Στην τελική ευθεία εισέρχεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Ελλάκτωρ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφών ξεκινά, βάσει του χρονοδιαγράμματος, σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνεται 29 Ιουλίου.

Η ΑΜΚ ουσιαστικά κλείνει εκκρεμότητες και ως εκ τούτου θεωρείται πιθανόν η διοίκηση να προχωρήσει στη συνέχεια και σε άλλες κινήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει επιπλέον κεφάλαια, αναγκαία για την ανάπτυξη του Ομίλου.

Ειδικότερα, από το σύνολο των 120,5 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ τα 98,6 εκατ. θα διατεθούν στην Άκτωρ: Ποσό 44,4 εκατ. θα καλύψει υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδο της Άκτωρ και των θυγατρικών της (Biosar Australia PTY LTD, Biosar Energy (UK) LTD και Biosar Brazil – Energia Renovavel LTDA) από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα στην Αυστραλία (26 εκατ.), στη Βραζιλία (11 εκατ.) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (7 εκατ.), ενώ 54,2 εκατ. θα δοθούν σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.

Τα 20,3 εκατ. που απομένουν θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.

Η ΑΜΚ θα γίνει με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της, με αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές, ονομαστικής αξίας 0,04 ευρώ εκάστης και τιμής διάθεσης 0,90 ευρώ.

Η Reggeborgh επανέλαβε προχθές τη δήλωσή της ότι θα συμμετέχει στην επικείμενη ΑΜΚ της Ελλάκτωρ με το ποσοστό που της αναλογεί τοποθετώντας 33,710 εκατ. ευρώ καθώς και με την εξάσκηση τυχόν αδιάθετων δικαιωμάτων μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατ. ευρώ. Επιβεβαίωσε δηλαδή τη συμμετοχή της σε εξάσκηση τυχόν αδιάθετων δικαιωμάτων μέχρι του συνολικού ποσού των 16,289 εκατ. το οποίο αντικατοπτρίζει την διαφορά των 50 εκατ. από το κόστος άσκησης των υφιστάμενων δικαιωμάτων της.

Δεν είναι γνωστό τι θα πράξει αναφορικά με τη συμμετοχή της στη αύξηση η Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη, η οποία κατέχει περίπου 25% της Ελλάκτωρ.

Με την παραδοχή ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συμμετέχουν στην αύξηση με βάσει τις δηλώσεις τους (ουσιαστικά μόνον η Reggeborgh έχει δηλώσει ρητά ότι θα συμμετέχει) τα ποσοστά δύναται να διαμορφωθούν ως εξής: Reggeborgh 42,3%, Greenhill 20,32% (από 25,58%), Altas 7,78% (από 9,8%) και λοιποί μέτοχοι (με ποσοστό μικρότερο από 5%) 29,6% (από 37,28% πριν την αύξηση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενημερωτικού της ΑΜΚ στο τέλος του πρώτου τριμήνου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Ελλάκτωρ είχε διαμορφωθεί σε 1.524 εκατ., εκ των οποίων 1.003 εκατ. αφορούν έργα στο εξωτερικό, κυρίως στη Ρουμανία 785 εκατ. (κατασκευαστικά) και το Κατάρ 185 εκατ. (έργα διαχείρισης εγκαταστάσεων).

Η Ελλάκτωρ συνέπεια των γνωστών αναταράξεων σε μετοχικό επίπεδο που διαρκούν με ιδιαίτερη ένταση τουλάχιστον τον τελευταίο ένα χρόνο (ουσιαστικά πολύ περισσότερο) και της επίδρασης αυτών στην καθημερινή της λειτουργία, έχει απωλέσει μερίδιο από τα έργα που εκτελούνται στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων έχασε από την αντίπαλη κοινοπραξία το μεγαλύτερο έργο που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, την πρώτη φάση της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας 1,2 δις. ευρώ και δεν κατέθεσε καν προσφορά για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Στο μεταξύ χθες έληξε η προθεσμία για την άσκηση από τη Reggeborgh του δικαιώματος προαίρεσης (Call Option) που διαθέτει έναντι της συμμετοχής (3,187%) στον κατασκευαστικό Όμιλο του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη, χωρίς να υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Ελλάκτωρ: Επιβεβαίωσε την πρόθεσή της για συμμετοχή στην AMK η Reggeborgh