ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η απόκτηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ από την Reggeborgh Invest έγινε παράνομα με παραβίαση των άρθρων 1 έως 7 του Καν 139/2004/ΕΚ και των άρθρων 1 έως 7 του Ν. 3959/2011 υποστηρίζει η Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε σήμερα με στόχο, μεταξύ άλλων, να μην γίνει η συνέλευση της Πέμπτης (αύριο εκδικάζεται και αίτημά της για λήψη προσωρινών μέτρων).
Όπως ανέφεραν πριν λίγη ώρα πηγές από τους εφοπλιστές τα ασφαλιστικά μέτρα είναι συνολικά κατά της πορείας της ολλανδικής εταιρείας στην Ελλάκτωρ και την ΓΕΚ Τέρνα και ουσιαστικά ζητείται να ακυρωθούν οι αποφάσεις της γενικής συνελεύσεως της 27ης Ιανουαρίου στην οποία εκλέχθηκε το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο και όλες οι μετέπειτα αποφάσεις του ΔΣ.
Τα ασφαλιστικά μέτρα εκτιμάται ότι θα εκδικαστούν σε περίπου δύο μήνες και το αίτημα για προσωρινά μέτρα αύριο.
Βάσει εκτιμήσεων της άλλης πλευράς (της ολλανδικής Reggeborgh Invest και της διοίκησης του Ομίλου) το δικαστήριο δύσκολα θα λάβει απόφαση για τη μη πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης την Πέμπτη.
Κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ ανέφεραν σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα των εφοπλιστών: «Επαναλαμβάνουν τον χειρότερό τους εαυτό, όπως και στην προηγούμενη γενική συνέλευση. Θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Η γενική συνέλευση εν τέλει θα δώσει τη λύση.»
Ειδικότερα, οι εφοπλιστές υποστηρίζουν ότι η απόκτηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ από την Reggeborgh Invest έγινε «παρανόμως και αξιοποίνως». Και αυτό δεν αναιρείται από το γεγονός ότι η ολλανδική εταιρεία μετά την απόκτηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ μεταβίβασε μέρος των μετοχών της στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα διότι «η επίμαχη συγκέντρωση υλοποιήθηκε πριν από τη μεταβίβαση αυτή και έγινε προς αποφυγή των σχετικών κυρώσεων».
Προσθέτουν ότι η Reggeborgh σε συνεργασία με άλλους μετόχους απέκτησαν παράνομα τον έλεγχο της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας. Πέτυχαν τον στόχο αυτό, σύμφωνα πάντα με τα ασφαλιστικά μέτρα, επειδή υποσχέθηκαν διανομή «των ασημικών» του ομίλου και ήδη έχουν δρομολογήσει σχετικές διαδικασίες. Μεταξύ άλλων ισχυρίζονται ότι υπάρχει γραπτή συμφωνία της Reggeborgh με τον Λεωνίδα Μπόμπολα για να του μεταβιβαστεί η θυγατρική Ηλέκτωρ.
Στην αίτηση εκτός από τον κ. Μπόμπολα, γίνεται αναφορά και σε άλλους μετόχους όπως οι Άγγελος Γιόκαρης και Χρήστος Παναγιωτόπουλος που έχει τοποθετηθεί στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Άκτωρ και για μια μικρή κυπριακή τράπεζα λιβανέζικων συμφερόντων, την Astrobank Public Company Limited.
Σύμφωνα πάντα με τους εφοπλιστές και τα όσα αναφέρουν στα ασφαλιστικά τους μέτρα η Reggeborgh ήρθε «μεθοδικώς και συστηματικώς σε συνεννοήσεις α) με την Astrobank Public Company Limited, η οποία κατέχει 7.784.562 κοινές ονομαστικές μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,65% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ β) με την Barclays Private Bank Trust Limited, η οποία κατέχει 13.159.198 κοινές ονομαστικές μετοχές, ποσοστό 6,14%, γ) με τον μέτοχο Άγγελο Γιόκαρη με ποσοστό 0,3617% και δ) με τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, με 0,921351% και συμφώνησε μαζί τους να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο μετόχων στις γενικές συνελεύσεις ώστε να αποκτήσουν πλειοψηφία στις συνελεύσεις και τον έλεγχο του Ομίλου».
Ακόμη, οι εφοπλιστές κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων μελών του ΔΣ της Ελλάκτωρ. Για τον πρόεδρο του ΔΣ Γιώργο Μυλωνογιάννη λένε ότι ως εταίρος της δικηγορικής εταιρίας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης ήταν νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό παραχωρήσεως της Εγνατίας Οδού και με την ιδιότητα αυτή υποστήριξε συμφέροντα αντίθετα προς αυτά της Ελλάκτωρ.
Το ίδιο ισχυρίζονται και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ Άρη Ξενόφο ο οποίος ήταν μέχρι τις 18.12.2020 πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και με την ιδιότητά του αυτή εναντιώθηκε στο αίτημα της Άκτωρ Παραχωρήσεις για παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για την Εγνατία.
Ισχυρίζονται επίσης ότι η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου προβλέπει σημαντική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, ύψους 200 εκατ. ευρώ σημαίνει ότι οι μικρομέτοχοι καλούνται να δεχθούν απομείωση της περιουσίας τους και στη συνέχεια να καταβάλλουν νέα κεφάλαια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike