Λιγότερο από…μισό βήμα έχει απομείνει προκειμένου να εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, για τον επιχειρηματικό Όμιλο της Ελλάκτωρ. Συμφερόντων του ισχυρού επενδυτικού σχήματος των Ολλανδικής Reggeborgh, με επικεφαλής τον Χένρι Χόλτερμαν.

Η υπόλοιπη μικρή διαδρομή που μένει να καλυφθεί, αφορά τις διαδικασίες του άτυπου δεύτερου γύρου, που θα ολοκληρωθεί με την ολική, πρόωρη εξαγορά του ακριβού και μεγάλου ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ. «Κληροδότημα» του Ομίλου από την αλήστου μνήμης εποχή της διοικήσεως Καλλιτσάντση.

1

Ήδη και μετά από τις καλοσχεδιασμένες κινήσεις, που φέρουν την υπογραφή του Διευθύνοντος Συμβούλου Θύμιου Μπουλούτα, εξαιρετικά έμπειρου σε ζητήματα των αγορών και όχι μόνον, η Ελλάκτωρ προχώρησε στην εξαγορά του 74,18% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου. Το οποίο εκδόθηκε με όρους αγγλικού δικαίου το 2019, φέρει επιτοκιακό κουπόνι 6,375% και έχει ημερομηνία λήξεως στις 15 Δεκεμβρίου του 2024.

Οι επενδυτές που ανταποκρίθηκαν στη δημόσια πρόταση θα παραχωρήσουν ομολογίες ονομαστικής αξίας 497 εκατ. ευρώ, για τις οποίες θα λάβουν συνολικά σήμερα 501,97 εκατ. ευρώ. Αφού η πρόταση έγινε στο 101% της αξίας τους. Μια πρόταση που ήταν υποχρεωτική για την Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο της υπάρχουσας ρήτρας για τη μεταβολή ελέγχου (Change of Control) στην εταιρεία. Γεγονός που συνέβη μετά από τη δημόσια πρόταση της Reggeborgh, με τους Ολλανδούς να ξεπερνούν το ποσοστό ελέγχου του 33,34% και να φτάνουν στο 46,15% της εισηγμένης.

Το ποσοστό της ανταπόκρισης των ομολογιούχων (που είχαν το δικαίωμα και όχι τη δέσμευση να παραδώσουν τα «χαρτιά»)  κινήθηκε πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς.

Έρχεται νέα πρόταση και για τα υπόλοιπα ομόλογα

Πλέον για να ολοκληρωθεί το πάζλ των εξελίξεων απομένει να εξαγοραστούν και τα υπόλοιπα ομόλογα των 173 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη φορά όμως και βάση πάλι της υπάρχουσας ρήτρας, η Ελλάκτωρ μπορεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, υποχρεωτικού χαρακτήρα για τους ομολογιούχους. Έτσι, στο δωδεκάμηνο που ξεκινά μετά από τις 15 του μηνός του ερχόμενου Δεκεμβρίου, η οριοθετημένη πρόταση θα έχει ως αντίτιμο το 101,59% της ονομαστικής αξίας. Συνολικά δηλαδή οι ομολογιούχοι θα λάβουν 175,75 εκατ. ευρώ. Κάτι που πιστεύεται ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί, αν δεν προκύψει κάποια εξόχως αρνητική παρενέργεια στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάκτωρ έχει την άνεση χρόνου να λάβει τις τελικές αποφάσεις χωρίς να «καίγεται» για το συγκριτικά μικρό κομμάτι της ομολογιακής έκδοσης, που έχει μείνει για εξαγορά.

Προκειμένου να αποπληρωθούν άμεσα οι ομολογιούχοι που είπαν τώρα το «ναι» στην πρόταση, η Ελλάκτωρ προχώρησε στη λήψη ομολογιακού δανείου από τη Eurobank, με 18μηνη διάρκεια. Και με επιτόκιο που σύμφωνα έχει σχεδόν το μισό κόστος σε σύγκριση με το «κουπόνι» του υπο πληρωμή ομολόγου.

Πρακτικά η δανειακή αυτή συνδρομή θα αποπληρωθεί πολύ νωρίτερα, αφού στα τέλη της εφετινής χρονιάς η Ελλάκτωρ αναμένεται να εισπράξει από τη Μότορ Όιλ τα 595,9 εκατ. ευρώ, από την πώληση του 75% του επιχειρηματικού της βραχίονα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα με την Ελλάκτωρ, η θυγατρική της  Άκτωρ παραχωρήσεις προχώρησε κι εκείνη σε συμφωνία (με τη Eurobank και την Alpha Bank) για ομολογιακό δύο σειρών, συνολικού ύψους 275 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα περίπου 175 εκατ. ευρώ προορίζονται για την εξαγορά της υπολειπόμενης ομολογιακής έκδοσης, ενώ τα άλλα 100 εκατ. ευρώ συνιστούν εφεδρική ρευστότητα με ορίζοντα αποπληρωμής το 2037…

Τα οικονομικά  οφέλη της εξαγοράς

Πληρώνοντας τώρα τους ομολογιούχους των 497 εκατ. ευρώ η Ελλάκτωρ εξοικονομεί από τους τόκους 31,7 εκατ. ευρώ σε ετήσια. Αν πάρει και τα υπόλοιπα 173 εκατ. ευρώ της ομολογιακής έκδοσης θα γλυτώνει άλλα 11 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με τις κινήσεις αυτές και καθώς έχει ξεριζωθεί το αιχμηρό αγκάθι της εσωτερικής σύγκρουσης ( με τον αντίπαλο πόλο των Μπάκου-Καϋμενάκη ) η Ελλάκτωρ εκκαθαρίζει το τοπίο με τις προβληματικές καταστάσεις του παρελθόντος. Έχοντας παράλληλα συνάψει μια πολύπλευρη συμμαχία με τη Μότορ Όιλ «ναυαρχίδα» του επιχειρηματικού Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Η απεμπλοκή από το ακριβό ομόλογο ενισχύει σημαντικά την «καθαρή» ρευστότητα της Ελλάκτωρ, που με την υψηλή εποπτεία του Χένρι Χόλτερμαν είναι σε θέση να κάνει νέα βήματα σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Χρηματιστηριακά η τιμή της μετοχής είναι στα 1,68 ευρώ, ενισχυμένη κατά 39,2% σε χρονικό ορίζοντα εξάμηνου και κατά 23,7% σε 12μηνη βάση. Επιδόσεις πολύ καλύτερες από εκείνες του Γενικού Δείκτη.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Εγκρίθηκε η πρόταση επαναγοράς του ομολόγου

Το ανοικτό «στοίχημα» της επαναγοράς του ομολόγου της Ελλάκτωρ – Το ενδεχόμενο των δύο «γύρων» και οι λύσεις της εταιρείας