναι το γεγονός πως η Ελλάδα εξέρχεται από μια πολυετή κρίση που έπληξε βαρύτατα την οικονομία της αλλά και πως η χώρα μας δεν συμμετέχει στην κατασκευή των αεροσκαφών Airbus, τα οποία αποτέλεσαν την αιτία της αντιπαράθεσης που ξέσπασε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
«Έχουμε κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφική εξέλιξη», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως προετοιμάζονται για τις επίσημες ανακοινώσεις που αναμένονται τις επόμενες μέρες.
Η αίσθηση που επικρατεί πάντως είναι πως το ελληνικό κρασί αυτή την φορά δεν πρόκειται να «γλυτώσει», αλλά θα υποστεί κάποιους είδους δασμολογική επιβάρυνση. Η κίνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσουν από μηδενική βάση όλη τη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων που εισάγονται στην αμερικάνικη αγορά εκλαμβάνεται ως προπομπός αρνητικών εξελίξεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες οινοποιοί –όπως και οι ελαιοπαραγωγοί- περιμένουν να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες που έκαναν προς όλες τις κατευθύνσεις, από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μέχρι την ελληνική ομογένεια στα ΗΠΑ.
Μάλιστα, ήλπιζαν σε παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ντόναλτ Τράμπ στο πλαίσιο της πρόσφατη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τράμπ να επανεξετάσει από μηδενική βάση τη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων, ακόμη και όσων εξαιρέθηκαν –με πολύ κόπο- τον περασμένο Οκτώβριο έσκασε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στο ελληνικό κρασί, οι οποίοι μπορεί να φθάσουν και το 100% θεωρείται καταστροφικό καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτοξευθεί η τιμή του ελληνικού κρασιού σε απαγορευτικά για τον μέσο καταναλωτή επίπεδα.
Επιπλέον, πολλά ελληνικά εστιατόρια που έχουν δομήσει τις λίστες κρασιών πάνω σε ελληνικές ετικέτες εκτιμάται πως θα αναγκαστούν να προσθέσουν στο μενού τους, και φθηνότερα κρασιά από άλλες χώρες, προκειμένου να συνεχίσουν να δίνουν και οικονομικότερες επιλογές στους πελάτες τους. Οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις πιο δυναμικές και ανερχόμενες αγορές διεθνώς για το ελληνικό κρασί.
Μάλιστα, η αμερικάνικη αγορά απορροφά τα πιο premium ελληνικά κρασιά και είναι ενδεικτικό πως η μέση τιμή πώλησης ανά λίτρο πλησιάζει τα 5 ευρώ όταν στη Γερμανία, όπου διοχετεύεται η πλειονότητα των ελληνικών εξαγωγών κρασιού, η μέση τιμή ανά λίτρο είναι στα 2,30 ευρώ. «Οι ΗΠΑ απορροφούν και πολλές ποσότητες και σε πολύ καλές τιμές. Είναι μια χώρα που μπορεί να σηκώσει τα πολύ ποιοτικά κρασιά μας. Κάτι που δεν ισχύει με την Γερμανία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά Έλληνες οινοποιοί.