ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υλοποίηση της συμφωνίας που έχει συνάψει η Invesco Finance SA με την Pemaonaro Limited, των Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση και το επενδυτικό κεφάλαιο Farallon για την εξαγορά του 18,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.
Η Invesco κοινή εταιρεία των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, ελέγχει σήμερα το 5% της Ελλάκτωρ. Εκτός απρόοπτου, εφόσον δηλαδή δεν δοθεί παράταση στην υλοποίηση της συμφωνίας, θα φθάσει ελέγχει άμεσα περίπου το 23,3%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η Farallon η οποία παρείχε το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ το 2018 στους Αν. και Δημ. Καλλιτσάντση, για να αυξήσουν τη συμμετοχή τους ώστε να πάρουν τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου, θα λάβει πίσω 65 εκατ. ευρώ από τους δύο εφοπλιστές.
Στην Pemaonaro θα μείνουν μόνον 4.815.876 μετοχές της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 με την ζημιά για τους αδελφούς Καλλιτσάντση να εκτιμάται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν «ψιλά» γράμματα στις συμφωνίες που έχουν γίνει και οι οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί με λεπτομέρειες. Η προαναφερόμενη ζημιά πηγάζει από το γεγονός ότι εκποιούνται όχι μόνο οι νέες μετοχές που αγοράστηκαν στην κρίσιμη αναμέτρηση του 2018, αλλά και ένα μέρος αυτών που κατείχαν προγενέστερα. Βάσει των εκτιμήσεων αυτών οι εφοπλιστές αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες καθώς η τιμή της μετοχής της Ελλάκτωρ κινείται ανοδικά το τελευταίο διάστημα.
Στο άλλο στρατόπεδο η ολλανδική Reggerbogh Invest ελέγχει άμεσα το 14,17% του μετοχικού κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου και διαθέτει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του 12,5% που ανήκει στον Λεωνίδα Μπόμπολα. To call option μπορεί να ασκηθεί έως τον Μάρτιο του 2021, ωστόσο, πρακτικά οι Ολλανδοί ελέγχουν τουλάχιστον το 26,6% των δικαιωμάτων ψήφου, ενώ με βάση αυτά που λένε πηγές που βρίσκονται κοντά τους έχουν συμμαχήσει και με άλλους μετόχους φθάνοντας περίπου στο 40%.
Όπως είναι γνωστό η μάχη για το ποιος θα επικρατήσει στη Ελλάκτωρ θα δοθεί στις 27 του τρέχοντος μηνός, έπειτα από την αναβολή της έκτακτης γενικής συνελεύσεως της 7ης Ιανουαρίου που ζητήθηκε από τους εφοπλιστές και τη Pemaonaro.
Στην ατζέντα της συνελεύσεως περιλαμβάνονται η εκλογή νέου Δ.Σ. και επιτροπής ελέγχου, αίτημα που κατέθεσαν στις 03.12.2020 οι μέτοχοι μειοψηφίας, Reggeborgh, Άγγελος X. Γιόκαρης και Χρήστος Π. Παναγιωτόπουλος, καθώς και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ την οποία έχει προτείνει η νυν διοίκηση υπό τον Αν. Καλλιτσάντση (διευθύνων σύμβουλος).
Εφόσον επιλεγεί η διοίκηση που θα προτείνει η Reggenborgh (πρόεδρος ο δικηγόρος Γιώργος Μυλωνογιάννης και διευθύνων σύμβουλος ο Άρης Ξενόφος) αυτή θα προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο και στη συνέχεια θα δρομολογήσει αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτηθεί η Άκτωρ. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η Ολλανδική εταιρεία η πρόταση του σημερινού ΔΣ της Ελλάκτωρ για την αύξηση κεφαλαίου, «δεν συνοδεύεται από την πλήρη και τεκμηριωμένη απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και δεν αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της επάρκειας ώστε η γενική συνέλευση να μπορεί να μορφώσει άποψη και να αποφασίσει επ’ αυτής…».
Στα επιχειρήματα των Ολλανδών η νυν διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου απαντά ότι «έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει και δεν έχει ολοκληρωθεί, συνολικής ανάταξης του Ομίλου, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα». Προσθέτει επίσης ότι «η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, εγχώριου και ξένου, εκφράστηκε μεταξύ άλλων και κατά την επιτυχή άντληση σημαντικών κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές κατά την έκδοση του Ομολόγου το Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020» καθώς και «από το ενδιαφέρον νέων επενδυτών να επενδύσουν στην εταιρεία και κατά την τρέχουσα περίοδο».
Προηγουμένως, στις 22 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Reds. Στη θυγατρική για το real estate βρίσκεται σε εξέλιξη επίσης μάχη με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ελέγχει το 11,5% της Reds και είναι αντίθετος στην πώληση ακινήτου της εταιρείας επιφάνειας 35.000 τ.μ. στο Βουκουρέστι.
Το διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής έχει λάβει απόφαση αρχές Δεκεμβρίου να το πουλήσει έναντι τιμήματος 11,4 εκ. ευρώ ωστόσο ο προαναφερόμενος μέτοχος, ο οποίος συντάσσεται με τους Ολλανδούς, όσο αφορά τις εξελίξεις στον Όμιλο, προτείνει διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.
Διαβάστε επίσης:
Η μάχη στο παρασκήνιο για ακόμα 19 μέρες θα κρίνει το μέλλον της Ελλάκτωρ
Ελλάκτωρ: Αναβλήθηκε για τις 27 Ιανουαρίου η έκτακτη γενική συνέλευση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί