ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Μπορεί το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα στους δύο μετοχικούς μονομάχους της Ελλάκτωρ να χτυπάει κόκκινο, αλλά το ευρωομόλογο του ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου παραμένει αλώβητο… Στέλνοντας με τη «συμπεριφορά» του, τα δικά του μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες.
Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο ονομαστική (και συνεπώς η πληρωτέα) αξία της έκδοσης είναι 670 εκατ. ευρώ, τότε γίνεται εμφανές ότι οι ομολογιούχοι έχουν βαρύνουσα άποψη στον τρόπο που τιμολογούν τις εξελίξεις στον όμιλο της Ελλάκτωρ. Η χρηματιστηριακή αξία του οποίου είναι τώρα στα 473,5 εκατ. ευρώ.
Το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2019 από την τότε διοίκηση των αδελφών Καλλιτσάντση και έχει σταθερό ετήσιο επιτόκιο 6,375%. Αρχικά είχαν αντληθεί 600 εκατ. ευρώ με τιμή έκδοσης στο 100% της ονομαστικής αξίας.
Μετέπειτα, στις 30 Ιανουαρίου του 2020, προστέθηκαν άλλα 70 εκατ. ευρώ στο ίδιο ομολογιακό «καλάθι». Με τιμή έκδοσης αυτή τη φορά στο 102,5% της ονομαστικής αξίας. Σχηματίζοντας πλέον μια ενιαία έκδοση, με το ίδια απόδοση και την ίδια ημερομηνία λήξεως που είναι η 15η Δεκεμβρίου του 2024.
Η τρικυμία που προκλήθηκε στις αγορές με το ξέσπασμα της πανδημίας επέφερε ισχυρά πλήγματα και στο ομόλογο της Ελλάκτωρα. Βυθίζοντας τις τιμές στο 58,4% της αξίας του ( για τους αγοραστές) και στο 53,5% για τους πωλητές. Στο διάστημα Απριλίου-Μαίου της περσινής χρονιάς.
Με τη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος που ακολούθησε, το ομόλογο πήρε γρήγορα τα πάνω του και τον Οκτώβριο του 2020 έφτασε να τιμολογείται στο 81,4% της ονομαστικής του αξίας. Δηλαδή στα 81,4 λεπτά ανά 1 ευρώ που θα πληρωθεί στη λήξη του.
Στο διάστημα του περσινού Νοεμβρίου η ανοδική πορεία του ομολόγου πήρε ακόμη μεγαλύτερη ορμή, οδηγώντας την τιμή στα επίπεδα του 95,5% της αξίας του. Το νέο αυτό ανοδικό άλμα αποδόθηκε στο ολοένα και πιο έντονο ενδιαφέρον που άρχισε να δείχνει το οικονομικό πανίσχυρο σχήμα των Ολλανδών της Reggeborgh για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ. Γεγονός που συνέβη στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν η πλευρά των Ολλανδών ανέλαβε με απόφαση της πολυσυζητημένης γενικής συνέλευσης, τα διοικητικά ηνία του επιχειρηματικού ομίλου. Στον οποίο κατείχε και την μετοχική πρωτοκαθεδρία.
Χθες και όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Bloomberg, η τιμή αγοράς του ομολόγου της Ελλάκτωρ ήταν στο 98,2% της ονομαστικής αξίας, ενώ εκείνη της πώλησης στο 97%. Με συνέπεια οι ετησιοποιημένες αποδόσεις στη λήξη να διαμορφώνονται στο 7% και στο 7,5% αντίστοιχα.
Αν ληφθούν υπόψη οι ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στις αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς, αλλά και η σκληρή κόντρα των Μπάκου- Καϋμενάκη με τη διοίκηση των Ολλανδών, τότε η «συμπεριφορά» του ομολόγου δείχνει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική. Μέχρι στιγμή τουλάχιστον.
Υποστηρικτή η συμπεριφορά των ομολογιούχων
Με τους ομολογιούχους να στέλνουν κατ΄ ουσίαν το δικό τους υποστηρικτικό μήνυμα προς τη Διοίκηση των Ολλανδών. Διότι σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή πίστευαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο εσωτερικό του ομίλου, τότε αυτό με τον άλλο τρόπο θα είχε μεταφραστεί με πωλήσεις τίτλων και σοβαρή υποχώρηση στις τιμές του ομολόγου.
Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και αυτό έχει τη δική του σημασία, καθώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλης αξίας ομολογιακή έκδοση, η οποία πρωτογενώς είχε καλυφθεί κατά 75% από κεφάλαια ξένων χαρτοφυλακίων και κατά 25% από Ελληνικά.
Εκ των πραγμάτων το «σώμα» των ομολογιούχων δείχνει με τη στάση του να μην αμφισβητεί την νίκη των Ολλανδών στον…πόλεμο με την πλευρά του εφοπλιστικού διδύμου των Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη. Η τεράστια οικονομική οντότητα της Reggeborgh ( κάτι σαν τον όμιλο Σπύρου Λάτση της Ολλανδίας) φαίνεται ότι μεταφράζεται από τους ομολογιούχους , σαν «δίχτυ ασφαλείας» για την επόμενη μέρα στον επιχειρηματικό όμιλο.
Κινούμενη ιδιαίτερα επιθετικά στον επικοινωνιακό τομέα, η πλευρά των Μπάκου- Καϋμενάκη ( που ελέγχουν το περίπου 29,8% στην Ελλάκτωρ έχοντας τοποθετήσει περί τα 125 εκατ. ευρώ) εμφανίζεται διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί στα άκρα.
Οι Ολλανδοί της Reggeborgh (που με τις πρόσφατες αγορές υπερκέρασαν το 30% της συμμετοχής τους στην εισηγμένη, με συνολικό κόστος περί τα 141 εκατ. ευρώ) δείχνουν να ακολουθούν πιο ήπια πολιτική, σε επίπεδο αντεγκλήσεων. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλουν να μιλήσουν τα οικονομικά στοιχεία για την προσπάθεια ανάταξης του ομίλου. Κάτι που ούτε εύκολο δείχνει, ούτε και χρονικά γρήγορο. Υπάρχει όμως η πίστη της επιτυχίας στο τέλος της ημέρας.
Επί του παρόντος είναι άδηλο το θα εξελιχθεί ο μετοχικός πόλεμος στην Ελλάκτωρ, με τα 2,8 δις ευρώ ενεργητικού. Ένας πόλεμος που προκαλεί όχι ευχάριστη διάθεση στους αξιωματούχους της κυβέρνησης, που πολύ θα ήθελαν να τερματιστούν οι επιχειρηματικές αυτές αντιπαραθέσεις.
Τα μυστικά του ομολόγου και το Chang of Control
Το άνευ εξασφαλίσεων ευρωομόλογο του επιχειρηματικού ομίλου, κατέστη πολύ ελκυστικό για τους επενδυτές τόσο για το προσφερόμενο επιτόκιο, όσο και για τα «ασημικά» που το συνοδεύουν. Δηλαδή τα εξασφαλισμένα έσοδα των θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων και πάνω απ’ όλα στις παραχωρήσεις, όπου δεσπόζουσα θέση έχει η Αττική Οδός, ενώ σε αυτές δεν περιλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα.
Οι σταθερές χρηματικές ροές από τις εταιρείες αυτές, λογίζονται ως το.. Άγιο δισκοπότηρο των πληρωμών στους ομολογιούχους. Προς τους οποίους και καταβάλλονται 42,7 εκατ. ευρώ τόκοι, ετησίως.
Σχετικά πρόσφατα το ομόλογο άλλαξε έδρα, καθώς από την αγορά των νήσων της Μάγχης μετακινήθηκε σε αυτήν της Βιέννης. Προκαλώντας μάλλον υπερβολικές συζητήσεις.
Στους όρους της έκδοσης του ομολόγου, αναφέρεται και το ενδεχόμενο μεταβολής ελέγχου (Chang of Control) δίνοντας στην περίπτωση αυτή το δικαίωμα στον επενδυτή να πουλήσει τη θέση του στον εκδότη, με τιμή στο 101% της ονομαστικής αξίας. Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι για να στοιχειοθετηθεί αυτό, θα πρέπει ο βασικός μέτοχος να ξεπεράσει την καταστατική πλειοψηφία του 33,4%. Γεγονός όμως που γεννά και την υποχρέωση της δημόσιας πρότασης για την εισηγμένη.
Κάτω από αυτές το συνθήκες το κόστος είναι πολύ μεγάλο και ώς εκ τούτου φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιον από τους δύο μονομάχους, αν τυχόν θελήσει να αυξήσει τη μετοχή επιρροή πάνω από το κρίσιμο όριο.
Κατά τα άλλα ο όμιλος της Ελλάκτωρ έχει τη δυνατότητα της πρόωρης αποπληρωμής του ομολόγου. Από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021 θα πρέπει να το πληρώσει στο 103,18% της ονομαστικής του αξίας. Τιμή που πέφτει στο 101,59% το 2022 και στη συνέχεια και μέχρι τη λήξη, το τίμημα οριοθετείται στο 100% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου.